Hem Sport Hedman i backlinjen mest givne spelaren i World Cup

Hedman i backlinjen mest givne spelaren i World Cup

förbi admin
0 kommentar

Om två år arrangeras World Cup i Hockey för fjärde gången. NHL.com/sv fortsätter idag nedräkningen inför den stora hockeyfesten med de bästa av de bästa. Efter i tur och ordning centrar, vänsterforwards och högerforwards, tar vi oss idag an den svenska backbesättningen.

Bra backar har varit stapelvara i den svenska NHL-historien. Thommie Bergman och Börje Salming öppnade vägen för de svenska backarna och gjorde med sin stabila insats i Detroit respektive Toronto under 1970-talet en gång för alla upp med myten om svenska spelare som fega och svaga. Stefan Persson blev den förste svenske backen att vinna Stanley Cup, en oerhört viktig spelare i det New York Islanders som vann cupen fyra gånger på raken 1980-83.

I mer modern tid vann också Nicklas Lidström Stanley Cup fyra gånger med Detroit Red Wings och fick dessutom Norris Trophy, priset till ligans bäste back, sju gånger mellan 2001 och 2011. Han följdes upp av San Jose Sharks Erik Karlsson som vann Norris två gånger, 2012 och 2015.

Och när NHL.com/sv nu tar ut backarna i det blivande Tre Kronor-laget i World Cup of Hockey 2024, så finns naturligtvis den tredje svenske Norris-vinnaren med på en gjuten plats: Tampa Bay Lightnings dubble Stanley Cup-mästare Victor Hedman, vinnare av Norris Trophy 2018, är en av de mest givna spelarna i laget.

Först, liksom i de tidigare artiklarna i den här artikelserien, en kort tillbakablick på turneringen: World Cup of Hockey spelas 2024 för fjärde gången. 1996 vann USA över Kanada i bäst av tre finalmatcher. 2004 vann Kanada över Finland med 3-2 i den enda finalmatchen, och i Toronto 2016 vann Kanada med 2-0 i matcher över ett lag sammansatt av spelare från Europa utanför de stora hockeyländerna Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien.

World Cup of Hockey ersatte Canada Cup som spelades fem gånger. Kanada vann fyra, 1976 mot Tjeckoslovakien (2-0 i matcher), 1984 mot Sverige (2-0), 1987 mot Sovjetunionen (2-1) och 1991 mot USA (2-0) medan Sovjet krossade Kanada med 8-1 i den enda finalmatchen 1981.

Och nu ser vi fram mot 2024. Här tittar NHL.com/sv i kristallkulan och tar ut sju backar i laget.

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning.

Dubbla Stanley Cup-titlar, Norris Trophy 2018 och med i Norris-snacket varje år sedan dess. 31-åringen från Ö-vik är idag en av världens bästa backar, kanske den allra bäste. 85 poäng, varav 20 mål, på 82 matcher senaste säsongen talar sitt tydliga språk. En av de mest givna i laget i WCoH.

Video: TOR-TBL, M5: Hedman sätter pucken i powerplay

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres.

Dahlin har tagit stora steg framåt under varje år av sin nu fyraåriga NHL-tillvaro. Förra säsongen gjorde 22-åringen från Trollhättan sin bästa insats hittills: hans 53 poäng (13+40) på 80 matcher räcker långt i backarnas interna statistik. Och det finns mer att hämta:

– Jag har verkligen lärt mig massor; jag har… ja, jag vet inte var jag ska börja. Men jag har lärt mig det som krävs för att vara en i ledarskapsgruppen, att handskas med den press vi har på oss och med de motgångar vi råkar ut för. Jag har lärt mig att spela fler minuter i matcherna och att inte fastna i misstag jag gör på isen. Jag har växt, helt enkelt, och mognat. Jag är en helt annan person nu än när jag kom hit, sade Rasmus Dahlin till NHL.com/sv när han summerade säsongen.

Video: BUF-NYI: Dahlin nätar för Sabres

John Klingberg, Dallas Stars.

29-åringen från Göteborg gjorde 47 poäng (6+41) under säsongen som gick. En mycket puck- och passningssäker back med starka offensiva kvaliteter. Klingberg är en så kallad unrestricted free agent (UFA) och även om Dallas flera gånger deklarerat att klubben vill behålla honom, så har parterna ännu inte lyckats komma till avslut.

Video: MTL-DAL: Klingberg kvitterar och avgör för Stars

Erik Karlsson, San Jose Sharks.

Karlssons produktion har gått ner, men det finns ännu väldigt mycket hockey i 32-åringen från Landsbro. I år blev det tio mål, det bästa resultatet på fem år. De senaste fyra säsongerna har skador hållit tillbaka Karlsson till mellan 50 och 56 matcher – men frisk är Erik Karlsson en given back i Tre Kronor 2024.

Video: EDM-SJS: Karlssons 10:e för säsongen

Oliver Ekman Larsson, Vancouver Canucks.

Den 30-årige backen från Karlskrona spelade de elva första åren av NHL-karriären i Phoenix/Arizona. I Coyotes hade han en läromästare i lagkaptenen Shane Doan. Bättre finns knappast:

– Jag lärde mig massor av Shane Doan, sade Ekman Larsson nyligen. När jag var helt ny i ligan var han alltid så snäll och hjälpsam, det var inga problem alls att komma in i det. Han var samma fina kille vad som än hände, dag in och dag ut.

Den inställningen tog Ekman Larsson med sig när han trejdades till Vancouver där han som “pappa” till de yngre spelarna i laget gjorde 29 poäng (5+24) förra säsongen. I Tre Kronors World Cup-upplaga är Ekman Larsson ett lagkaptensämne:

– Jag lärde mig av (Shane Doan) att inte dra iväg mot himlen när det går bra och att inte falla ner i en djup dal när det går sämre.

Video: NSH-VAN: Ekman-Larsson sätter kvittering för Canucks

Rasmus Andersson, Calgary Flames.

Rasmus Andersson går från klarhet till klarhet, och när WCoH spelas är backen från Malmö 27 år. Det blev 50 poäng (4+46) för Andersson senast, bäst någonsin i karriären. Fortsätter Anderssons utveckling med samma fart som den inletts, är han given i Tre Kronor i World Cup.

Video: EDM-CGY, M4: Andersson gör mål från egen zon

Hampus Lindholm, Boston Bruins.

Hampus Lindholm kom till Boston i våras; det blev 10 matcher i den nya klubben efter nio år i Anaheim Ducks. Den 28-årige helsingborgaren planerar att stanna i Boston – Lindholm blir en unrestricted free agent (UFA) först 2030. Under sommaren ska han läka ett knä som blev illa tilltygat i en match mot Detroit.

– Först ska jag rehabilitera mitt knä så att jag kan träna under sommaren och göra mig redo för nästa säsong i Boston. Jag är supersugen på att få spela här. Jag ser framåt mot vad de närmaste åren kan föra med sig, säger Hampus Lindholm.

Video: CBJ-BOS: Lindholm spelar fram DeBrusk

Med stor sannolikhet för de med sig en plats i World Cup of Hockey.

Du kanske också gillar