Hem Sport Han hjälpte 17-åringen komma ut: ”Kunde inte vara stoltare”

Han hjälpte 17-åringen komma ut: ”Kunde inte vara stoltare”

förbi admin
0 kommentar

Reaktionerna på Jake Daniels beslut att berätta öppet om sin homosexualitet har varit många. Såväl det engelska fotbollsförbundet som olika fotbollsklubbar samt både aktiva och före detta spelare har uttryckt sitt stöd.

Daniels, som spelar i Championshiplaget Blackpool, var den förste professionella spelaren att komma ut i Storbritannien sedan Justin Fashanu 1990. När pressmeddelandet först gick ut på Blackpools hemsida i mitten av maj satt Matt Morton i ett möte. Då började hans telefon bombas med notiser och han insåg vad som hade hänt.

– Det första jag kände var stolthet, inte bara över vad han har gjort utan varför han har gjort det och i vilken ålder han gjorde det. Bara 17 år gammal och det här har han gömt i över ett årtionde, säger Morton när DN pratar med honom en tid efteråt.

– Nu kan han äntligen få vara sig själv. Men han har gått igenom en lång process. Vi har diskuterat alla tänkbara scenarier men han ville ändå göra det inte bara så att han kan vara sig själv utan så att han också kan vara en förebild för andra. Jag vet hur det känns, men att göra detta i så ung ålder för andra människor är beundransvärt, fortsätter han.

Vi har diskuterat alla tänkbara scenarier men han ville ändå göra det inte bara så att han kan vara sig själv utan så att han också kan vara en förebild för andra.

Profiler som Rio Ferdinand och Gary Neville har pekat på Jake Daniels berättelse som en milstolpe inom den engelska fotbollen.

Matt Morton är benägen att hålla med.

– Genom att komma ut har han redan gjort massor för sporten men jag tror att han kommer att fortsätta göra mycket under en lång tid framöver. Representation är viktigt och om Jake når sin potential kan han vara en professionell fotbollsspelare i många år. Det innebär att vi kommer ha en aktiv homosexuell person inom fotbollen under en lång tid framöver och därmed kommer det att bli normalt, säger han.

35-årige Matt Morton, till vardags spelande tränare i Thetford Town som huserar långt ner i det engelska ligasystemet, kom själv ut som homosexuell 2019.

– Jag hade insett att jag var gay i januari 2018. Efter att jag hade processat det i några månader visste jag att jag skulle komma ut på grund av den jag är som person. Jag gillar inte att dölja saker eller att inte vara mig själv.

Vad fick du för reaktioner?

– Nästan alla var väldigt positiva och stöttande. Det enda som var riktigt svårt var mina föräldrar eftersom min mamma var en väldigt troende kristen och min pappa var gammaldags och förmodligen inte helt utbildad gällande det här ämnet, säger Matt Morton.

Jake Daniels (höger).

Foto: Mark Cosgrove/TT

Efter en hel del arbete uppger Morton att relationen med föräldrarna i dag är god. De tre åren som öppet homosexuell inom fotbollen beskriver han som ”brilliant.” Men även om han själv aldrig har haft några problem menar Matt Morton att fotbollen fortfarande har en del att jobba med när det gäller inkludering och språkbruk.

– Fotbollen är väldigt maskulin, väldigt aggressiv och väldigt tävlingsinriktad. Det är många kränkande ord som flyger runt i omklädningsrummen och på fotbollsplanen. Det ursäktas med att det bara handlar om skämt men ofta är det oacceptabelt.

I en BBC-podd Matt Morton nyligen medverkade i berättade han om hur han själv använde sig av homofobiska ord innan insåg att han var homosexuell.

– Precis! Och det var inte för att jag var homofob eller inte accepterade homosexuella. Men ord som bög eller fjolla är så inpräntat från ung ålder att det blir vana att använda dem. De senaste åren har jag pratat med hundratals människor och vissa har slutat spela för att de inte tror att omgivningen skulle acceptera att de är homosexuella, säger Morton.

– Vad säger det till en ung person om de i ett omklädningsrum hör äldre spelare kalla varandra bög som ett skällsord? Jo, de kommer tro att det inte är okej att vara gay.

Den australiensiske fotbollsspelaren Josh Cavallo fick mycket stöd när han kom ut som homosexuell i höstas.

Den australiensiske fotbollsspelaren Josh Cavallo fick mycket stöd när han kom ut som homosexuell i höstas.

Foto: Brendon Thorne/AP

Jake Daniels är den andre fotbollsspelaren att på kort tid komma ut som öppet homosexuell efter att den australiensiske spelaren Josh Cavallo gjort det i höstas. Och precis som Jake Daniels först hörde av sig till Matt Morton hade Cavallo kontaktat Thomas Beattie, en före detta spelare som i sin tur kommit ut 2020.

Det, menar Matt Morton, är ett tydligt tecken på hur viktigt det är med representation.

– Jake och Josh hittade mig och Thomas och nu kommer andra människor se deras historier och hitta stöd i dem. Kanske kommer några av dem att komma ut och så blir det en dominoeffekt.

Under sina snart 20 år som semiprofessionell fotbollsspelare hävdar Matt Morton att mycket har förbättrats när det kommer till frågor som rasism, homofobi och hur kvinnor inom sporten behandlas. Samtidigt finns det fortfarande mycket kvar att arbeta med.

– Bara för att vi har en homosexuell spelare i Australien och en i England är inte allt bra. Vi måste fortfarande stötta dem och vi måste fortfarande se till att fotbollen är en miljö där alla känner sig välkomna och trygga, säger Matt Morton.

Du kanske också gillar