Precis som för Sveriges handbollslandslag har VM börjat på allvar för Johanna Ahlm efter det bekväma gruppspelet.
– Det är mycket, mycket roligare nu. Att stå och göra ”rit” eller en analys på någon situation där man sätter upp något mot Uruguays försvar, det är jävligt svårt att hitta detaljer där. Nu när man kollar på Ungern, Island och Portugal… det är tre landslag som spelar väldigt olik handboll. Inför varför match kommer det att vara helt olika detaljer som man kan kolla på och jag tycker att det är väldigt kul med detaljer. Nu man verkligen kan börja grotta in sig i det handbollsmässiga, säger hon.

Johanna Ahlm avslutade karriären i Sävehof – och på bästa sätt.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Det är långa dagar i tv-fabriken under mästerskapet. Samtidigt jobbar hon på sitt vanliga jobb som försäljningschef på Sponsorhuset.
– Vi har en deal att jag jobbar så mycket jag kan, men det blir ändå ganska mycket. Plus då att hela tv-teamet bor tillsammans på hotellet och man vill gärna käka lunch och middag med dem och vara lite social, samtidigt som man vill hinna se matcher i de andra grupperna samt kanske hinna träffa någon kompis. Så dygnet har inte tillräckligt många timmar för tillfället.
”Har säkert med stressnivån att göra”
Sover du bra?
– Normalt sett har jag aldrig problem att sova, men jag har inte direkt sovit bättre här. Man tänker att utan barn kan man sova länge och slippa behöva gå upp mitt i natten, men nej, jag sover inte lika bra som jag brukar. Och det har säkert med stressnivån att göra, man har hela tiden något i bakhuvudet.
Vad har du fått för feedback som expert i tv?
– Egentligen bara positiv. Det är någon ibland som tycker att jag har konstig dialekt, haha.
Göteborgska?
– Haha, ja, med med skorrande ”r” typ. Men det kan jag inte göra så mycket åt så det skiter jag i, haha. Jag tycker att vi får jättemycket positivt och egentligen inte så mycket annat. Det är nästan bara bra saker, sedan tycker ju mamma och pappa att jag är bra på vad jag än gör.

Johanna Ahlm representerade Sverige i nio mästerskap.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Johanna Ahlm, som har fem SM-guld med Sävehof, en Champions League-titel med danska Viborg och spelat nio mästerskap för Sverige, berättar att hon och de andra experterna även får mycket intern feedback direkt efter sändningarna.
– Vi har jättemycket möten. Vi har många involverade som man hela tiden pratar med om hur man kan utveckla det man säger och vad som är mest intressant för tittarna. Efter en sändning som är färdig kvart i elva så sitter vi nog till halv tolv och går igenom vad vi har sagt och hur vi ska gå vidare. Och vi har morgonmöten där vi pratar mycket innehåll tillsammans. Det är så himla roligt att få vara med och välja vilka vägar man ska gå, det finns ju väldigt mycket att prata om som inte bara är handbollsmässigt.
”Absolut en bra extrainkomst”
Är det bra betalt?
– Eh, det vet jag inte. Det ska det väl också vara när man lägger ner så mycket tid som man gör de här veckorna. Jag får betalt för det jag jobbet jag gör. Det är absolut en bra extrainkomst, det går runt.
Sambon Rasmus Overby, 34, är tränare för Köpenhamn Håndbold och hela familjen bor numera i den danska huvudstaden. Huset i Göteborg är uthyrt.
– Alla frågar om hur livet i Köpenhamn är och jag brukar svara att det är så bra som det nu kan vara. Jag kommer alltid att sakna vänner och familj i Göteborg. Och som vi bodde här, jag hade mina tre bästa vänner inom en radie på 300 meter. Men vi har det jättebra nu med.

Rasmus Overby har tidigare tränat Sävehofs damer men jobbar nu i Köpenhamn.
Foto: STEFAN NILSSON
Overbys kontrakt är skrivet över två säsonger med ett optionsår.
– Jag har svårt att se att det blir längre än så för oss där.
Du vill bo i din hemstad på sikt?
– Ja.
Efter säsongen 2018/2019 var spelarkarriären över. Att spela motionshandboll för att hålla i gång är inte aktuellt.
– Jag skulle ha svårt för det, vilken nivå ska man hålla det på i så fall? Och handboll är inte bra för kroppen alltså.
”Då hade jag jävligt ont”
Har du ont?
– Inte längre. Men jag saknar inte att ha det som jag hade det när jag spelade handboll, för då hade jag jävligt ont i kroppen. Varenda morgon när man gick upp ur sängen fick man gå fem minuter innan man kunde gå normalt. Jag hade riktigt ont de sista åren. Knä, fotleder och axlar främst. Nu funkar min kropp jättebra och jag kan göra precis vad jag vill i träningsväg. Det är kanon.

Johanna Ahlm har tvunnit lilla Göteborgsvarvet. Bilden är från 1999.
Foto: LARSERIC LINDEN
I maj ska 35-åringen för första gången springa Göteborgsvarvet (21 km) med sina vänner. Någon tid att slå är inte spikad ännu, men är man tävlingsmänniska så är man. Speciellt med tanke på att hon i unga år faktiskt vann Lilla Göteborgsvarvet fyra gånger.
– Jag ställer ju inte upp bara för att springa och tjingsa på publiken, det gör jag inte. Jag vill ändå göra det bra, men det beror på hur mycket jag hinner springa innan. Förhoppningen är att kunna sätta ett tidsmål. Vi har börjat springa ganska mycket hela gänget. Alla har barn, det händer mycket och vi har sagt att vi ses när vi tränar. Man får hitta sina saker när man inte spelar handboll längre, säger Johanna Ahlm.