Hem Sport Hedman om Vasilevskiy: “Ger oss en chans”

Hedman om Vasilevskiy: “Ger oss en chans”

förbi admin
0 kommentar

Att förlora första matchen i en serie har inte inte påverkat Tampa Bay Lightning under hela slutspelet 2022. Nu ska laget upprepa vad de tidigare gjort efter en förlust i match 1: studsa tillbaka med en seger.

Lightning har förlorat två match 1 i det här slutpelet. Först mot Toronto Maple Leafs i den första slutspelsrundan och sedan mot New York Rangers i Eastern Conference-finalen. Mot New York föll laget dessutom i match 2, men trots underläge i de serien har laget lyckats vända och ta sig vidare. 

En stor anledning till det stavas Andrei Vasilevskiy. Målvakten har kommit upp stort för Lightning när mycket stått på spel. 

– Det är viktigt. Hans statistik talar för sig själv. Det är en lagsport, men han ger oss självförtroende och en chans att vinna varje kväll. Vi tror på varandra. Men Vasy, hans mentala styrka är utom denna värld. Han kan studsa tillbaka efter tuffa matcher eller förluster. Vi är väldigt bekväma med honom där bak. Hans statistik efter förluster är inte tur, men vi kan inte förlita oss på det heller. Vi måste gå ut där och spela enligt vår matchplan, spela bättre än i match 1, hjälpa Vasy lite mer, se till att han ser puckarna. Då vet man att han kommer göra de där räddningarna. Det hjälper att ha världens bästa där bak, säger Lightnings Victor Hedman till NHL.com/sv.

Video: TBL-FLA, M4: Vasilevskiy höll nollan i match 4

Vasilevskiy har vunnit 12 av 18 matcher i årets slutspel och haft en räddningsprocent på 92,6. Vasilevskiy har haft en nyckelroll i att trean från Atlantic Division spelar sin tredje raka Stanley Cup-final. 27-åringen har visat att han har en förmåga att kunna anpassa och höja sitt spel ju längre en serie går och ju bättre han lär känna motståndarnas skyttar. 

– Det är lite av båda. Jag skulle inte vilja sitta här och säga att vi i det här slutspelet har spelat som bäst som lag i match 1. Chanserna, ytorna vi släppt till är inte idealiska. Det spelar ingen roll vem vi ställer i mål, stjärnorna i NHL kommer göra mål från de ytorna. Så jag vet inte vad vårt problem har varit i match 1 av det här slutspelet, säger Tampas tränare Jon Cooper. 

– Men när han fått känsla för ett lag, och det tar har vanligtvis inte tagit mer än en match, då har han varit outstanding. I andra matchen mot Toronto hade vi en stor ledning innan vi … igen, släppte till för många chanser och de utnyttjade ett par, men Vasy är fokuserad.

När pucken släpps i match 2 har det gått nästan två dagar mellan matcherna. Så lång vila har lagen inte haft i en pågående matchserie tidigare under slutspelet. Cooper tror att de extra timmarna har gynnat Vasilevskiys taktik-arbete. 

Video: NYR-TBL, M5: Vasilevskiy räddar Lindgrens försök

– Nu har han fått lite vila, nu har hatt känsla för hur de spelare, deras fart, var de skjuter ifrån och allt det där. Och det är så bra målvakter gör. De kan också lista ut lag. Precis som coacher försöker göra det, så gör våra målvakter samma sak. Det är därför man ser en elitmålvakt bli bättre ju längre en serie går, säger Cooper.

Colorado Avalanche-lägret har naturligtvis full koll på Tampa Bays förmåga att studsa tillbaka. De räknar med ett betydligt tuffare motstånd i match 2 och de räknar med att Vasilevskiy kommer lyfta sitt mål ytterligare ett snäpp från de 34 räddningar han gjorde i match 1. 

– Det borde inte påverka vad vi säger till våra spelare. Vi har fortfarande fokus på vårt spel och vad som gör oss framgångsrika. Om han ska spela bättre, då måste vi göra det också. Vi måste ha mer trafik, vi måste kunna skapa skotten vi vill. Det är där Tampa har varit riktigt bra. De har blivit bättre än matchen innan, och de har blivit starkare och starkare i varje serie de spelat. Vi kan förvänta oss det. Det kommer inte att överraska oss, säger Colorados tränare Jared Bednar. 

 

[De senaste nyheterna från Stanley Cup-finalien mellan Lightning-Avalanche]

 

Tampa kan bli det fjärde laget i NHL:s historia att vinna Stanley Cup efter att ha förlorat match 1 i minst tre serier under samma slutspel efter Pittsburgh Penguins 1991, Boston Bruins 2011 och Washington Capitals 2018. Match 2 spelas i Ball Arena, Denver natten mot söndag svensk tid (02.00, Viaplay).

– Vi förväntar oss att vi ska bli bättre ju längre serien går också. Det kanske blir en lite tajtare serie, men det är upp till vår offensiva och mentalitet att anfalla att se till att skapa chanserna vi behöver för att vinna och sedan försvara så hårt som Tampa gör för att se till att vi fixar det, säger Bednar. 

Du kanske också gillar