Hem Sport Gripna journalister och rädsla för Qatar med ett år till VM

Gripna journalister och rädsla för Qatar med ett år till VM

förbi admin
0 kommentar

I förra veckan var så väl VM-ambassadörer som medierepresentanter på plats i värdnationen Qatar med anledning av att det bara återstår ett år till nästa års fotbollsmästerskap för herrar.

Men i mångt och mycket blev det kanske inte den exponering som arrangören hade hoppats på. Gripandet av de norska journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani har fördömts både internationellt och av de nordiska fotbollsförbunden som markerade mot VM-landets bristande press- och yttrandefrihet genom att skicka en skrivelse till Europeiska fotbollförbundet Uefa.

Ekeland och Ghorbani som båda jobbar för NRK förhördes, satt inlåsta i över 30 timmar och tvingades lämna kvar utrustning som datorer, mobiltelefoner och kameror innan de fick resa hem till Norge igen.

I samband med lottningen till vårens VM-playoff vädrade Sveriges förbundskapten Janne Andersson sina tankar om situationen.

– Det är bedrövligt. Så här kan vi inte ha det. Ska vi spela ett VM så måste ju media ha möjlighet att bevaka det på alla sätt och vis – både innan, under och även efter. Det där tycker jag är riktigt dåligt.

– Vad jag förstår har förbundet agerat via Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet) och gått ihop med övriga nordiska förbund och skickat en skrivelse om vad vi tycker, för det där är helt oacceptabelt såklart.

Gripandet av NRK:s medarbetare fick det danska journalistförbundet att öppet avråda från att åka till Qatar för att bevaka fotbolls-VM 2022.

Förutom den mycket begränsade pressfriheten har även det faktum att det är olagligt att vara homosexuell i landet belysts på senare tid.

Chelsea-stjärnan Magdalena Eriksson har påtalat att hon som kvinna och homosexuell inte vill besöka Qatar – men fick via Fotbollskanalen en försäkran från Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa, om att hon var välkommen:

– Jag ber alla om att komma hit och engagera sig, att prata och övertala. För förändringar sker även i Europa, och det bara genom tid och för att folk engagerat sig i diskussioner. Vi kan inte tro att saker och ting förändras om vi bara stannar hemma och kritiserar, sade Infantino.

I samband med en pressträff under landslagets VM-kval svarade Eriksson:

– Han har sin agenda och behöver säga det han har att säga. Man kan påverka på så många sätt och jag tycker fortfarande att det betyder mycket att belysa frågan, var man än är fysiskt i världen, säger Magdalena Eriksson.

– För mig personligen handlar det om att det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar, och därför skulle jag inte välja att åka på semester dit, eftersom jag är homosexuell. Det är ganska enkelt för mig, och det kommer inte ändras oavsett vad han säger.

Även den förre landslagsanfallaren Lotta Schelin, numera expert på TV4 som sänder fotbolls-VM nästa år tillsammans med SVT, gav nyligen uttryck för liknande tankegångar i en intervju med Expressen, liksom den australiske fotbollsspelaren Josh Cavallo som inte är säker på att han skulle vilja spela VM i Qatar ens om han blev uttagen:

– Att veta att det sker i ett land som inte stöttar homosexuella och som utsätter våra liv för fara, det skrämmer mig och får mig att omvärdera – är mitt liv viktigare än att göra något som är väldigt bra för min karriär? sade han till The Guardian.

Janne Andersson gör ingen hemlighet av att han, om Sverige kvalificerar sig, hellre hade spelat fotbolls-VM i ett annat land. Dels på grund av de frågor som lyfts i den senaste tidens kritik gentemot Qatar, dels gästarbetarnas utsatta situation i landet och dels frånvaron av vissa grundläggande mänskliga rättigheter.

– Till att börja med var beslutet som togs för många år sen att lägga VM i Qatar – ett land där man inte står upp för demokratiska rättigheter – dåligt. Jag tror inte VM kommer ställas in eller ändras, det kommer spelas i Qatar och då får vi hantera det därifrån.

– Jag tror, förhoppningsvis, att den uppmärksamhet som blir nu kommer göra att det blir en opinion som kan slå emot regimen där nere och göra det bättre för migrantarbetare men också för homosexuella och kvinnor. Det är på flera sätt som det här statsskicket inte fungerar enligt det sättet som jag och många tycker att det ska göra.

Läs mer:

Den dödliga baksidan av Qatars VM-satsning

Du kanske också gillar