Hem Sport Grafik: Så spelas fotbolls-VM i Qatar 2022

Grafik: Så spelas fotbolls-VM i Qatar 2022

förbi admin
0 kommentar

När det i december 2010 blev officiellt att Qatar skulle arrangera VM 2022 var planen från början att turneringen skulle spelas på tolv olika arenor. För att hålla nere kostnaderna valde man dock att nöja sig med åtta, varav sju är nybyggda, till en kostnad av 6,5 miljarder dollar.

Andra VM-projekt där utgifterna dragit i väg inkluderar bland annat infrastrukturella satsningar som ett nytt tunnelbanesystem, en ny flygplats, vägar och hotell.

Alla åtta VM-arenorna inom 55 kilometer

Tillsammans med Ryssland och Iran står Qatar för cirka 55 procent av världens gasresurser, som för den lilla gulfstatens vidkommande till störst del kommer från North Field i Persiska viken – världens största fossilgasfält under vatten.

Sett till oljetillgångar och -produktion är Qatar ett av världens 15 mest framstående länder. Totalt sträcker sig innehavet över 25 miljarder fat.

En Fifa-rapport från juni 2021 förutspådde att VM i Qatar skulle betyda 3,6 miljoner ton i koldioxidutsläpp, nästan dubbelt så mycket som VM i Ryssland 2018.

Qatars yta är 11 440 km². Arenorna är koncentrerade till området runt huvudstaden Doha. Så här skulle det se ut om arenorna låg på Gotland, med en yta av 3 184 km².

Enligt officiella uttalanden och en rapport från revisionsföretaget Deloitte har Qatar spenderat runt 200 miljarder dollar – med dagens kursvärde motsvarande 2 172 miljarder kronor – på infrastruktur och andra projekt kopplat till fotbolls-VM, skriver AP.

Detta är 20 gånger så mycket som det tidigare mest kostsamma världsmästerskapet, i Ryssland 2018 där notan landade på 100 miljarder kronor.

Kostnad för fotbolls-VM i Qatar

Kostnad för fotbolls-VM i Qatar

Läs mer:

Gas och olja lade grunden till tidernas dyraste fotbolls-VM

Så gick det till när fotbolls-VM hamnade i Qatar

Du kanske också gillar