Hem Sport Jagr in i NHL.com/sv’s europeiska Hall of Fame för slutspelsinsatser

Jagr in i NHL.com/sv’s europeiska Hall of Fame för slutspelsinsatser

förbi admin
0 kommentar

I NHL.com/sv’s serie om de europeiska stjärnor som gjort avtryck i slutspelet i National Hockey League, har vi nu kommit fram till den första forwarden:

Jaromir Jagr, som dominerade i flera slutspel och inledde NHL-karriären med två raka Stanley Cup-titlar med Pittsburgh Penguins.

Jaromir Jagr kom till Pittsburgh Penguins, spelade, sågs och segrade. Den då blott 18-årige forwarden från Tjeckoslovakien lämnade sitt hemland efter ett bra genomfört VM i Bern 1990 – och vann två Stanley Cup-titlar direkt på raken.

Han gjorde 13 poäng (3+10) 1991, i det första slutspelet för sitt nya lag.

Och drämde till med 24 poäng, varav elva mål, på 21 matcher i det andra, 1992.

Den unge tjecken visade inte upp bara hockeyfrillornas hockyfrilla, utan också fart, kreativitet och målkänsla. Inte minst i slutspelet när det blev tajt och hettade till rejält: Jagr gjorde två mål i finalserien mot Chicago Blackhawks när Penguins vann med 4-0 i matcher. Hans kvittering till 4-4 i den första matchen, där Penguins låg under med 1-4 en dryg kvart in på andra perioden, var ett oerhört viktigt mål. Och ett konstmål av en mästare: Jagr stal pucken från en Blackhawks-anfallare, åkte slalom runt tre motståndare och slog sedan in pucken med en backhand bakom Ed Belfour.

Watch: Youtube Video

Jagr lagkamrat Mario Lemieux tyckte att det var det snyggaste mål han någonsin sett.

Och lade till:

– Den där killen (Jagr) har alla verktyg som krävs för att bli bäst i världen om några år.

Men Jaromir Jagr var inte nöjd. I sina memoarer “Från Kladno till Amerika” (Jaromír Jágr: Z Kladna do Ameriky i samarbete med författaren Jan Šmíd) skriver Jagr att han ville ha mer. Dubbla Stanley Cup-titlar räckte inte: han ville göra 100 poäng i grundserien. Det var det klart uppställda målet inför säsongen 1992-93.

Han misslyckades. Det blev “bara” 94 poäng (34+60) och nio poäng (5+4) på tolv matcher i playoff. Jagr deppade.

– Jag var väldigt besviken, sade Jagr till NHL.com i samband med att boken kom ut.

Jaromir Jagr lämnade NHL efter en avslutande och inte särskilt framgångsrik säsong i Calgary Flames 2017-18. Då hade han fullbordat 28 (!) år i topphockeyn i NHL och i KHL: efter åren i Pittsburgh fortsatte Jagr till Washington efter ett mellanspel i Kladno, italienska Bolzano och tyska Gelsenkirchener EC under lockoutsäsongen 1994-95. Vidare till Dallas och Boston 2012-13, New Jersey 2013-15, Florida 2015-17 och så Calgary. Jagr tackade för sig efter 23 NHL-år.

Under de åren missade han och hans lag slutspelet fem gånger. Elva gånger på 18 slutspelsserier, producerade Jagr mer än ett poäng i snitt per match.

Trots att det gått fem år sedan Jagr lämnade NHL är han ständigt i ropet, än idag. Senast som en av huvudrollsinnehavarna i Alexander Ovechkins jakt på Wayne Gretzkys målrekord (894).

“Ovi” gick förbi Jagrs 766 mål i grundserien i mitten av mars i år. Men med 201 slutspelspoäng, fördelade på 78 mål och 123 assister, glider Jaromir Jagr ändå in på en total femteplats i alla tiders poänglista för slutspelet i National Hockey League. Före sig har han Wayne Gretzky (382), Mark Messier (295), Jari Kurri (233) och Glenn Anderson (214). Jagr är också delad nia i NHL-historien i antalet matchvinnande mål (16) i slutspelet och återfinns på en delad 19:e plats i antalet PP-mål (24) i slutspelet.

Svenske forwarden Markus Näslund spelade med Jagr i Pittsburgh i tre säsonger.

Näslund menar att utpräglade målskyttar, som just Jaromir Jagr, är speciella människor.

– Det är drivkraften att vilja göra mål; att vinna matcher är nummer ett och alla vill göra mål… men grejen är ju just det här att hitta vägar att alltid göra det. Det krävs något medfött för att bli den typen av målskytt som Jagr (och Ovechkin är). De har en speciell känsla, sade Näslund till NHL.com/sv nyligen.

Och när det gäller Jagrs siffror totalt sett, så påminner Markus Näslund om att Jagr lämnade NHL för ryska ligan KHL under en längre period, så att säga mitt i karriären.

– När man pratar om Jagr bör man se helheten: han ägnade några av sina bästa år åt att spela i KHL. Det hade varit intressant att se vart han hade hamnat (poängmässigt) om han spelat hela sin karriär i NHL.

Du kanske också gillar