Hem Sport Hugo hittade gigantisk kantarell: ”Nog rekord” | Nyheter

Hugo hittade gigantisk kantarell: ”Nog rekord” | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Tillsammans med ett par vänner gav sig Hugo Klofsten och Hampus Almendal Zellén ut på lördagen för att plocka svamp utanför Tjällmo i Östergötland. 

De förvånades över mängden, men framför allt storleken på kantarellerna i skogen. 

– Vi drog ut till vårt vanliga kantarellställe, och när vi kommer dit är det bara så extremt stora kantareller. Jag hittade först en som var skitstor, men så hittade vi en till större, och en till, berättar Hugo Klofsten.

Fyllde flera hinkar

Totalt lyckades gänget plocka ihop flera 20-litershinkar fyllda med skogets guld. Då valde de bara de allra största och lämnade många, mindre kantareller kvar efter sig, berättar killarna.

Från vänster: William Klemming, Hugo Klofsten, Hampus Almendal Zellén, Jack Klofsten och Love Sahlstedt.

Foto: Privat

Men det var inte förrän de kom hem och började mäta som de hittade bjässen på hela 18,5 centimeter.

– Vi googlade på Sverigerekordet och vad vi kunnat hitta från vår research finns det ingen som varit större i diameter. Då blev vi riktigt glada och hoppade runt här, säger Hugo Klofsten.

Letade i farfars skog

Kantarellen vägde bara 162 gram, vilket inte gör den till den tyngsta, men med 18,5 centimeter är den åtminstone en av de större som dokumenterats på senare år. 

Kantarellyckan har gänget dedikerat till Hugo Klofstens farfar. 

– Jag tycker det är så himla kul att vi hittade den i min farfars gamla skog som han planterade och skötte om hela sitt liv. Nu får vi sätta den på kartan, säger han.

Så vad ska ni göra med kantarellen?

– Vi har diskuterat om vi ska försöka konservera den i någon typ av epoxy så att den för alltid kan existera. Det känns oheligt att stoppa den i munnen, säger Hampus Almendal Zellén. 

 – Lite som rosen i ”Skönheten och odjuret” så att man kan ha den på display. Men annars käkar vi upp den, säger Hugo Klofsten. 

Experten: Så hittar du kantareller

Svampkonsulentens tips för att finna skogens guld

Du kanske också gillar