Hem Sport Fyra lag kvar i kampen om Stanley Cup – så här går det i konferensfinalerna – Sport – svenska.yle.fi

Fyra lag kvar i kampen om Stanley Cup – så här går det i konferensfinalerna – Sport – svenska.yle.fi

förbi admin
0 kommentar

Regerande mästaren Tampa Bay Lightning kvar. Största favoriten Colorado Avalanche kvar. Connor McDavid och Nathan MacKinnon kvar. Här är analyserna och tippningarna på konferensfinalerna.

Alla fyra lag i konferensfinalerna spelade ihop över 100 poäng i grundserien och alla tog hem minst 63 procent av poängen som stod till buds. Inga egentliga skrällag finns kvar i racet längre när det är dags att spela om en plats i Stanley Cup-finalserien.

Natten mot onsdag finsk tid kör konferensfinalerna igång med Colorado mot Edmonton.

Jukka Jalonen får fortsätta drömma, men Jussi Olkinuora borde få sin chans – här är guldlejonen som är NHL-aktuellaSpela upp på Arenan

VÄSTRA KONFERENSEN

Colorado Avalanche (1) – Edmonton Oilers (5)

Grundserien 2021/2022: Avalanche vann två matcher, Oilers en match. Målskillnad: 8–9.

McDavid mot MacKinnon. NHL-marknadsförarnas drömduell blir verklighet i väst. Dessutom finns här ligans mest spektakulära back i Cale Makar och den bästa sidekicken i Leon Draisaitl.

Media kommer att fokusera på superspelarna, men vad som händer på isen kan vara en annan historia. Till exempel kan det vara tredje och fjärde kedjorna som avgör.

Talar för Colorado: Precis som i de två tidigare matchserierna, så ska Avalanche vara det klart starkare laget. Bakom MacKinnon, Makar, Rantanen och Landeskog har Colorado både en andra våg elitspelare, ett djup och ett spelsätt som sliter motståndare i bitar.

Segern över St. Louis Blues i den för Colorado så svåra andra omgången borde också ha gjort att slutspelsglädjen skuffar stressen och pressen åt sidan. Blues lagbygge var ihopsnickrat för playoff och efter att ha tagit sig igenom det testet är det svårt att se hur Oilers ska utmana.

Dessutom finns det sådant som kan bli bättre i Colorados spel. Mikko Rantanen har bara skjutit ett mål, Nathan MacKinnon kan spela i varje match med samma frenesi som i match fem mot Blues. Och hela tio av 16 slutspelslag har bättre boxplay-procent än Avalanche.

Så måste väl 40-årige Oilers-keepern Mike Smith vara på yttersta gränsen för vad han klarar av i det här skedet av våren? Om han rasar eller skadas, blir det ett tufft läge för Mikko Koskinen.

Nathan MacKinnon och Connor McDavid på isen.

Bildtext
Nathan MacKinon och Connor McDavid kommer att mötas i konferensfinal.

Bild: Ron Chenoy-USA TODAY

Talar för Oilers: Inget nytt. Connor McDavid och Leon Draisaitl har hittills i slutspelet sammanlagt stått för omänskliga 52 poäng på 12 matcher. Fördelningen är kristlig: båda har gjort 9+17. Och så har Oilers i Evander Kane bästa målskytten i playoff. Tolv matcher, tolv mål.

Går Edmonton vidare är det främst tack vare sin superduo. Alla vet vad som gäller, alla vet att Oilers står eller faller med McDavid och Draisaitl. Ändå var de omöjliga att stoppa, eller ens bromsa för både Kings och – överraskande nog – även Flames.

Tvärtom har produktionen accelererat i slutspelet jämför med grundserien. Och då ska alla veta ett Draisaitl lider av någon sorts skada som gör att han åker omkring på ett ben.

