Hem Sport Handbolls-EM: Kristin Thorleifsdóttir hyllas av Axnér: ”Skum i käften”

Handbolls-EM: Kristin Thorleifsdóttir hyllas av Axnér: ”Skum i käften”

förbi admin
0 kommentar

LJUBLJANA. ”Det är bara att ta av kopplet och släppa in henne så är det skum i käften och så kör hon.”

Har Tomas Axnér skaffat hund?

Nej, han beskriver bara Kristin Thorleifsdóttir – den viktiga rollspelaren i hans EM-lag.

Jamina Roberts, Linn Blohm och de andra stjärnorna det svenska EM-laget i all ära.

För att man ska lyckas i ett långt mästerskap har den anonyma ”rollspelarna” en mycket viktig…ja, roll. Det gäller både på planen, där de kanske ska avlasta på en viss position medan ”stjärnan” vilar eller komma in med en specifik uppgift i till exempel utvisningsspelet, och utanför där de ska bidra med energi trots att de mest sitter på bänken under matcherna.

– Det viktiga är sättet de tar sig an sin roll på; att de inte muttrar och går och sparkar på stenar utan är dedikerade till rollen, accepterar den och är medvetna om att det kan ändras och att den kan bli större. Det är fantastiskt viktigt att vi har den miljön.

Sprider glädje och energi

En av de viktigaste rollspelarna är Kristin Thorleifsdóttir.

– Kristin är en perfekt rollspelare. Det är bara att ta av kopplet och släppa in henne så är det skum i käften och så kör hon. Det är en otroligt häftig egenskap att ha som spelare. Hon klarar flera positioner bakåt och så ger hon en massa energi. Vi hade en träning när hon satt och cyklade lite och då sjönk energin direkt. Hon bidrar med mycket power, säger Tomas Axnér.

24-åringen skrattar till när hon hör Axnérs uttalande.

Kristin Thorleifsdóttir sprider glädje och energi i landslaget.
Kristin Thorleifsdóttir sprider glädje och energi i landslaget.

– Jättekul att höra och han är så rolig i sina beskrivningar.

Har du ”skum i käften”?

– Inte bokstavligen men jag fattar vad han menar. Det är jättekul att han tycker så för det är verkligen min känsla också, att jag går in och ger allt.

Hur är det att ha en sådan roll?

– Jag har kommit in i den väldigt bra och trivs i den. Det har varit väldigt kul att jag fått det förtroendet. Senaste matcherna har jag ändå fått spela en del.

Axnér och lagkamraterna beskriver Thorleifsdóttir som en glädjespridare i laget även om hon utåt sett inte tar plats eller märks särskilt mycket.

– Jag är nog väldigt skämtsam och älskar att skratta. Det är vissa personer som får ur en det. På ett mästerskap så här känns det som att man är iväg med ett gäng kompisar. Det är lätt att vara sig själv då.

Kunde knappt gå

Thorleifsdóttir – som kommer från lilla Riala utanför Rimbo i Uppland och via Rimbo HK, Rosersbergs IK och Skånela IF hamnade i skånska Höör där hon fick sitt genombrott och blev landslagsspelare – är på plats på sitt fjärde mästerskap. I VM 2019 satt hon bara på läktaren som reserv. I EM 2020 fick hon spela en del på sluttampen och göra en del mål. I OS 2021 hade hon stora problem med en axel och spelade knappt. VM 2021 missade hon helt på grund av en hälseneskada.

Hälsenan har spökat under flera år och det är först nu i höst det börjat kännas bra.

– Det började med en överbelastning och kom smygande när jag kom till Randers (från Höör sommaren 2000). Det blev värre och värre men jag vilade aldrig trots att det gjorde så ont. Där är man väl lite dum. Man har väl några skruvar lösa antar jag, ler hon.

– Det var som värst för ett år sedan. Jag hade det tufft i vardagen, bara med att kunna gå.

Hon bytte klubb i Danmark i den vevan, mitt under säsongen.

Kristin Thorleifsdóttir intervjuas av Sportbladets Johan Flinck i Ljubljana.
Kristin Thorleifsdóttir intervjuas av Sportbladets Johan Flinck i Ljubljana.

– Jag bytte till Horsens, fick mycket hjälp och det var först efter det som det började bli bättre. Jag vet aldrig om det blir 100 procent bra. Men det är skönt att vakna på morgonen och kunna gå utan problem.

Ingen Jernemyr – ännu

Thorleifsdóttir slog igenom som storskytt hemma i SHE men spelar alltså nu i princip bara försvar i landslaget.

– Tittar man hur det går i klubblaget är det förståeligt att jag bara spelar försvar här nu. Det har inte gått så bra som jag velat och som jag vet att jag kan. Sedan har skadorna säkert spelat in.

Tobias Karlsson och Magnus Jernemyr är två exempel på hårdskjutande niometersspelare i elitserien som förvandlades till renodlade försvarsspelare i världsklass med OS-silver och Champions League-titel med Flensburg respektive Barcelona i sina cv.

Men den transformationen är Thorleifsdóttir inte redo att göra ännu, inte redan som 24-åring.

– Det är fantastiskt roligt att spela försvarsspel. Men mitt mål är att inte bara bli en försvarsspelare utan en tvåvägsspelare. Jag vet att jag kan det och det handlar bara om kontinuitet och träning som jag inte fått nu på länge, säger hon.

Du kanske också gillar