Hem Sport “Förut visste vi i alla fall hur vi skulle försvara”

“Förut visste vi i alla fall hur vi skulle försvara”

förbi admin
0 kommentar

Trots att man är med i den allsvenska toppen och i playoff i Europa Conference League så valde AIK att sparka Bartosz Grzelak. Nu har Henok Goitom tagit över som tränare, och han fick en fin start med 4-2-seger borta mot IFK Norrköping

Efter matchen frågade Fotbollskanalen Mikael Lustig om hur han ser på att Grzelak fick sparken.

– Vi hade bra resultat med Bartosz ifjol. Vi ligger fortfarande i toppen, men resultatmässigt och hur det har sett ut i slutet så kände väl klubben att det behövdes en förändring, säger han.

Har du förståelse för beslutet?

– Ja, det är klart att det inte är någon spelare som är nöjd med hur det har sett ut. Sedan fattar vi också att det är vi spelare som är ute på plan som ska leverera, och det har vi inte gjort. Så alla är medvetna om att det här misslyckandet som vi har haft senaste månaden är ledningen, tränarteamet, och framför allt vi spelare. Så alla ska kolla sig i spegeln och kolla vad man har gjort för fel. Sedan får man försöka jobba framåt.

Vad i spelet har saknats?

– Lite frihet. Lite klara direktiv. Det känns som att förut visste vi i alla fall hur vi skulle försvara. Vi hade spelare på plan som hade spelat otroligt många matcher och som vet hur man löser situationer. Vi spelade inte den bästa fotbollen men när vi gjorde 1-0 så visste vi att vi var otroligt starka och visste exakt vad lagkamraten bredvid oss skulle göra. Så har det inte sett ut i år. Vi har tappat lite seniorspelare, fått in lite yngre som kommer med en skön energi och vill spela en frejdig fotboll, och den fotbollen har vi inte fått fram. Och jag kan tro att AIK som klubb vill spela en offensiv fotboll med många yngre spelare som man kan sälja i framtiden, och det har vi inte sett något av under de senaste månaderna.

En del menar på att truppen inte är tillräckligt bra – hur ser du på det?
– Om man kollar förra året så tyckte man själv kanske inte, och inte media heller, att man var tillräckligt bra och vi blev tippade på en mittenplats. Men vi förlorade guldet på målskillnad. Vi gick så bra för att vi hade bra karaktärer och bra spelare. Men när man är så nära och förlorar på mållinjen då är man ju inte nöjd om man kommer topp fem nästa år.

– Vi vill vinna SM-guld och vi ska ut i Europa, och då vet man vad som krävs, och det är väl kanske där som kommunikationen mellan klubbens och oss spelare har brustit lite. Känslan var att om vi fick in lite klasspelare och breddar truppen, för vi vet att i Europa är det oerhört tufft, det sliter alltid efter spel i Europa, och det har man inte råd med i allsvenskan. Så det är klart att man hade en förhoppning om att man skulle sätta den, men sedan vet inte jag hur det ser ut ekonomiskt i AIK.

– Det kan mycket väl ha varit att man ville satsa på de yngre spelarna och hoppas kunna sälja för 40-50-60 miljoner, det hade ju varit en guldsits. Det hade jag köpt också, men då hade man gärna velat fått fram det också. Men vi hade känslan förra året att vi var så nära, och då vill man ju alltid känna att man går in till nästa säsong och är lite starkare och lite bättre, och det är väl just den känslan som man inte fick inför den här säsongen.

Du kanske också gillar