Hem Sport Hemstickade plagget är årets julklapp

Hemstickade plagget är årets julklapp

förbi admin
0 kommentar

Årets julkapp är det hemstickade plagget.

– Det hemstickade plagget är ett sätt att visa omtanke för sina nära och kära, både genom att fysiskt värma upp mottagaren, men även med all omtanke som ligger bakom kreationen, säger Emma Hernell, vd på HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk handel.

HUI motiverar klappen med både de stigande priserna, men också att intresset för hantverk har ökat. De skriver i ett pressmeddelande att stickning har fått ett uppsving i den yngre målgruppen, bland annat med hashtagen ”knittok” på sociala medier-plattformen Tiktok. De tar även upp kriget i Ukraina och de osäkra tiderna vi lever i.

– Årets julklapp kommer i alla typer av former, storlekar och kostnadsnivåer vilket fångar det skiftande världsläget som 2022 präglats av, säger Emma Hernell.

Så utses årets julklapp

Årets julklapp utses utifrån tre kriterier där minst ett av de behöver uppfyllas. Den ska representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller fått nyväckt intresse och ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

I år uppfylls alla kriterier, enligt HUI, som pekar på oroligheterna och kylan som präglar världen, det ökade intresset för hantverk samt att försäljningen hos flera hobbydetaljister har ökat under den senaste tiden vilket speglar intresset för det egna skapandet.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Årets julklapp” har delats ut av Handelns utredningsinstitut sedan 1988 och ska spegla svenskarnas aktuella eller framtida konsumentbeteenden. Foto: CreativeCommons/SVT

Du kanske också gillar