Hem Sport Glasgow Rangers har överraskat efter uttåget mot Malmö FF

Glasgow Rangers har överraskat efter uttåget mot Malmö FF

förbi admin
0 kommentar

– Tror ni inte att de behöver Champions League-pengar här? Det tror jag.

Malmö-tränaren Jon Dahl Tomassons passning och lilla leende på presskonferensen inför kvalmötet med Rangers retade upp stämningen och hamnade snabbt i sociala medier.

Psykningen föll väl ut – Malmö besegrade Rangers och tog sig sedermera till Champions Leagues gruppspel. För Rangers väntade en mer osäker tid.

Klubben, som alltså var i behov av CL:s ekonomiska skjuts om man ska tro Tomasson, lyckades i alla fall kvala in till Europa League.


https://twitter.com/ScottishFootyFC/status/1511399023441330180?s=20&t=wx5UW9eJ7E8cCphblR8oRg

Där har den skotska mästaren fått till en fullträff efter en svajig start. Det var först efter att hyllade tränaren Steven Gerrard lämnat för Aston Villa som Rangers började övertyga. Med nytillsatte Giovanni van Bronckhorst, den nederländske tidigare storbacken, vid rodret slog klubben ut tyska jätten Borussia Dortmund i sextondelsfinal.

Därefter har klassiska Ibrox, arenan i de blåa och protestantiska delarna av Glasgow, gungat mellan hopp och förtvivlan, och till slut burit laget hela vägen till onsdagens final på Ramón Sánchez-Pizjuán i Sevilla. Där ställs man mot Eintracht Frankfurt från Tyskland.

Senast Rangers, som tog hem europeiska cupvinnarcupen 1972, hade chansen att vinna en Europaturnering var 2008 när man tog sig till final i Europa Leagues föregångare, Uefa-cupen. Då föll skottarna mot Zenit S:t Petersburg i finalen.

Nu, 14 år senare, är det dags för revansch och det råder finalfeber bland supportrarna. I klubbshoppen går det att köpa muggar och tröjor med orden ”finalist”.

Giovanni van Bronckhorst har tagit över efter Steven Gerrard.

Foto: Kirk O’Rourke/TT

Journalisten Alan Pattullo på tidningen The Scotsman konstaterar att det sedan det där kvalmötet med Malmö är olika scenarion för de två klubbarna.

”Titta på Malmö. Ett fulländat lag i båda mötena med Rangers, men de tog bara en poäng på sex matcher i Champions League. Besegrade med 4–0 av Chelsea och Zenit, och 3–0 hemma av Juventus, är det få av deras fans som kommer att köpa tröjor för att bara fira sitt tredje framträdande någonsin i Champions League”, skriver Pattullo.

Europa League-spelet har gett nytt liv till Rangers som på hemmaplan inte lyckats försvara fjolårets ligatitel. Den gick till katolska rivalen Celtic för tionde gången på de elva senaste säsongerna. Men en Rangers-seger i onsdagens final ses på många håll som en ännu mer prestigefylld prestation.

Finallagens supportar har fått 9 500 biljetter, men enligt rapporter kommer betydligt fler tyskar och skottar vara på plats i Spanien under onsdagen. Enligt skotska medier intar närmare 100 000 Rangerssupportar Sevilla inför finalen.

– Vi är hedrade och stolta över att vara i finalen, och vi ska njuta av det här tillfället. Vi representerar den här vackra klubben, vi representerar Skottland, så vi måste se till att vi ger ett starkt intryck, säger Rangers tränare Giovanni van Bronckhorst.

Svenske landslagsbacken Filip Helander, som spelat i Rangers sedan 2019, har haft en skadefylld period. Han gjorde comeback i februari efter knäskada, men i april konstaterades det att säsongen var över efter att han åkt på en fotskada.

John Lundstram firar i EL-semifinalen.

John Lundstram firar i EL-semifinalen.

Foto: Kirk O’Rourke/TT

Du kanske också gillar