Hem Sport Inför free agent-perioden: Behoven i Central Division

Inför free agent-perioden: Behoven i Central Division

förbi admin
0 kommentar

NHL:s free agent-period står för dörren och med det kan flertalet spelare komma att byta klubb. Marknaden slår upp dörrarna kl. 18:00 svensk tid den 13 juli. Varje lag ser chansen att spetsa till sin trupp och därmed skaffa sig ett övertag mot konkurrenterna i såväl division som konferens och liga. NHL.com/sv tar sig en titt på varje lag i varje division och i dagens inlägg är det dags för Central Division.

Central Division kommer från en stark säsong. Nykrönta mästarna Colorado Avalanche toppade divisionen i grundserien, och fem lag från Central kvalificerade sig för slutspel. Konkurrensen är stor inom divisionen, där ett lag som Winnipeg Jets, som många hade som en slutspelskandidat, fick stå utanför och titta på. Nedan följer en närmare titt på samtliga lag i divisionen och vad de kan ha för behov när free agent-marknaden öppnar. 

Arizona Coyotes

Coyotes är fortsatt ett lag under ombyggnad. Det är inte genom free agents som general manager Bill Armstrong vill möblera om och bygga upp laget, utan det istället via draften och trades. Med det sagt, så kan Armstrong ändå komma att hålla ögonen öppna för ett par veteranlösningar på backsidan och mellan stolparna. 

Eftersom situationen kring svenske backen Anton Strålman, 35, fortfarande är oklar, kan Coyotes komma att vända sig till free agent-marknaden om Strålman väljer att lämna klubben. Backsidan är full med spelare under 25, och med sina 29 år är det Shayne Gostisbehere som är åldermannen ifall Strålman tackar för sig. Utrymme kan även finnas för en veteranmålvakt ifall Coyotes inte får till en förlängning med finländaren Harri Säteri. 

Chicago Blackhawks

Chicago kliver in i sommaren med en hel del förändringar i ledarstaben. Kyle Davidson gör sin första säsong som permanent general manager efter att ha klivit in på interimbasis i oktober 2021. Luke Richardson är lagets nya huvudtränare, och rapporter säger att Blackhawks är öppna till att lyssna på mer eller mindre samtliga spelare i truppen. I samband med den nyss avslutade draften valde klubben bland annat att trejda 41-målskytten Alex DeBrincat till Ottawa Senators i utbyte mot tre draftval samt centern Kirby Dach till Montreal Canadiens. Man trejdade även till sig målvakten Petr Mrazek från Toronto Maple Leafs mot ett draftval.

Video: BUF-TOR: Mrazeks fina öppningsperiod

Om Blackhawks ser Mrazek som sin etta mellan stolparna kan free agency bli en viktig del i jakten på en backup om man väljer att gå vidare från Kevin Lankinen och Collin Delia. Även på backsidan kan det komma att finnas ett par öppningar för Chicago beroende på vad Davidson beslutar sig för att göra med Caleb Jones, Calvin De Haan och Erik Gustafsson som alla sitter på utgående kontrakt. 

Colorado Avalanche

Det kan komma att hända en hel del i mästarna Avalanche. Laget har flera forwards, däribland tongivande spelare som Nazem Kadri, Valeri Nichushkin och André Burakovsky, som kan bli unrestricted free agents. De kan bli svåra för general manager Joe Sakic att få till en förlängning med på grund av lönetaket. Då superstjärnan Nathan MacKinnon endast har ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt kan Sakic mycket väl välja att försöka få till en förlängning redan i sommar. 

På backsidan finns ett par luckor för lite djup, speciellt om det inte blir en förlängning med Josh Manson som anslöt till laget kring trade deadline från Anaheim Ducks.

Dallas Stars

Stars general manager Jim Nill kan komma att behöva ge sig ut på marknaden om han inte lyckas få till en förlängning med svenske backen John Klingberg. Den 29-årige göteborgaren sitter på utgående kontrakt, och skulle han lämna klubben behövs det förstärkning i form av en poängproducerande back. Forwardssidan kommer vara ganska satt så länge som Dallas löser en förlängning med Jason Robertson (RFA), och på målvaktssidan har man även Jake Oettinger som är RFA. 

Video: DAL-CGY, M4: Oettinger stoppar Toffoli

Om Nill lyckas lösa de tre ovannämnda kommer det med största sannolikhet inte att hända mycket kring Stars, utan sannolikt skulle man nöja sig med en eller två forwards och eventuellt en back. 

Minnesota Wild

Efter att ha trejdat Kevin Fiala till Los Angeles Kings och skrivit på ett nytt kontrakt med backen Jacob Middleton var den stora frågan för Wild inför free agent-perioden om veteranmålvakten Marc-Andre Fleury skulle stanna i Minnesota. Den 37-årige kanadensaren kom in via en trejd vid deadline från Chicago Blackhawks, men satt på ett utgående kontrakt. Under torsdagen stod det klart att Fleury och Wild kommit överens om en tvåårsförlängning. 

Wild har därmed mer eller mindre satt sin laguppställning för kommande säsong enligt general managern Billy Guerin.

Nashville Predators

Nashville hoppas fortfarande kunna få till en förlängning med svenske forwarden Filip Forsberg innan marknaden öppnar. Predators general manager David Poile sa så sent som i onsdags att laget har erbjudit Forsberg ett åttaårskontrakt som innehåller både en no-movement- och en no-trade-klausul. 

Video: NSH-MIN: Forsberg trycker in en lös puck för mål 40

Försvinner Forsberg lär Poile gå efter en forward med potentiell stjärnglans för att ersätta svensken. Backsidan har en plats öppen för en breddspelare och på forwardssidan finns det ett par öppna platser även om Forsberg förlänger. 

St. Louis Blues

Blues kan komma att behöva ge sig ut på målvaktsjakt i sommar då finländaren Ville Husso trejdades till Detroit Red Wings under fredagen. St. Louis har Jordan Binnington på plats, och frågan nu är om man väljer att lyfta upp någon internt eller ge sig ut på marknaden för att hitta en backup till Binnington 

På backsidan finns det eventuellt en eller två platser öppna beroende på vad som händer med Nick Leddy, och samma situation på forwardssidan kan hända ifall laget inte förlänger med veteranerna David Perron och Tyler Bozak. 

Winnipeg Jets

Jets är ett annat lag som kan komma att behöva leta efter en backupmålvakt. Eric Comrie gjorde bra ifrån sig i de 16 matcherna han spelade förra säsongen, med 10 segrar, 92 i räddningsprocent och ett GAA på 2,58. Det gör att det kan komma att finnas andra lag intresserade ifall han testar marknaden. 

Försvinner Comrie behöver han ersättas. Gärna med en målvakt som kan spela en del så att Connor Hellebuyck kan hålla sig fräsch under hela säsongen. Med endast sex forwards under kontrakt i skrivande stund kan det bli nödvändigt med flera adderingar under free agency, medan backsidan behöver ett par spelare för djupet. 

 

[Följ oss på Facebook och Twitter för ytterligare exklusivt material och NHL-nyheter!]

 

Du kanske också gillar