Hem Sport Ghana tog första segern sedan 2010 – Sydkoreas tränare utvisad efter dramat – Sport – svenska.yle.fi

Ghana tog första segern sedan 2010 – Sydkoreas tränare utvisad efter dramat – Sport – svenska.yle.fi

förbi admin
0 kommentar

Sex mål mellan Kamerun och Serbien. Fem mellan Sydkorea och Ghana. VM-måndagen har varit helgalen hittills – och bjudit på den första ghananska segern i sammanhanget på tolv år.

Trots att man lyckades överlista det portugisiska försvaret i dubbla omgångar fick inte Ghana med sig några poäng från premiären mot stornationen.

Öppningsmatchen bjöd på fem mål och så var fallet också för Ghanas ödesmöte med Sydkorea. Och den här gången räckte det till full pott.

En förlust hade inneburit ett missat avancemang för Ghana. Men efter 3–2-segern – landets första i finrummet sedan 2010 – så ligger man i stället bra till i kampen om åttondel.

Hjältarna i måndagens målfest var Mohammed Kudus och Mohammed Salisu. Tvåmålsskytten Kudus var den som fick in 3–2 i den 68:e minuten – en stund senare räddade öppningsmålskytten Salisu ett skott på mållinjen.

– Vi visade prov på samma mentalitet som mot Portugal. Killarna var grymma i dag, kommenterar Kudus enligt Reuters.

Gedigen ghanansk öppningshalva

Det var sydkoreanskt kommando när matchen kom igång, men halvvägs in i första halvleken fick Ghana testa på en frispark – som skulle vända matchbilden drastiskt.

Mohammed Kudus såg ut att ta frisparken, som i stället blev en luring som levererades av Jordan Ayew. I straffområdet nickade Mohammed Salisu in den inåtskruvande bollen.

Tio minuter senare levererade Ayew ett precist inlägg som Kudus fick pannan på.

– Sydkoreanska backlinjen sover törnrosasömn. Man har inte alls koll på Ghanas storväxta stjärnskott Kudus, tyckte kommentatorn Chriso Vuojärvi i direktsändningen.

Sydkoreanska superminuterna räckte inte

I andra halvlek började Sydkorea hitta tillbaka till det spel som gav dominans i inledningen. Och framför allt hade Cho Gue-sung några av sina stoltare minuter i karriären.

Den reslige anfallaren tog vara på två rätt likadana vänsterinlägg inom loppet av tre minuter. I 58:e minuten förvaltade han Lee Kang-ins boll och strax senare var Cho huvudet högre än någon annan i straffområdet då han stångade in 2–2.

– Han gör narr av Gideon Mensah i straffområdet, utbrast Vuojärvi.

Men Ghana reste sig. Kudus andra mål kom efter att han gått på skott på en boll som lagkamraten Inaki Williams missat.

Ghana var rejält tillbakatryckta på slutet och Sydkorea såg ut att få en kvitteringschans i allra sista stund i form av en hörna. Men domaren Anthony Taylor blåste av och omringades av oförstående sydkoreaner – samt tränaren Paulo Bento som fick syna det röda kortet.

– Sydkorea hade tillräckligt med chanser för att ännu kunna kvittera, summerade experten Toni Koskela i Yles studio.

– På slutet hade vi lite tur, erkänner Ghanas förbundskapten Otto Addo.

Om Portugal tar poäng av Uruguay i kvällens sena match ligger Ghana riktigt bra till i kampen om avancemang. Sydkorea är däremot piskat att besegra just Portugal i fredagens gruppavslutning.

Du kanske också gillar