Hem Sport Frölunda vinnare direkt – och Dower Nilsson imponerade

Frölunda vinnare direkt – och Dower Nilsson imponerade

förbi admin
0 kommentar

För nionde gången har Frölunda tagit bussen upp till norra Bohuslän och checkat in på hotell i Strömstad. Men ishallen Lionshov i Skee är under reparation – så ny spelplats är Haldens ishall i Norge.

Nytt är också mycket i Frölunda – och återkommande Lasse Johansson fick direkt visa varför han rankats som bäste målvakt i ryska KHL.

Han stod för några riktigt vassa räddningar när Leksand stormade fram.

Och direkt efter ett spel i numerärt överläge var det i stället Frölunda HC som tog ledningen i slutet av den första perioden.

Det var rutinerade Ryan Lasch som fick öppet mål efter en turlig studs, framspelad av nye amerikanen Anthony Greco och comebackande Jacob Nilsson. Frölundas poängkung kunde enkelt lägga in säsongens första mål.

I den andra perioden blev det mer intensivt, mer grinigt – och fler mål.

Trots att Lasse Johansson storspelade i Frölundas kasse så hann Leksand först med att kvittera i numerärt överläge genom Carter Ashton, innan Jesper Kandergård därefter petade in 1–2 efter en retur på Matt Caitos dunderskott. Sedan kostade Leksand också på sig att bränna en straff – eller rättare sagt: Lasse Johansson räddade Patrik Zackrissons straff.

Talangen slog till – med ren tur?

Men Frölunda kontrade sedan snabbt.

Nicklas Lasu kvitterade i ett snyggt anfall, där både Jan Muršak och Anders Grönlund assisterade.

Och strax efter stod nye Liam Dower Nilsson för matchens delikatess när han med ryggen mot mål styrde in 3–2-målet på pass från Max Friberg.

– Äh, det var nog mer tur! Jag stod stod på bortre, har sagt att vi ska söka den ytan – och jag fick pucken på mig! Men om det såg ut som om jag fick in den via klubben så kan jag leva med det, ler talangen efteråt.

Dower Nilsson är ju plockad från egna juniorledet – och imponerade direkt inför ögonen på lillebror Noah och pappas släkt från Strömstad.

Nilsson lirade i en kedja med Max Friberg och Joel Lundqvist.

– Det är häftigt. De är ödmjuka och gör det lätt för mig att spela där ute, så det är kul. Det gäller att vara en spelare för Roger Rönnberg och Anders Burström att lita på. Sedan får jag klättra därifrån. Försöka göra det bästa av chanserna jag får och bara köra, säger Liam Dower Nilsson.

Kört har han gjort i massor i sommar.

När resten av laget varit på is har Dower Nilsson kört extra i gymmet med fystränare Pär Edlund. Fokus på överkropp och ben – och det har gett resultat.

– Jag har gått upp fyra kilo i sommar – och det allra mesta är muskler. Jag har bara 5,9 i fettprocent så det borde vara muskler, berättar Dower Nilsson.

Är det du som ska göra ett Elmer Söderblom-genombrott den här säsongen?

– Jag försöker fokusera på mitt eget spel – så du får kalla det för Dower-genombrottet efter säsongen i så fall, ler Liam Dower Nilsson.

Leksand kvitterade dock i början av tredje perioden, när Nicklas Lasu fortfarande hade semester i egen zon – och gav bort pucken. Jesper Kandergård stod för målet.

Målet innebar också att det blev sudden.

I spel tre mot tre, var dock Frölunda allra starkast. Ryan Lasch ordnade en utvisning – och då spelade han också fram till 4–3.

Comebackande Jacob Nilsson slog till direkt.

– Det är tur att jag gjorde nåt bra i den här matchen i alla fall. Det var inte mycket mer, säger Nilsson kritiskt.

Dower Nilsson har imponerat på träningar

Efteråt prisades Liam Dower Nilsson som matchens bäste spelare – och Frölundas coach Roger Rönnberg säger så här:

– Han har gjort jäkligt bra träningar och i den kreativa delen av spelet är han väldigt bra. Han kan göra skillnad över puck – och har gjort det på träningarna och flera år i juniorlaget också. Det är bara en tidsfråga innan han har självförtroende och tempo i sig att göra det över regelbunden basis i SHL!

Men det saknas en del – som defensivt spel?

– Exakt. Det är alla de tråkiga sakerna som du behöver göra som professionell idrottare. Förbereda sig minutiöst mentalt och fysiskt till varenda match. Där du ska vinna närkamper och spela bra i defensiv struktur, tipsar Roger Rönnberg.

Frölundas seger innebär att laget spelar final mot Färjestad i Halden under lördagen. Regerande svenska mästaren FBK vann ju i torsdags över Leksand med 3–2 efter sudden.

Målvakt: Lasse Johansson (Frederik Dichow).

Första backpar: Filip Hasa, Christian Folin.

Andra backpar: Petteri Lindbohm, Filip Johansson.

Tredje backpar: Pontus Johansson, Anders Grönlund.

Sjunde back: Lucas Nordsäter.

Förstakedjan: Liam Dower Nilsson, Joel Lundqvist, Max Friberg.

Andrakedjan: Mats Rosseli Olsen, Nicklas Lasu, Jan Muršak.

Tredjekedjan: Radan Lenc, Jacob Nilsson, Anthony Greco.

Fjärdekedjan: Jere Innala, Patrik Carlsson, Ryan Lasch.

Extraspelare: Joel Ratkovic Berndtsson.

GP:s Johan Rylander på plats i Norge. Bild: GP

LÄS OCKSÅ: Hanna Olsson lever drömmen – heltidsproffs i Frölunda

LÄS OCKSÅ: Här är Frölundas nya matchtröja – efter att indianen gjorde sitt

GP:s Johan Rylander på plats i Norge. Bild: GP

GP:s Johan Rylander på plats i Norge. Bild: GP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar