Hem Sport Gustav Rydahl gjorde debut för NHL-laget New York Rangers

Gustav Rydahl gjorde debut för NHL-laget New York Rangers

förbi admin
0 kommentar

NEW YORK. Gustav Rydahl hade aldrig varit i USA när han landade i New York för några veckor sedan – men han vet redan något som de flesta Amerika-resenärer inte har en aning om:

Hur det känns att spela hockey på Madison Square Garden.

– Det var lite nervös i början, men jag tycker det blev bättre och bättre efter hand, säger den 28-årige värmlänningen till Sportbladet efter debuten i NY Rangers försäsongspremiär mot rivalen Islanders i natt.

Efter SM-guldet med Färjestad i våras bestämde sig ju Gustav Rydahl för att till slut försöka förverkliga drömmen om NHL, fast han hunnit fylla 28 år, och skrev på ett ettårskontrakt med New York Rangers.

Bara tio dagar innan träningscampen landade han i världsmetropolen och i natt, drygt två veckor senare, var det alltså dags för debut på Madison Square Garden – i ett försäsongsderby mot Islanders.

Gustav spelade i en kedja med ynglingarna Adam Sykora (18) och Brennan Othmann (19), fick drygt tretton minuters istid och såg ut att trivas på den klassiska rinken mitt på Manhattan.

– Det var väldigt roligt att spela, säger den ärrade rookien när vi träffar honom i omklädningsrummet efter det som blev en rätt så klar 4-1-seger för hemmalaget.

– Precis i början var det lite nervöst, men jag tycker att det blev bättre efter hand.

Nära succédebut

Det kunde ha blivit mål direkt i debuten också. I ett numerärt underläge i tredje perioden fick han plötsligt tag i en förlupen puck och kom loss i friläge – men lyckades inte sätta pucken.

– Ja, det var synd. Det kom lite oväntat, så jag blev aningen stissig, ler han.

Enligt samstämmiga uppgifter har Herr Rydahl – eller ”Rajdahl” som de kallar honom i USA – överhuvudtaget haft en bra försäsong med sitt nya lag och chansen att han ska nypa en plats i premiärtruppen bedöms som god.

– Jag har aldrig varit i USA förut så det var mycket nytt i början, men det har gått lättare och lättare för varje dag. Det är väldigt bra folk runt laget och de har tagit väldigt väl hand om mig. Så det har ändå varit enkelt.

Att aldrig ha varit i USA och komma till just New York, det måste dock vara lite speciellt?

– Ja, det är faktiskt viss skillnad på New York och Karlstad, hehe. Fast även om det är väldigt stort så tycker jag som sagt att det varit enkelt för att jag fått hjälp med allting.

Mika har varit snäll?

– Ja, som fan! Han är väldigt snäll. Vi har ytterligare några svenskar här och det är skönt. Min engelska är lite knackig…

Det här beslutet att komma över vid 28 års ålder, hur kom du fram till det?

– Jag hade ångrat mig om jag inte tagit chansen när jag väl fick den. Det är såklart en dröm att få spela i NHL, så jag kommer göra allt i min makt för att bevisa att jag kan spela här.

Om du skulle få börja i AHL-laget i Hartford, hur ställer du till det?

– Då får jag försöka bevisa att jag ska upp om det händer något. Det är bara att gnugga på och jobba hårt vad som än händer.

Nämnde Mika – alltså Zibanejad – medverkade även han i nattens match och hade en assist.

Hos Islanders fick smålänningen Simon Holmström chansen i förstakedjan med gamle Zach Parise och superstjärnan Mat Barzal och hade några riktigt fina byten då han rev och slet och hjälpte till att skapa chanser.

Nashville och Florida möttes i två matcher under kvällen och natten.

Den ena vann Florida med 4-3 efter övertidsmål signerat Aleksander Barkov – och där noterades svenske rookien Calle Själin för sin första poäng, i form av en assist, på nordamerikansk is.

I den andra fajten fick Nashville revansch och vann med 4-0. Filip Forsberg stod för ett mål och Mattias Ekholm för två assist.

New Jersey vann sin försäsongspremiär, borta mot Montreal, och tre av lagets svenskar – Jesper Bratt, Jesper Boqvist och Andreas Johnsson – noterades för assist.

Adrian Kempes kanonform från ifjol tycks hålla i sig. Han satte det avgörande 2-1-målet i LA Kings första match för säsongen i natt – mot Vegas på övertid.

Även Sverige-bekanta nyförvärvet Kevin Fiala gjorde mål – och assisterade till Kempes avgörande.

I Seattle begick Andre Burakovsky debut för Kraken, mot Edmonton. Det blev inga poäng för skåningen, men hans lag vann med 3-0.

Du kanske också gillar