Hem Sport Guide: Fotbolls-VM i Qatar den 21 november

Guide: Fotbolls-VM i Qatar den 21 november

förbi admin
0 kommentar

England–Iran, grupp B

När: Måndag klockan 14.00

Var: Khalifa International Stadium, Doha

Tv/Radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

Omtvistat Iran

Stora protester har under hösten ägt rum i Iran sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini avled i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis. Dessutom anklagas Iran för att stötta Rysslands invasion av Ukraina militärt. Frågan om landet borde sparkas ut från VM har lyfts. Malmöiten Saman Ghoddos tror dock inte att det löser något.

– Jag vet inte om det skulle vara rätt beslut att sparka ut oss. Jag tror inte att något skulle ändras, säger han i The Independent.

Läs mer: Ghoddos: Irans VM-trupp står bakom regimkritiska protesterna

Ny nationalsång

Kanske får vi se några spelare som snubblar på orden i nationalsången i VM-premiären. För det engelska landslaget är VM i Qatar det första någonsin utan drottning Elizabeth II i livet. England spelade sin första VM-turnering 1950, då Elizabeth visserligen fortfarande var prinsessa och 24 år gammal. I och med Elizabeths bortgång i höstas och Kung Charles tillträdande ändras därmed den engelska nationalsången från ”God save the Queen” till ”God save the King”.

Läs mer: Frågetecken kring England inför VM – i sin sämsta form sedan 1958

Ingen öl

De engelska fansen är kända för att vara stökiga, och för att gilla öl. Frågan är hur arrangörens beslut om att inte tillåta servering av alkohol i anslutning till arenorna kommer att tas emot av de törstiga engelsmännen.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Senegal–Nederländerna, grupp A

När: Måndag klockan 17.00

Var: al-Thumama-stadion, Doha

Tv/Radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

Stjärnan saknas

Sadio Mané drog på sig en skada i knät då hans tyska klubblag Bayern München 6–1-besegrade Werder Bremen i Bundesliga den 8 november och han har sedan dess gått en hård kamp mot klockan – bland annat har förbundet tagit hjälp av en häxdoktor för att komma till bukt med skadan – för att han ska hinna bli spelklar till VM i Qatar. Men 30-åringen hann inte i tid och Senegal får därmed klara sig utan sin största stjärna.

Uppmärksammat uttalande

Att Qatar får chansen att arrangera VM har mötts av kritik från många håll. En av kritikerna är Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal. 71-åringen har bland annat kallat beslutet ”löjligt” och stöttat fans som väljer att bojkotta mästerskapet. Han hoppas dock att landslagets framfart ska locka nederländska fans att följa laget.

För lite vila

Att Qatar-VM spelas i december har kritiserats av bland annat spelarfacket Fifpro för att vara dåligt för spelarnas hälsa. För att klämma in ett mästerskap mitt i klubblagsfotbollens späckade schema gör att pausen efter VM också kommer att bli kort. Flera spelare i Premier League har spelat tusentals minuter de senaste 18 månaderna, med både lands- och klubblag för att klämma ihop alla matcher före VM. Flest minuter har Nederländernas Virgil van Dijk som sedan juli i fjol spelat över 7 600 minuter.

Wales Gareth Bale är lagets största stjärna. Arkivbild.Foto: Ben Birchall/AP

USA–Wales, grupp B

När: Måndag klockan 20.00

Var: Ahmad bin Ali-stadion, Doha

Tv/Radio: TV4/ C More/P4 Radiosporten

Starkaste gruppen

Grupp B, som även innehåller England och Iran är den svåraste gruppen av alla, sett till rankning. Lagen har en genomsnittlig rankningsplacering på 15. England är bäst rankat, just nu på femte plats, och är en bra bit före övriga lag som ligger samlade på plats 16 (USA), 19 (Wales) och 20 (Iran).

Bales nya tillvaro

Wales största stjärna, Gareth Bale, bytte inför säsongen Real Madrid mot spel i Los Angeles FC. Det gör honom till Wales enda MLS-spelare. Det kan visa sig värdefullt då hela nio spelare i den amerikanska truppen spelar just i den inhemska ligan.

– Vi vet att vi måste begränsa hans tid och utrymme. Han är en mycket farlig spelare och han kommer att bli en katalysator för dem. Vi måste bokstavligen börja sparka runt honom lite på planen. Få honom att känna oss, säger USA:s Kellyn Acosta.

Gyllene generation

USA misslyckades att kvala in till VM 2018, men är nu tillbaka med det som av The Athletic kallas deras gyllene generation. Fler amerikaner än någonsin spelar i de europeiska toppligorna och förhoppningen är nu att ta sig vidare från gruppstadiet för att sedan vara på topp till hemma-VM 2026.

Du kanske också gillar