Hem Sport “Jag skulle inte kalla det för ett krismöte”

“Jag skulle inte kalla det för ett krismöte”

förbi admin
0 kommentar

Förlusten på tilläggstid hemma mot Kalmar FF var säsongens sjätte för MFF som är akterseglat i allsvenskans toppstrid. De är hela tio poäng bakom serieledaren Häcken och har efter 20 omgångar förlorat fler matcher de gjorde på hela fjolåret i allsvenskan. 

Söndagens nederlag medförde att MFF ställde in gårdagens träning för att ge spelarna ledigt istället. De var tillbaka i dag och inledde förmiddagen med ett möte där spelare och ledare kunde ventilera sina åsikter efter söndagens flopp.  

– Jag skulle inte kalla det för ett krismöte. Spelarna hade reflekterat i ett dygn, det var mer att för oss också få en chans att samla in vad de kände. Det var skönt att känna att vi pratade om ungefär samma saker, säger interimtränaren Andreas Georgson. 

Han förklarar anledningen till måndagens inställda träning: 

– Det är alltid en balansgång, men söndagen var en jäkla smäll i ansiktet och en stor besvikelse och frustration. Då kan man gå olika vägar. Den här gruppen har varit tillsammans väldigt mycket och tävlat på dubbla fronter. Använt väldigt mycket energi och varit hemifrån ganska mycket. Då gjorde vi en avvägning att alla nog kunde må bra av att få en dag med sin familj, inte minst staben, och reflektera lite. Och i dag samla upp känslorna lite och fundera över ett litet mönster som vi känner då: Att vi är ganska dominanta i matcher och skapar mer än motståndaren, men vi vinner inte matchen. 

– I perioder kan man ha marginaler mot sig. Fotboll är en sport där marginaler tyvärr är ganska avgörande, men det finns också många saker som kan pusha marginaler åt en sida, och säkerhetsställa att vi gör allt vi kan för att säkerhetsställa att de marginalerna faktiskt är på vår sida. 

Georgson säger spelare och ledare hade en bra samsyn under mötet, men bara prestationerna på planen kommer visa om de har tagit till sig sakerna som sades. Enligt tränaren har olika faktorer gjort att MFF bara placerar sig på femte plats i allsvenskan. 

– Det är många olika saker, aldrig bara en. Det är från sidan tror jag, och även inifrån, att tänka svart och vitt. Man hör ju att laget är mätta eller att rotationen är för stor, eller att taktiken är dålig. Men det är i stort sett aldrig en sak i fotboll, utan det är en mix av grejer, där man måste komma ihåg att även marginaler och slumpen har en viss påverkan.  

MFF:s statistikunderlag visar att antalet insläppta mål överensstämmer med hur många de “borde” släppt in, men att de omsätter mycket färre chanser i mål jämfört med tidigare säsonger.  

Georgson vill inte skylla de ojämna resultaten på det, men säger att en trend med ökat antal missade målchanser – ihop med slitage – kan göra att spelare tvekar en halv sekund extra i avgörande lägen. Ett annat tydligt problem är att laget åker på för många omställningar under matcherna.  

– Statistiken talar för att vår metod fungerar skulle jag säga. De stora ramarna och principerna i hur vi vill spela fotboll är vi på rätt väg med. Det statistiska berättar något om vår struktur och helhet, men vi vet att fotbollsmatcher vinns av väldigt mycket mer än bara det. Och därför blir det heller inte så relevant att hänvisa till det (statistiken) som någon tröst, säger Georgson.  

För en dryg månad sedan var 40-åringen själv med och beslutade att tränaren Milos Milojevic skulle få sparken. Under veckorna som följt har MFF tagit sig till Europa Leagues gruppspel, och bara tagit fyra poäng på lika många matcher i allsvenskan.  

Georgson säger att laget tagit steg framåt rent spelmässigt under den tiden, men att de behöver jobba med tålamodet offensivt. De har hittat en stabilitet i prestationerna enligt tränaren, och för att nå bättre resultat krävs att de skapar fler målchanser än tidigare.  

– Man kan försöka vara en processmänniska så mycket man kan – men resultat i fotboll styr sinnet. De styr sinnet för er i media och för spelare och ledare också. En förlust är alltid en utmaning i det att fortfarande få alla att tro och vara motiverade varje dag. Därför har jag inga problem med att det är högt i tak, lite konflikt på träning eller i omklädningsrummet i halvtid. Det betyder att man bryr sig, så jag vill egentligen bara ha mer av det. Det är klart att en förlust på hemmaplan mot Kalmar är en utmaning, men det är inte en utmaning som jag går och oroar mig så mycket för. Det gäller bara att se till att börja vinna igen, säger Georgson och tillägger:  

– Jag tycker absolut att vi är på rätt väg.  

Själv är den tidigare sportchefen inte riktigt med i tränarrekryteringens första fas, som sportdirektören Daniel Andersson har på sitt bord. Jakten på en permanent huvudtränare ser inte ut att få en lösning denna vecka heller.  

– Vi har sagt att när personen är redo och klubben tycker att tajmingen är rätt så ska vi gå vidare. Men vi är också helt trygga i den organisationen vi har nu. Om det är nu, när landslagsuppehållet kommer eller i januari – det kan jag inte uttala mig om faktiskt, säger Andreas Georgson.  

– Jag är helt lugnt i att sådana här beslut ibland behöver ta tid. 

Du kanske också gillar