Hem Sport “I herrfajten ligger vi bra till, på damsidan ser det betydligt tuffare ut” – Sport – svenska.yle.fi

“I herrfajten ligger vi bra till, på damsidan ser det betydligt tuffare ut” – Sport – svenska.yle.fi

förbi admin
0 kommentar

Om en vecka gör Finland och Sverige upp om vem som är herre på täppan i friidrott. Den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist har nu presenterat 103 namn som tävlar på Olympiastadion i Helsingfors.

Sverigekampen är ett tecken på att friidrottssäsongen börjar lida mot sitt slut. Den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist har nu gått ut med stora delar av den svenska truppen som för tillfället består av 103 namn: 49 damer och 54 herrar.

– Trots att många börjar bli rejält slitna finns det en enorm taggning inför Finnkampen. Så är det alltid; Finnkampen är en av årets häftigaste tävlingar och de som tackar nej brukar alltid ha väldigt goda skäl, säger Bergqvist på det svenska friidrottsförbundets sajt.

Vi ska ha klart för oss att finsk friidrott är på frammarsch

Sedan tidigare står det klart att Sveriges största friidrottsstjärna, stavhopparen Armand Duplantis, inte tävlar i Helsingfors. Det gör däremot diskuskastaren Daniel Ståhl som även ställer upp i kultävlingen.

Ståhl är ingen novis i kulringen, även om det bara har blivit tre kultävlingar under de fyra senaste säsongerna. Så sent som i februari vann Ståhl SM-guld inomhus på 19,03 och för ett år sedan blev det SM-silver utomhus på personbästat 19,47.

I år har Ståhl inte tävlat utomhus, men sett till statistiken har Sverige alla chanser att ta en trippelseger i herrkulan.

Årsbästa i kula

1. Jesper Arbinge SWE 19,36
2. Viktor Gardenkrans SWE 19,13
3. Eero Ahola FIN 18,22
4. Timo Kööpikkä FIN 18,05
5. Nico Oksanen FIN 17,89

Det har varit nästintill total svensk dominans på sistone. Under de tio senaste åren har Finland bara tagit en herrseger (2018) och två damsegrar (2012, 2015). Bergqvist menar att de svenska damerna får ge järnet för att förlänga sin segersvit

– Herrfajten, där ligger vi bra till enligt statistiken i alla fall.

– På damsidan ser det betydligt tuffare ut, och vi ska ha klart för oss att finsk friidrott är på frammarsch. Finländarna har sett riktigt starka ut i år och har en fin toppbredd, det visade de senast på EM. De senaste åren har vi varit klara favoriter på både dam- och herrsidan, men nu blir det tuffare. En dubbelseger är långt ifrån given, säger Bergqvist.

Se hela preliminära truppen på det svenska friidrottsförbundets webbplats.

Sverigekampen arrangeras på Olympiastadion i Helsingfors den 3-4 september och landskampen sänds på Yles kanaler.

Du kanske också gillar