Hem Sport Inga svenska deltar i VM i Förenade Arabemiraten

Inga svenska deltar i VM i Förenade Arabemiraten

förbi admin
0 kommentar

– Vad gäller VM så är förvisso FEI medarrangör och har gått i god för att hästvälfärden ska garanteras, säger Svenska ridsportförbundets verksamhetschef Andrea Barth till förbundets hemsida.

– Men oavsett så var det alldeles för kort tid för att förbereda eventuella ryttare och hästar för en så lång resa och ett mästerskap i så annorlunda miljö jämfört med vad man tränat för.

Hästvälfärden i Förenade Arabemiraten – och då främst när det gäller distansritt som är en form av långlopp – har ifrågasatts under många år. Flera hästar har dött under loppen, eller fått avlivas på grund av skador.

Till slut var bristerna i djurskyddet så stora att FEI 2020 valde att under en period stänga av Förenade Arabemiraten från internationellt tävlande.

Sverige har sedan tidigare också infört ett stopp för svenska ekipage att delta i distansritttävlingar i landet, även om VM innebar en tillfällig omprövning av beslutet.

– Vårt tidigare beslut står fast tills vidare. Vi får utvärdera löpande hur situationen med hästvälfärden hanteras inom distanssporten i Förenade Arabemiraten, säger Andrea Barth.

I stället för VM får nu de svenska distansryttarna sikta in sig på EM i Nederländerna.

För DN har FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström tidigare berättat att skälet till att man överraskande valde att lägga VM i Förenade arabemiraten beror på att den aktuella arrangören i Boudheib varit ledande i att förändra sporten i landet med hjälp av bland annat ett unikt protokoll.

Läs mer: Unikt protokoll gav Förenade Arabemiraten VM

Du kanske också gillar