Hem Sport Harald Lückner om HV71:s SHL-avancemang

Harald Lückner om HV71:s SHL-avancemang

förbi admin
0 kommentar

När HV71 förlorade fjolårets kvalserie mot Brynäs innebar det att smålänningarna åkte ur SHL, efter att ha spelat i Sveriges högsta serie sedan 1985.

Årets säsong har gått desto bättre. Laget vann grundserien i stor stil, tog sig enkelt förbi så väl kvart- som semifinaler och vann slutligen finalen mot Björklöven med 4–1 i matcher, något som innebär att HV71 spelar i SHL nästa säsong.

En som har följt laget på nära håll är C Mores expert Harald Lückner, som inte är överraskad att smålänningarnas sejour i hockeyallsvenskan blev ettårig.

– HV71 byggde ett lag som skulle gå upp direkt. De har haft både det starkaste och bredaste spelarmaterialet, så det är ingen sensation att laget har spelat så bra som det har, säger han.

Harald Lückner lyftar fram HV71:s tränarstab, med Tommy Samuelsson i spetsen, som en viktig del i framgången. ”De vet vad det handlar om och har förberett sig för slutspelet hela säsongen”, säger Lückner.

Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Förutom sin roll som tv-expert har Lückner en lång karriär inom ishockeyn bakom sig, både som spelare och ledare. I början av millenniet var han tränare för just HV71.

– Klubben är det största de har i Jönköping. Det märktes också på hur fansen ställde upp när klubben åkte ur SHL. Klubben fick 8 000 nya medlemmar och mentaliteten bland fansen ställdes om väldigt fort. De bestämde sig för att hjälpa till i stället för att klaga.

Flera lag som har åkt ur SHL har haft stora problem att ta sig upp igen. I serien finns bland annat Modo, AIK och Mora som alla har varit uppe och vänt i högsta serien under 2010-talet.

– Ju fler år det dröjer innan man går upp, desto svårare blir det att hänga med. Dels ekonomiskt, men det blir även svårare att värva spelare som är nog bra för att ta klivet upp, så det är otroligt viktigt att studsa tillbaka direkt.

”HV71 har 16 forwards, 9 backar och 3 målvakter. Den bredden är det inte många hockeyallsvenska lag som har”, säger Harald Lückner.

”HV71 har 16 forwards, 9 backar och 3 målvakter. Den bredden är det inte många hockeyallsvenska lag som har”, säger Harald Lückner.

Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Just ekonomin lyfter Lückner fram som en av de viktigaste delarna till att HV71 har lyckats sätta ihop laget. Där finns bland annat erfarenhet från NHL, KHL och finska högstaligan, men även närmare 4 000 SHL-matcher utspritt över hela truppen.

– Alla lag som HV71 har spelat mot har försökt göra sin bästa match mot just dem, så de har inte fått några vinster gratis. I enstaka matcher har vissa lag varit bättre, men HV71 har egentligen lett serien från start till mål och det visar hur starkt laget har varit.

Till nästa säsong i SHL förväntar sig Lückner att delar av laget kommer att bytas ut.

– HV71 är inte den typen av lag som kommer komma upp och försöka etablera sig, utan de kommer sikta på en topplacering. Jag är rätt övertygad om att de redan börjar sondera marknaden, säger Harald Lückner.

Du kanske också gillar