Hem Sport Fotbolls-VM 2022 • Containerarenan Stadium 974 rivs direkt

Fotbolls-VM 2022 • Containerarenan Stadium 974 rivs direkt

förbi admin
0 kommentar

DOHA. Containerarenan i Doha är byggd för att rivas.

I kväll spelas den sista matchen på den uppmärksammade stadion.

De 974 containrarna ska sedan packas ihop och kan skickas till Uruguay.

Flera av de åtta nybyggda arenorna i Doha fick mycket uppmärksamhet inför mästerskapet men när VM väl var igång har containerarenan vid kusten dominerat. Den är hopsatt med återanvända fraktcontainrar och modulärt stål.

Det är inte bara arenornas spektakulära design som uppmärksammandes inför VM. Tusentals migrantarbetare rapporteras ha omkommit under åren när de åtta VM-arenorna skulle byggas och Qatar har ögonen på sig nu när det är dags för 974 att rivas.

Arenan är den första VM-arenan någonsin som går att plocka ihop helt för att sedan sättas upp på en annan plats där den behövs. Arenans läktare är byggda på ett sätt som gör att de 40 000 åskådarna som får plats sitter väldigt nära planen och akustiken blir något extra med hjälp av containrarna som omsluter arenan.

Kan bli en VM-arena igen

Under gruppspelet spelades sex stycken matcher på arenan och nu är det alltså dags för den absolut sista. Efter åttondelsfinalen mellan Brasilien–Sydkorea börjar nedmonteringen, som beräknas ta ett år, av den spektakulära stadion och de 974 containrarna ska lastas på olika fartyg.

De brasilianska spelarna har bra minnen från arenan, landslaget vann mot Schweiz här under gruppspelet med 1–0. För Sydkorea blir det första och sista gången (det här mästerskapet) som nationen spelar på arenan.

Siffrorna 974 är även Qatars landsnummer, något som självklart fanns med i planeringen hos den spanska arkitekten Fenwick Iribarren Architects.

Var 974 ska ta vägen är inte helt klart men det är inte omöjligt att den dyker upp som en VM-arena ytterligare en gång. Uruguay söker om att få  arrangera VM 2030 och har anmält sitt intresse för att ta över arenan om de får värdskapet.

Du kanske också gillar