Hem Sport Hammarbys Oliver Dovin redo för första Stockholmsderbyt

Hammarbys Oliver Dovin redo för första Stockholmsderbyt

förbi admin
0 kommentar

Den 11 juli 2002 föddes Oliver Dovin i London, men redan som ettåring flyttade han och familjen hem till Sverige och Stockholm. Där fick han sin första fotbollsfostran i Enskede IK innan han som tolvåring anslöt till Hammarbys ungdomsverksamhet.

Sedan dess har resan mot allsvenskan gått fort.

Som nybliven 17-åring var han med i herrlagets matchtrupp för första gången och ett knappt år senare – senhösten 2020 – gjorde han sin allsvenska debut, i säsongens sista match mot Örebro.

– Jag kommer ihåg att jag var ganska nervös inför den matchen, men det är som vanligt att det släpper när man väl kommer i gång, säger han.

Oliver Dovin har fått chansen som förstemålvakt och tagit den. Bland annat höll han nollan mot regerande mästarlaget Malmö FF.

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Under fjolåret blev chanserna fler och fler. Bland annat fick han chansen att spela Hammarbys inledande matcher i kvalet till Europa Conference League och sammanlagt blev det åtta starter i allsvenskan. Det trots att en skada höll honom borta från spel i nästan två månader.

– Det var tufft när skadan kom. Jag kände att jag hade fått chansen, kommit in i det och verkligen kunde konkurrera, men då kom skadan. Men samtidigt visste jag att jag bara skulle vara borta någon månad, så jag försökte göra det bästa av situationen, säger Oliver Dovin.

Om man tittar på vad den unge målvakten har åstadkommit sedan dess kan man konstatera att han gjort just det, det bästa av situationen.

På säsongens första sju matcher har det bara blivit fyra insläppta mål för Oliver Dovins Hammarby. Endast Malmö har släppt in färre.

På säsongens första sju matcher har det bara blivit fyra insläppta mål för Oliver Dovins Hammarby. Endast Malmö har släppt in färre.

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Vid årsskiftet lämnade målvaktsveteranen David Ousted klubben vilket skapade en lucka för Dovin som har stått alla Hammarbys sju inledande matcher i allsvenskan. Han har hållit nollan fyra gånger och bara släppt in sammanlagt fyra mål.

– För mig betydde det jättemycket att få spela och träna tillsammans med David Ousted. Han har så mycket erfarenhet och den delade han med sig av till mig och sånt hjälper verkligen unga spelare, säger Oliver Dovin.

– Om man ser till seriestarten tycker jag väl att det har gått ganska bra, samtidigt som jag själv försöker se vad jag kan göra bättre. Men ibland får man också stanna upp och se vilken resa jag har gjort, för den är det inte många som får göra.

Han har förvisso redan spelat mot Malmö FF, men när Hammarby ställs mot AIK på söndagen är det förmodligen den största matchen som U21-landslagsmannen har gjort hittills i sin karriär. Men huvudpersonen själv är inte speciellt nervös.

– Jag känner mig inte nervös. Det ska bli kul, en rolig match, säger Oliver Dovin.

Läs mer:

Jeahze ryktenas man inför derbyt mot AIK: ”Trivs jättebra i Hammarby”

Du kanske också gillar