Oilers kommer ändå att behöva mål av spelare som Zach Hyman, Ryan Nugent-Hopkins och Jesse Puljujärvi – nu när ”Pulju” äntligen tycks ha spelat in sig playofftruppen. Hyman och Nugent-Hopkins har båda stigit fram, också poängmässigt, och kan bli viktiga.

Så här går det: Ända hit har McDavids superspel tagit Edmonton. Nu blir det stopp mot en bättre helhet som gick igenom sin skärseld mot Blues. Colorado till final i fem matcher.

ÖSTRA KONFERENSEN

New York Rangers (4) – Tampa Bay Lightning (5)

Grundserien 2021/2022: Rangers vann alla tre matcher. Målskillnad: 10–4.

Igor Sjestiorkin mot Andrej Vasilevskij. Grundseriens bästa keeper mot världens bästa målvakt. Rysk duell. Mycket i snacket kommer att handla om de här två målvakterna som båda den här våren har visat att de kan knäcka motståndarnas tro på att få pucken i mål.

Ännu mer handlar det om regerande mästaren mot östra konferensens uppstickare. Ingen kan vara överraskad av att Tampa är så här långt, men för Rangers skulle våren ta slut senast mot Carolina Hurricanes. Rangers är före sin tidtabell.

Talar för Rangers: Läget framför allt. Blåskjortorna från Manhattan ska kunna njuta av att vara så här långt. Hela säsongen har gått ordentligt över förväntan för Gerard Gallants uppstickargäng (låter på något sätt bekant). Tvåa i divisionen – nu chans att nå final.

Igor Sjestiorkin gjorde en av NHL-historiens bästa grundserier och steg efter små problem mot Pittsburgh till samma nivå i divisionsfinalen. Mål-Igor knäckte Carolinas självförtroende i de två avgörande matcherna och blev den där mytiska levande väggen. Eller betongmuren.

Han lär fortsätta på samma nivå.

Rangers opportunistiska och kliniska målskytte, speciellt i powerplay, har varit rena rama giftet för playoffmotståndarna. Gerard Gallant är inte coachen som nöter in puckkontroll, utan vill att laget kommer till skott så snabbt som möjligt när man får tag i gummitrissan.

Verkar som att Gallant är som gjord för attityden i New York. Inget nonsens, utan rakt på med utmanande ögonkontakt.

Sebastian Aho försöker få hål på Igor Sjestiorkin.

Bildtext
Igor Sjestiorkin lär får det svettigt i konferensfinalerna,

Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/AOP

Talar för Lightning: Väldigt mycket. Närmast omöjligt att tro på Rangers mot ett utvilat och självsäkert Tampa. Som dessutom är ännu mer rakt i fejset än laget från Hudson flodens stränder. Rangers kommer inte att lyckas rubba Tampa mentalt eller fysiskt.

Lightnings målskytte är kliniskt. Stamkos, Kutjerov, Hedman och de övriga i Bolts vet hur man skär en toppkeeper i bitar. Ingen målvakt kan ta puckar han inte ser, eller styrningar han inte hinner reagera på. Och i andra änden är det mer än jobbigt att få puckar ens fram till mål.

Lightning-spelarna blockerar skott med en häpnadsväckande offervilja och lagkänsla. En för alla, alla för en. En av alla heter Andrej Vasilevskij. Han är målvakten som inte förlorar avgörande matcher. Han tillåter faktiskt inga mål alls när det gäller att döda en serie.

Och så hör Jon Cooper till de få coacherna i hockeyvärlden som inte är sämre på sitt arbete än Jukka Jalonen. Han har skapat ett lag som kan spela på många olika sätt, helt enligt vad situationen kräver. Välj ditt gift gäller för tredje slutspelet i sträck.

Så här går det: Tampa kommer taggat och utvilat mot ett Rangers som redan har överlevt två playoffserier på sju matcher. Ingen chans att Tampa inte skulle vinna. Bolts till final med 4–1.

Du kanske också gillar