Hem Sport Hammarby–Kalmar FF: Mer schack än rugby

Hammarby–Kalmar FF: Mer schack än rugby

förbi admin
0 kommentar

Per Bohmans fem punkter från Hammarby-Kalmar på Tele2 Arena.

1. Rydströms mardrömsarena

Segrarna i den här, eh, Europafinalen skulle plocka tredjeplatsen. Det kändes givet med tanke på att lagen avslutade säsongen mot Giffarna respektive Helsingborg. Eftersom ett kryss trots allt räckte för Bajen var det här i första hand en utmaning för bortalaget. För Kalmar i allmänhet och Henrik Rydström i synnerhet. Som tränare hade han nämligen, på sju försök, aldrig vunnit här. Bara tagit en ynka poäng av 21 möjliga på Tele2 Arena.

2. Rätt plan – även om den kapsejsade

Rydström hade givetvis respekt för motståndet, men gick in i matchen med en försynt önskan.

– Vi vill tvinga Hammarby att spela försvarsspel.

Alltså: frustrera ett fullsatt Tele2 med massivt bollinnehav, öka pressen på hemmalaget och skapa en otålig och gärna hätsk stämning. Rimligt, såklart, men mycket av det där kapsejsade från avspark. Efter 30 sekunder drog Nahir Besara ett skott över från ett fritt läge i straffområdet. Efter två minuter hade Bajen vunnit boll på offensiv planhalva flera gånger. Efter tre minuter nickade Gustav Ludwigson in 1-0 på hörna. Ricardo Friedrich vädjade rätt patetiskt om frispark, men Mads Fengers lilla screening av målvakten var mer ömsint än ful.

Ändå vek Kalmar inte ner sig. Underbart dynamiske Nahom Netabay fick två fina chanser. Rätt snart hade smålänningarna rullat till sig den kontroll som de önskat sig.

3. Mer schack än rugby

Hammarby fick, som så många andra lag de senaste två åren, acceptera slaget om bollinnehavet som förlorat. Instinktivt kändes det kanske småjobbigt för spelare som Darijan Bojanic och Nahir Besara, men att ligga rätt och jaga boll i ledning är något helt annat än i underläge. Inte svinkul, men godtagbart. Här har också den stora Bajenpubliken mognat och det finns en förståelse för att matchbilden fluktuerar. Dessutom skötte hemmalaget det låga försvarsspelet på ett disciplinerat vis.

Första halvleken bjöd på en fotboll som hade större släktskap med schack än rugby. Det fanns en tjusning i att följa de taktiska dragen, omsorgen om bollen och oviljan att trampa snett, men det satte inga hjärtan i brand.

4. Folkhjälten Gustav Ludwigson är makalös

Så fick matchen vad den var i desperat behov av: ett Kalmar-mål. När uppsnackade nyförvärv som Kevin Jensen och Simon Skrabb inte levt upp till förväntningarna tvingades Kalmar agera under sommaren. Sebastian Nanasi lånades in från Malmö och har verkligen varit den offensiva x-faktorn som behövdes. När yttern stack upp kalufsen och nickade in Oliver Bergs hörna efter paus så levde allt: matchen, kampen om Europaplatserna, spänningen. I… sex minuter.

Sedan fick Ludwigson bollen på offensiv planhalva, drev fram den och Mikkel Rygaard-passade in den vid bortre stolpen. Göteborgaren har haft lite av en mellansäsong men ändå skickat in 12 mål och fyra assist. Det är tredje året på raken som han levererar över femton poäng. Den ödmjuke och makalöst produktive Ludwigson stärker sin ställning som levande legendar och folkhjälte i Bajenland.

5. Klart godkänd säsong, Bajen

Andra halvleken blev en våldsam reaktion på försiktigheten före paus. Det var vidöppet. Fem mål dunkades in och slutresultatet 4-2 till Hammarby var rimligt. Därmed säkrade Hammarby tredjeplatsen och Europaspel 2023. Det finns och ska finnas en tydlig besvikelse över oförmågan att hota hela vägen i guldstriden men tabellplaceringen är givetvis klart godkänd. Marti Cifuentes har gjort ett starkt arbete sin första säsong. Det finns en utmärkt taktisk grund att stå på, en känsla av framåtrörelse, något hoppingivande att bygga vidare på. Europa är vansinnigt viktigt för en uppåtsträvande och hårt satsande förening som Hammarby.

Kalmar?

Drömmen om KFF i Europa dog på Tele2. Bara att de blandade sig in i kampen är en enorm överprestation och nog för att Henrik Rydström återigen måste betraktas som en av årets tränare i allsvenskan.

Du kanske också gillar