Hem Sport Fotbollsvärldens arvtagare – Kylian Mbappé

Fotbollsvärldens arvtagare – Kylian Mbappé

förbi admin
0 kommentar

DOHA. Högst upp i fotbollsvärlden står en tom tron och väntar på en arvtagare, en kung.

Ikväll ställde sig Kylian Mbappé nedanför den och tryckte ner svärdet i backen.

Han är här nu.

Nu ser ni den. Snart ser ni den inte.

Stadium 974 är arenan som växt upp på nolltid och som är borta innan vi hunnit förstå att den finns. Externt liknar den ingenting jag sett förut – en sällsam, spektakulär syn med läktarna inbäddade av de prick 974 containers som utgör själva fasaden.

Siffran utifrån det landsnummer du slår ifall du ska ringa till Qatar. Containers som en typ av hommage till hamntraditionen som tydligen finns här nere nära vattenlinjen.

Sedan ska det väl sägas att alla containers är mer gimmick än arkitektonisk nödvändighet. Några av dem rymmer trappor, toaletter och ventilationssystem – men väl i närheten av gräset ser det här ut som vilken annan arena som helst.

45 000 platser, uppförd för 7 matcher under detta VM. Sedan ska den demonteras, och de säger att det både ska vara ekonomiskt och klimatsmart.

4 matcher kvar på 974:an.

Nu ser ni den. Snart ser ni den inte.

Snart ser ni inte bollen

Frankrike har ett par spelare som verkligen passar in på den här flyktiga nu-eller-aldrig-arenan. De har Ousmane Dembélé, som med sina dribblingar är en av toppfotbollens främsta illusionister. Antoine Griezmann, som kan passa in bollen på den där ytan som du inte trodde fanns bakom din rygg.

Och så då grabben med nummer 10 på ryggen, killen som mer än någon annan kommit hit till Qatar för att krönas till kung. Kylian Mbappé trycker ifrån, och två tiondelar efter att du trodde att du hade honom under kontroll är han redan borta.

Så var är motståndaren, Rasmus Kristensen, Joachim Andersen och Andreas Christensen? Var är bollen?

Nu ser ni den. Snart ser ni den inte.

Det går fort när de här killarna spelar fotboll, men matchen som helhet tog ett tag att hetta upp. Anmärkningsvärt nog var det här första gången två europeiska lag spelade mot varandra under detta VM, och mer än något annat märktes det på stämningen.

Någon motvilja att resa hit hittar du egentligen inte någon annanstans – än mindre någon bojkott – utan det är européerna som valt att avstå.

Dubbelt upp nu, alltså. Eller snarare än att dubbla ska vi väl egentligen dividera, dra ifrån och sedan dividera igen.

Publiken var ganska månghövdad, men de engagerade åskådarna väldigt lätträknade. Danskarna var något fler än i premiären mot Tunisien, men det är nog så att ingen annan deltagarnation har lika få supportrar på plats i Qatar som Danmark. Det hedrar givetvis de rödvita.

Fransmännen var klart fler till numerären, nästan ännu tystare till volymen. Deras regering var först i Europa med att sälja sin fotboll till Qatar, men i Paris har det nu pågått klandestint motstånd under turneringen.

En aktionsgrupp aktivister har använt sig av störningsutrustningen TV-B-Gone – som ska kunna slå ut alla tv-apparater inom en 45-metersradie – och skapat svartrutor på barer och restauranger där större grupper samlats för att se matcherna.

Slog de till igen under den andra halvleken ikväll så lär nog en hel del människor blivit rätt jävla förbannade, för den här matchen blev bara mer och mer sevärd ju längre den pågick.

Så länge det stod 0-0 ägnade sig det danska laget egentligen bara åt att stänga ner matchen, men så fort Kylian Mbappé sågade sig fram och tryckte in ledningsmålet kröp de ur sitt skal och bestämde sig för att vara med och spela.

Det gick både ganska bra och riktigt illa.

Det kunde ha gått, men…

Christensen tryckte in kvitteringen på en hörna, och väl jämsides tyckte väl danskarna att javafaen… Världsmästare eller inte på andra sidan – vi kan väl lika gärna gå för det. När allt kommer kring har ju de rödvita faktiskt besegrat Frankrike två gånger om bara det senaste halvåret.

Jesper Lindstrøm svedde handflatorna på Hugo Lloris, Martin Braithwaite skavde av ett lager färg på stolpens utsida.

Det kunde ha gått – det kunde verkligen det – men går man framåt mot detta Frankrike tar man ofrånkomligen också väldigt stora risker.

Antoine Griezmann har varit riktigt aptitlig i sin nya roll som högermittfältare under den här turneringen, inte minst för att hans inläggsfot lösgjorts gång efter annan.

Nu piskade han in ytterligare en sån där boll som är halvt omöjlig att försvara sig mot. Rasmus Kristensen tittade på bollen ett ögonblick för länge och bakom ryggen på honom ryckte Kylian Mbappé i precis den enda lilla tidslucka han hade för att sticka.

Så snabbt går det, så liten kan skillnaden vara.

Och den där poängen ni trodde att ni hade, Danmark?

Nyss såg ni den. Nu ser ni den inte.

Du kanske också gillar