Hem Sport Helena Ekholm berättar om sin livskris som grundar sig i dödsskräck

Helena Ekholm berättar om sin livskris som grundar sig i dödsskräck

förbi admin
0 kommentar

Helena Ekholm minns det väl.

Det hade bara gått två år efter att hon, endast 27 år gammal, bestämt sig för att avsluta skidskyttekarriären. Ett besked som slog ner som en bomb.

Nu hade hon testat på att analysera sina tidigare lagkamrater och motståndare för Viasats räkning – under OS i Sotji.

Känslan efteråt? Sådär.

– Jag var inte alls nöjd med min insats. Jag tyckte att det var svårt att prata om aktiva som jag bara två år innan hade tävlat med och mot. Det var svårt att ha en distans till det, så jag sa: ”Aldrig mer tv”.

Hon skrattar till.

– Sen några år senare ringde SVT.

Nu förbereder sig den 38-åriga experten för sin femte raka säsong i public services flaggskepp ”Vinterstudion”.

– Det ska bli oerhört spännande. Jag är väldigt optimistisk inför säsongen. Chansen att få fram en svensk totalsegrare i världscupen har nog aldrig känts så stor som den gör nu, säger Ekholm.

Helena Ekholm: ”I början var jag livrädd”

Nervositeten finns i viss mån där fortfarande, men i dag är hon mer än tillfreds med sin roll.

– Jag känner mig bekväm. Vad som förväntas av mig, vad jag ska göra. Jag är inte alls nervös på samma sätt. Det är klart att man har pirr i magen när man ska in i sändning. Det ska man ha. Men i början var jag livrädd, det ska man inte vara.

Så hur kommer det sig att du hoppade på SVT:s erbjudande?

– Det hade hunnit gå några år, erbjudandet kom och jag tänkte: ”Ska man göra tv är det ändå ’Vinterstudion’ man ska göra”. Det är något väldigt speciellt.

– Man vet ju att det är miljonpublik och började man tänka på det blev det skakigt i benen. Men det är samtidigt en sak som är väldigt, väldigt rolig.


Helena Ekholm och André Pops i SVT:s ”Vinterstudion”.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN


Som elitidrottare vande hon sig vid att bli bedömd. Det var nog tur det, för hon var inte riktigt beredd på att så många skulle ha åsikter om hennes jobb i tv.

– Det är mycket. Om vad man säger och inte säger. Jag är för snäll, jag är för taskig. Jag pratar för fort, jag pratar för sakta. Jag har ingen bra röst, säger Ekholm.

– Man får höra allt.

Vad är det konstigaste?

– Någon hörde av sig och sa att jag har en ful tröja på mig i ”Vinterstudion”.

Helena Ekholm fortsätter:

– Då har man ändå lagt ner ett jobb på det, letat upp min mejladress och tagit sig tid att skriva. Det har jag svårt att förstå. Men då får man tänka att det kanske inte är hos mig problemet ligger.

Ekholm: ”Jag fick en livskris”

Med tiden har hon blivit bra på det där. Att inte ta åt sig.

Samtidigt är det många som hör av sig och är positiva också, andra kommer med konstruktiv kritik som hon faktiskt drar nytta av.

– Så är det någon som hör av sig och säger att jag är värdelös.. det lägger jag ingen vikt vid längre. Skakar av mig det direkt. 

– Där tror jag att jag har haft hjälp av min mentala träning, som jag började med i slutet av min karriär. Jag blev trygg i mig själv på ett annat sätt och lärde mig att man inte kan ta åt sig av vad alla tycker och tänker. Det gäller att sortera ut vad som är relevant.

Den sorteringen är inte alltid helt enkel.

Under slutet av karriären jobbade Ekholm mycket med den mentale coachen Stig Wiklund, något hon även gjort på senare tid.  


Helena Ekholm driver sen tre år tillbaka en träningsstudio i Östersund.


Hon beskriver sitt arbetsliv som ”spretigt”. Hon utbildade sig till ekonom, är egen företagare, driver en träningsstudio i Östersund och ska snart börja som personlig tränare via en app. 

Samtidigt är hon gift, har två barn och agerar expert i sändningar inför miljonpublik.

Där har Wiklund varit ett stort stöd.

– Vi har bollat saker med varandra fram till i somras, nästan i två år. Jag har nog haft en liten livskris. En känsla av ”Vad vill jag med livet?”, säger Ekholm.

Hon exemplifierar:

– Ska jag vara egen företagare? Jobba med tv? Vara borta från barnen på helgerna? Vill jag ha fler barn? Stora livsgrejer, liksom. 

Vad kom du fram till?

— Att jag är på en bra plats i livet just nu, precis som det är. Sen vet man aldrig vad som händer senare. Mina barn blir större, de kommer börja med olika aktiviteter, kanske börja tävla på helger. Då kanske det inte funkar att jag jobbar på SVT och är borta på helgerna, för då vill jag vara med dem. Men just nu funkar det.

Ekholm skrattar till.

– Det där är en ständig process. Jag vill göra så mycket. Jag har åldersnoja och det grundar sig nog mycket i att jag är lite rädd för döden och känner att den kommer närmare. Så det är stora saker. Oftast vet jag att jag gör helt rätt, men jag behöver hjälp att landa i det. Att ha en objektiv person utifrån som kan hjälpa en att väga för- och nackdelar mot varandra, det är otroligt skönt.

Nu ser Helena Ekholm fram emot sin femte säsong som SVT-expert. Och hon lär sig fortfarande nya saker.

– Ja, hela tiden. Sporten utvecklas, så det gäller att hänga med. Det går så otroligt mycket snabbare nu än när jag var aktiv. Ta en skjutserie, till exempel, vad räknas som snabbt i dag? Det är jättestor skillnad. Om jag sköt en serie på 30 sekunder var det snabbt. I dag är det långsamt, säger Helena Ekholm.

Kalla skadad – missar Mästarnas mästare

Frida Karlsson reagerar på beskedet.

Du kanske också gillar