Hem Sport Håkan Loob om Börje Salming: ”Han var en stor människa”

Håkan Loob om Börje Salming: ”Han var en stor människa”

förbi admin
0 kommentar

– Börje var en ikon både på och utanför planen för mig. Det är så sorgligt när sådana här saker händer. Han var en enastående karaktär och människa, säger Håkan Loob till SVT Sport.

Håkan Loob kom till NHL och Nordamerika när Börje Salming redan hade spelat tio år i Toronto.

– Jag mötte honom många gånger i NHL, det rådde aldrig några tvivel om att han var en fantastisk hockeyspelare. Men just att få lära känna honom som människa vid sidan om isen, en Börje som var så omhändertagande och brydde sig om alla andra. Det var alltid laget före jaget. Det kändes som en enorm trygghet att ha honom runt sig. Det är oerhört tragiskt och tankarna går givetvis till hans familj, säger han.

Hur skulle du beskriva hans storhet?

– En fantastisk människa med båda fötterna på jorden. Trots alla stora framgångar brydde han sig alltid om sina medmänniskor, det finns en storhet i det. Han har fått kämpa sig fram i sin karriär, för på 70-talet var det ingen enkel resa att ta sig till och spela i NHL. Han fick verkligen slita och fick väldigt mycket stryk på planen. Men han skapade en enorm respekt runt sig och för svenskar som skulle komma efter honom, inte minst för mig.

– Börje var en stor människa, både på och utanpå planen.

Mikael Renberg: ”Gått fruktansvärt fort”

Även Mikael Renberg, som också spelade i Toronto, sörjer efter beskedet.

– Det är ju ett väntat besked, men det har gått fruktansvärt fort. Det är chockerande, säger han och fortsätter: 

– Han har ju betytt mycket för alla som kom till NHL. Han gav svenskar ett bra rykte att de är pålitliga spelare. Han har öppnat dörrar för många europeiska spelare. Det var också en speciell upplevelse att spela mot honom. Första gången när jag mötte honom var när han spelade i AIK och jag i Luleå. Jag tänkte ”är jag verkligen på samma is som Börje?”.

Vad lämnar Börje för arv efter sig till ishockeyn?

– Han hade alltid tid att stanna och byta några ord. En oerhört trevlig människa som tog sig tid för andra. Otroligt ödmjuk. Han har inte bara visat sitt mod på isen utan även när han har varit sjuk och vågat sig ut. Det är fantastiskt att se. Han ville bjuda på sig själv in i det sista.

– Ingen kommer undan livet i behåll, säger Mikael Renberg.

Du kanske också gillar