Hem Sport Inför försäsongen: Dallas Stars | NHL.com

Inför försäsongen: Dallas Stars | NHL.com

förbi admin
0 kommentar

Den 24 september inleds försäsongen i National Hockey League. I en serie artiklar tittar NHL.com/sv närmare på de 32 lagen. Här: Colorado Avalanche.

Dallas Stars landade på fjärdeplats i Central Division förra säsongen efter att laget spelat ihop 98 poäng (46-30-6) under grundserien, den tredje högsta noteringen sedan 2005-06. Nyckeln till lagets fina grundserie fanns i såväl ungt som gammalt. 23-årige Jason Robertson stod för sin hittills bästa säsong i NHL genom att stänka in 41 mål och 38 assist. Han blev dock inte poängbäst i laget – det blev istället veteranen Joe Pavelski, som gjorde sin andra säsong i klubben sedan övergången från San Jose Sharks. 

38-åringen stod för 81 poäng – hans bästa notering i karriären och Stars nådde tack med hjälp av det slutspel. Där föll laget redan i den första rundan efter en sju matchers batalj mot Calgary Flames.

Video: Pavelskis Top 5 Tore in 2021/22

Tack vare intressanta värvningar i backen Colin Miller och forwarden Mason Marchment har Stars breddat en redan intressant trupp. Kanske ska man inte räkna med att 38-årige Pavelski ska leda lagets offensiv igen. Men med Jason Robertsons verkliga entré på den stora scenen och förhoppningar om uppsving från Tyler Seguin (49 poäng på 81 matcher) och Jamie Benn (46 poäng på 82 matcher) kan Stars offensiv breddas ytterligare. Lägg därtill nyförvärvet Mason Marchment (fyraårskontrakt), som stod för 47 poäng på 54 matcher för Florida Panthers förra säsongen, och offensiven ser minst sagt välmående ut. Ur svensk synvinkel kan bör ett extra öga ägnas Jacob Peterson. Forwarden stod för tolv mål och fem assist på 62 matcher förra säsongen. 

– Vi är uppe i en förändring, men vi tycker att vi fortfarande har en stark kärna. Det kommer att bli intressant. Det görs alltid prognoser om spelare. Nu är det upp till dem själva. Vi får se vem som tar till vara på möjligheterna. Det är spännande, sa Stars general manager Jim Nill i en intervju med NHL.com under torsdagen.

Bakåt saknar Dallas svensken John Klingberg som under sommaren kritade på för ett år i Anaheim Ducks. Men kvar finns både Miro Heiskanen och Ryan Suter, båda kapabla till poängmässigt fina prestationer. Med Klingberg borta behöver de kliva fram. Där finns även stabile Esa Lindell och nu också Colin Miller. 

– Vi tror att Heiskanen har mer att ge offensivt. Vi såg det i slutspelet mot Calgary. Han tog allt till en ny nivå. Ju mer han ger desto mer tar han för sig och desto mer förväntar han sig av sig själv. Det är då spelare brukar nå nästa steg, och det är där jag tror att vi är med honom, sa Nill.

I mål visade Jake Oettinger under förra säsongen, inte minst under slutspelet där han stod för några fenomenala matcher mot Flames, att han är redo att axla en större roll. Och med Braden bota bakom honom är Scott Wedgewood den målvakt som kamperar mer Oettinger. Wedgewood stod för några fina insatser i Dallas-tröjan på de åtta matcher han gjorde förra säsongen. Men inför årets säsong får förstaspaden ses som Oettingers att förlora.

På tränarbänken återfinns nye coachen Peter DeBoer, som senast basade över Vegas Golden Knights. DeBoer går in på sin 16:e NHL-säsong som coach. Han har ett facit på 513-379-123 på 1015 grundseriematcher. På de senaste åtta säsongerna har han tagit sina lag till slutspel sex gånger. Längst nådde han med San Jose Sharks våren 2016 då man gick till Stanley Cup-final.

– Sättet han för sig passar bra in i dagens NHL. Jag var i Detroit när han tränade i Plymouth så jag såg honom utvecklas som tränare. Han kommer att vara strikt men samtidigt förstår han att man måste behandla alla olika. Det är något han gör bra, sa Nill.

Video: Det bästa från Dallas Stars

TROLIG LAGUPPSTÄLLNING 2022-23

Jason Robertson – Roope Hintz – Joe Pavelski

Mason Marchment – Jamie Benn – Tyler Seguin

Marian StudenicRadek FaksaLuke Glendening

Joel Kiviranta – Jacob Peterson – Denis Gurianov

Ryan Suter – Miro Heiskanen

Esa Lindell – Jani Haakanpää

Thomas Hartley – Colin Miller

Jake Oettinger

Scott Wedgewood

Extraspelare: Tanner Kero, Joel Hanley

HÅLL EXTRA KOLL PÅ TALANGEN…

…Ty Dellandrea. Han spelade 26 matcher- och stod för fem poäng – i NHL för två år sedan men fick mogna till i AHL under fjolåret, där han gjorde 50 poäng (23 mål) på 62 matcher. Det kanske inte blir någon av de första två kedjorna för forwarden, men 22-åringen borde kunna tampas om en forwardsplats. Tar han sitt spel till nästa nivå?

Video: DAL-NSH: Pavelski, Dellandrea styr båda pucken

FRÅGETECKEN KRING AVALANCHE

Med en väntad ökning i offensiv produktion kan Dallas klara säsongen bra. Men faktum kvarstår att laget nådde slutspel med minus-11 i målskillnad förra säsongen. Med en nästintill intakt försvarsskärna är det en befogad frågeställning. Kan DeBoer få fason på Dallas försvarsspel?

Du kanske också gillar