Det blev förlust med 1-2 mot SC Braga i går, vilket innebar att Malmö FF kammade noll i gruppen som också innehåller de slutspelsklara lagen Union Saint-Gilloise och Union Berlin. En stor besvikelse för MFF, som aldrig tagit så få poäng i ett europeiskt gruppspel tidigare. 

Bara åtta klubbar har gått genom gruppspelet utan att ta någon pinne sedan Uefacupen blev Europa League säsongen 2009/10. Shamrock Rovers anno 2011/12 var den första nollpoängaren och följdes av Metalist Charkiv och Slovan Bratislava tre säsonger senare.  

Säsongen 2016/17 åstadkom FK Gabala den mindre smickrande bedriften och 2020/21 gjorde hela tre stycken lag det: Ludogorets, Dundalk och Gent.  

– Det är klart att det inte är godkänt. Vi visste att det var en svår grupp, det visste vi på förhand. Men kollar man så har alla matcherna varit jämna, förutom i den första matchen mot Braga kanske, där de gör två mål på straff och hörna. Defensivt har vi stått oss jättebra och vi skulle varit lite bättre offensivt. Speciellt de två matcherna mot Union Berlin är jag mest besviken över att vi tog noll poäng, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen.  

– Jag tycker att vi gör bättre ifrån oss och skulle haft lite mer internationell erfarenhet, lite mer “game-management” i de matcherna. Då hade det också sett annorlunda ut. Det är flera matcher vi skulle haft bättre resultat med från. Prestationerna har varit bättre, men summa summarum står vi här med noll poäng och det är en stor besvikelse. 

Förstör det bilden som ni har om er?  

– Nej, nej. Man kan inte prata Malmö utan att prata Europa. Det är den intensiteten klubben byggt upp. Inte bara nu utan nästan under hela Malmös historia. Det kan man inte jämföra.  

Men tänker ni att något helt annorlunda måste göras om det blir Europa nästa år?  

– Jo, varje dag kollar vi på vad vi ska göra bättre – men det är bara i allsvenskan. Att bli sexa eller sjua i allsvenskan är mycket sämre än att hamna på noll poäng i Europa. Så klart utvärderar vi vår säsong. Vi blickar framåt och ser vad vi ska göra bättre, för den här säsongen har inte varit godkänd. Det är inte bara Europa. Nu ska vi först ut och vinna cupen för att spela i Europa igen nästa år. Först och främst ska vi vinna SM-guld nästa säsong och det ska vi göra med en tränare som är där hela säsongen. Med ett spelsätt som vi tror på kan gå hela vägen. 

Vilken typ av tränare vill du se?  

– Det vet jag inte.  

MFF är sjua i allsvenskan inför den sista omgången och behöver försvara titeln i svenska cupen för att få kvala till Europa Conference League nästa år.