Hem Sport Hockeyikonen Bobby Hull är död – blev 84 år

Hockeyikonen Bobby Hull är död – blev 84 år

förbi admin
0 kommentar

Bobby Hull är död.
Bobby Hull är död.

Hockeyvärlden är i sorg.

Under måndagen kom beskedet att Chicago Blackhawks-legenden Bobby Hull somnat in, 84 år gammal.

Hull som är Chicago Blackhawks bäste målskytt genom tiderna, somnade in på måndagsmorgonen, rapporterar The Daily Herald.

Den hårdskjutande kanadensaren debuterade för Blackhawks i NHL 1957. Totalt blev hans facit 15 säsonger i klubben, med Stanley cup-titeln 1961 som en av de stora höjdpunkterna.

Två gånger vann han Hart Memorial Trophy, som NHL:s mest värdefulla spelare och tilldelades dessutom Art Ross Trophy som NHL:s bästa poängskytt vid tre tillfällen.

Men målrekorden stannade inte där.

1966 gjorde Hull, som förste spelare i National Hockey Leagues historia, fler än 50 mål under en och samma säsong – med sina 54 fullträffar.

Totalt blev det 610 mål i NHL för Bobby Hull.

Invald i Hall of Fame

Hull gjorde även åtta säsonger i WHA-klubben Winnipeg Jets, där han spelade tillsammans med svenskarna Anders Hedberg och Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson.

Trion bildade en kedja som fick smeknamnet ”The Hot Line”.

– Det första Bobby sade till mig var ”Kid, get over to the right side”. Jag hade aldrig spelat till höger men… vi lyckades med allt, direkt, det var som att vi spelat ihop hela livet. Bobby sade ingenting till oss men jag fick veta att han direkt efter träningen ringde en gemensam bekant och var lyrisk. ”This is great, this is fucking unbelievable”, har Anders Hedberg tidigare berättat i en intervju med Sportbladet.

Hull tillhör den exklusiva skara som valts in i Hockey Hall of Fame och hans tröja (nummer nio) är pensionerad i både Winnipeg och Chicago.

Kontroversiell på flera vis

Utanför isen hade dock kanadensaren ett brokigt förflutet och flera kritiska röster lyftes fram i samband med att han valdes in i Hall of Fame.

Bland annat har Hull anklagats av en ex-flickvän för att ha slagit henne, och i en intervju med en rysk tidning i slutet av 90-talet uttryckte han stöd för Adolf Hitler.

– Hitler hade några bra idéer. Han gick bara lite för långt, sa Hull i intervjun och tillade att nazisterna var inne på rätt spår när de planerade att skapa en härskande ras.

Själv förnekade han till citaten, som han kallade ”falska”.

Hull blev 84 år.

Du kanske också gillar