Hem Sport Frida Nordstrand besökte Iran 2018: ”Ville ha en förändring”

Frida Nordstrand besökte Iran 2018: ”Ville ha en förändring”

förbi admin
0 kommentar

På söndagen meddelade den iranske presidenten att de pågående protesterna i landet ska bemötas strängt. 

– Vi har gjort klart många gånger att om någon har en rimlig synpunkt så kommer vi att lyssna på den. Men anarki? Att störa den nationella säkerheten, folkets säkerhet? Ingen kommer att vika sig för detta, ska president Ebrahim Raisi enligt nyhetsbyrån TT ha sagt.

Samtidigt tar Irans regering avstånd från att den erkänt hårdföra moralpolisen ska ha något att göra med att Mahsa Amini dog i häkte – misstänkt för att ha brutit mot de stränga reglerna om huvudklädnader för kvinnor.

Besökte Iran före fotbolls-VM 2018

En som vet hur tufft kvinnor i Iran kan ha det är Frida Nordstrand, fotbollsreporter på TV4.

Inför fotbolls-VM i Ryssland för fyra år sedan besökte hon Iran som hade lottats i samma grupp som Portugal, Spanien och Marocko (Iran gick inte vidare, men kom trea efter att ha vunnit mot Marocko och spelat oavgjort mot Portugal).

På Instagram har hon nu, med tanke på den senaste tidens händelseutveckling, lagt ut en lång kommentar om sina upplevelser inifrån den islamiska diktaturen.

”MEN man ser ett mönster när man tittar på bilder från den resan. På var och varannan bild drar jag nervöst i sjalen på mitt huvud… Satt den rätt? Gled den ner? Syns för mycket hår? Blottar jag nacke? Tittar de snett?”

https://www.instagram.com/p/Ci77hi_N9ee/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D


Frida Nordstrand: ”Kände mig fången”

När SportExpressen pratar med Frida Nordstrand trycker hon ytterligare på hur illa berörd hon är av det som kvinnor i Iran tvingas utstå – och prisar dem för deras mod.

– Jag gjorde flera resor inför VM 2018, men den till Iran fastnade för att allt var så dubbelt. Jag slogs av att det var ett så fantastiskt land med så otroligt positiva och varma människor. Samtidigt kände jag mig fången bara av att inte få ha kortärmat, och dessutom behöva hålla på med den där sjalen, säger Frida Nordstrand.

Till slut frågade hon några unga fotbollsintresserade tjejer hon träffade hur sjalen skulle bäras.

– De sa att det spelade ingen roll, och menade att deras sjalar åkte allt längre och längre ner. De förklarade att sjalarna var på väg mot en snygg scarf runt halsen i stället. Det var dessa tjejers plan.

Nu har reglerna kring kvinnors huvudklädnader skärpts sedan den extremkonservative Ebrahim Raisi kom till makten förra året.

– Det är regimen som tvingar kvinnor till saker som står i motsats till vad de vill. Nu ser jag att kvinnor är beredda att dö för det de tror på. Jag har nog aldrig träffat så starka kvinnor som dem jag mötte i Iran.

Håller kontakten fortfarande

Frida Nordstrand har fortfarande kontakt med många av de iranier hon träffade för fyra år sedan.

– Flera messar och tackar för att vi utanför landets gränser uppmärksammar vad som händer. Jag har fått bilder skickade till mig som de ber mig dela vidare och visa upp. Som de på gamla damer som går ut och bränner sina sjalar och klipper sina hår. Det är otroligt modigt, men samtidigt ledsamt att det ska behövas.

Hur långt är du beredd att sträcka ditt engagemang?

– Min roll är att förmedla, att vara en länk mellan det som händer och tittarna. Men i ett sånt här fall är det viktigt att inte bara tycka saker, utan också säga vad man anser. Att ta ställning, som nu på Instagram, att berätta om vad jag upplevt.

– Man får fasen inte bara vara tyst. Känner jag att jag kan göra mer, kommer jag nog att göra det.

Vilket har gjort att Frida Nordstrand börjat fundera på om hon ska åka tillbaka till Iran.

– Jag har redan lagt ut krokar hur jag kan följa upp det här. Jag tror inte att jag stannar där jag är nu.


Du kanske också gillar