Hem Sport Historisk svensk “tjuvstart” i Nato

Historisk svensk “tjuvstart” i Nato

förbi admin
0 kommentar

Sverige och Finland har haft status som invitee – inbjuden eller blivande medlem – i militäralliansen sedan början av juli. Därmed är så gott som alla dörrar öppna till Natos olika möten, även om man ännu inte har någon rösträtt.

Veckans försvarsministermöte blir nu nästa steg mot ett fullt inträde. Det är det första ministermötet sedan invitee-statusen gavs och innebär att Peter Hultqvist och hans finländske kollega Antti Kaikkonen flyttas upp ytterligare ett steg i hackordningen.

Fortfarande återstår ändå en hel del. Sverige och Finland får inte vara med när – eller om – det blir diskussioner om de egna eller andras förhandlingar om medlemskap. Och inte heller när övrigt Natoländer diskuterar kärnvapenplaneringen i ett särskilt format, NPG, på torsdag morgon.

Kärnvapen

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är skarp i orden kring den ryska kärnvapenretoriken.

– Ryssland vet att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas – och aldrig bör utövas. Vi har också tydligt förklarat för Ryssland att det kommer att få allvarliga konsekvenser om de använder kärnvapen på något sätt, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför Natomötet.

Samtidigt står han fast vid att det är rätt att genomföra Natos sedan länge inplanerade kärnvapenövning nästa vecka, trots det spända läget.

– Det här är en rutinövning som sker varje år. Nu är rätt tillfälle att stå fast och säga att Nato finns på plats för att försvara alla sina medlemmar, säger Stoltenberg.

Av Natoländerna har USA, Storbritannien och Frankrike egna kärnvapen. Frankrike deltar dock inte i den gemensamma kärnvapenplaneringen.

Ukraina

Rysslands krig i Ukraina är givet fokus för Natomötet, som inleds under onsdagen med en särskild träff för de cirka 50 länder som ingår i “kontaktgruppen för Ukrainas försvar” och hjälper Ukraina med vapen och annan utrustning.

– De behöver nästan allt – och Natoländerna levererar på ett sätt som aldrig tidigare skådats, säger Stoltenberg.

Under torsdagen väntar även samtal om explosionerna på Nord Stream-gasledningarna och diskussioner om hur man ska skydda viktig infrastruktur.

Stoltenberg varnar för att även den typen av händelser kan klassas som attacker mot ett Natoland – och därmed utlösa militäralliansens gemensamma skyddsparagraf, artikel 5.

– Vi följer noga varje incident som kan ses som en cyber- eller hybridattack och är redo för att vidta åtgärder om så krävs, säger Stoltenberg.

Hej då?

För svensk del lär premiärmötet gå i försiktighetens tecken. Eftersom den nuvarande regeringen är en övergångsregering kan inga större beslut tas eller utspel göras.

Peter Hultqvist får ändå chansen att säga hej då till de kollegor som han träffat regelbundet de senaste åren, om än bara som nära samarbetspartner.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel inför veckans försvarsministermöte. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Natoländernas försvarsministrar håller möte i högkvarteret i Bryssel under onsdagen och torsdagen. Så här ser programmet ut:

Onsdag

kl 13: Möte inom kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

kl 18: Arbetsmiddag, med blivande medlemmarna Sverige och Finland samt Ukrainas försvarsminister.

Torsdag

kl 9: Möte inom planeringsgruppen för kärnvapen (NPG).

kl 11: Första mötessession i Nordatlantiska rådet, med blivande medlemmarna Sverige och Finland.

kl 14: Andra mötessession i Nordatlantiska rådet, med blivande medlemmarna Sverige och Finland, samt EU:s utrikeschef.

kl 16.30: Avslutande presskonferens med generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Källa: Nato.

Du kanske också gillar