Hem Sport Frida Karlsson har fått glädjebesked inför skid-VM

Frida Karlsson har fått glädjebesked inför skid-VM

förbi admin
0 kommentar

Här är stjärnans plan inför skid-VM

LES ROUSSES. Efter ett inledande bakslag efter sjukdomen är Frida Karlsson på rätt spår.

VM-planen är dynamisk.

– Om kroppen fortsätter att svara nu så känns det bra, sen är det mentalt utmanande med en veckas sjukdom, säger hennes tränare Per Nilsson.

Frida Karlsson vann Tour de Ski, men segern var kostsam. Stjärnan kollapsade på toppen av Alpe Cermis.

Hon repade sig, landade in hemma i Sverige och återhämtade sig samtidigt som hon hann med sociala aktiviteter. Men ett träningspass senare blev skidstjärnan sjuk.

Under Frida Karlssons karriär på seniornivå har teamet runt henne skapat kontrollpass, för att se hur hon ligger till med återhämtning och fysisk status.

Förra måndagen genomförde 23-åringen ett sådan referenspass på löpbandet, men efter det tvingades hon att backa ett steg. Hennes puls var högre än normalt under belastningen.

– Normalt sett ligger hon tio pulsslag under på det givna arbetet. För att klara den normala belastningen fick hon jobba lite hårdare. Det var många signaler som gjorde att vi backade lite och hon fick ta en extra vilodag, berättar Per Nilsson.

Efter det har kurvan dock gått åt rätt håll.

Frida Karlsson.
Frida Karlsson.

”Har fått ut max i många mästerskap”

När Sportbladet träffar hennes tränare Per Nilsson i samband med världscupen i Frankrike tar han fram telefonen och visar upp resultatet av lördagens intervallpass.

– Kroppen svarade bra, säger han.

Nu balanserar Frida Karlsson rätt mellan träning, sannolik endast en tävling i helgen i världscupen, innan VM-uppladdningen fortsätter.

Det handlar om att optimera förutsättningarna och se till den totala belastningen och återhämtningen.

– Jag tycker att hon har fått ut max i många mästerskap. OS var speciellt. Men det blir viktigt att ligga rätt inför och samtidigt få till lugna dagar också under mästerskapet, betonar Per Nilsson som pekar på alla omständigheter som kommer med framgång och svårigheten att fylla på med energi mellan loppen.

– Frida var otroligt stolt över att klara av att fylla på med vad som behövdes under Tour de Ski, med den bakgrunden hon har, säger han och syftar på åkarens tidigare utmaningar med att hitta rätt balans näringsmässigt i samband med hård belastning.

Frida Karlsson har siktet inställt på mästerskapets tre distanslopp samt stafett. Lagsprinten är hon inte aktuell för.

Den individuella sprinten då?

– Med de resultaten som finns är det svårt att ta en sprintplats. Är allt i fas är hon sugen på att köra, men det är är landslaget som tar ut.

VM avgörs i Planica, Slovenien och avgörs mellan 22 februari och 5 mars.

Du kanske också gillar