Hem Sport Jan-Ove Waldner hyllar det svenska pingislandslaget som är på väg mot en ny storhetstid

Jan-Ove Waldner hyllar det svenska pingislandslaget som är på väg mot en ny storhetstid

förbi admin
0 kommentar

Från 1960-talet och mer än 30 år framåt levererade Sverige världsspelare på löpande band. Hasse Alsér, Kjell Johansson och Stellan Bengtsson banade vägen för J-O Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren och många andra.

VM-guldet i lag år 2000 satte punkt för storhetstiden och sedan dess har pingisen i Sverige fört en undanskymd tillvaro.

Nu har Sverige gjort comeback i världstoppen.

Kristian Karlsson och Mattias Falck jublar efter VM-guldet i dubbel i december.

Foto: Chine Nouvelle/Shutterstock

När Kristian Karlsson och Mattias Falck vann dubbeln i Houston i december 2021 var det första svenska VM-guldet på 21 år. Under ett magiskt svenskt pingisdygn spelade även Truls Möregårdh final i singel där han föll mot kinesen Fan Zhendong.

J-O Waldner, ansedd som en av sportens bästa genom tiderna, har längtat efter svenska framgångar.

Men han får fortfarande frågan när Sverige ska bli bra i pingis igen.

– Det kommer fram folk och säger, ”hur ser det ut, när kommer det någon bra efter er generation?”. Det känns lite konstigt när vi hade ett guld och ett silver i senaste VM. Men det har inte riktigt gått fram, säger den dubble världsmästaren och OS-vinnaren.

Det har i alla fall gett eko i Kina där den överlägsna pingisnationen sett fram emot nya dueller med de blågula. Sverige är det enda laget som besegrat Kina i VM de senaste 40 åren.

1989 revs den kinesiska muren av Sverige som tog tre raka VM-guld och fick frustrerade kineser att ändra spelstil innan de kunde återta herraväldet några år senare.

– Kina har full koll på våra spelare och är väldigt glada för att Sverige är bra igen. De har alltid sagt att det är roligare att besegra Sverige än Tyskland, säger J-O Waldner.

– Jag har en del kontakt med Liu Guoliang (tidigare storspelare och högsta bossen i kinesisk pingis). Redan för tre-fyra år sedan på en SOC-tävling i Stockholm sa han att den där ”Truuuls” kommer bli riktigt bra.

20-årige Truls Möregårdh är rankad sexa i världen och det största framtidshoppet. Men han är ingen given Sverigeetta. Anton Källberg och Kristian Karlsson har klättrat till 18:e och 19:e plats på världsrankningen. Bakom dem finns 2019 års VM-finalist Mattias Falck, som fallit till 33:e plats, men som nyligen slog en av de bästa kineserna.

Sverige har nu tillsammans med Tyskland de klart högst rankade européerna på den Asiendominerade rankningen. Truls Möregårdh blir toppseedad i EM.

– Det är starkt att vi har så många bra just nu. Pingisen har breddats, det är fler länder som är med i toppen numera.

EM i all ära, men i september avgörs lag-VM i Kina. Det senaste året har svenskarna tagit skalper mot de bästa kineserna bakom toppduon Ma Long och Fan Zhendong.

Frågan är: Kan Sverige utmana Kina om guldet – i Kina?

– Så länge som Ma Long och Zhendong spelar, då är det lite för tufft. Men tar man bort dem så är det en annan sak, Kina har inte alls samma bredd i toppen som tidigare och svenskarna har slagit flera kineser på slutet, säger J-O Waldner.

Jan-Ove Waldner och Truls Möregårdh efter en superligamatch i Liljeholmshallen i Stockholm.

Jan-Ove Waldner och Truls Möregårdh efter en superligamatch i Liljeholmshallen i Stockholm.

Foto: Lisa Mattisson

Det är just Truls Möregårdh som J-O följer lite extra och som han också hjälper till med taktiska tips.

Inte så konstigt att bolltrollaren J-O gillar Truls eftersom han är en udda fågel i den moderna pingisen som mer och mer handlar om kraft och fart.

– Truls är rolig att se på. Han kan göra annorlunda saker, skära från bakplan eller göra konstiga stoppblock, säger J-O som konstaterar att spelet förändrats en hel del sedan hans egen tid.

– Det går fruktansvärt snabbt numera, vissa kineser har ben som sumobrottare. Backhandspelet är mycket hårdare, ingen spelade så hårt från den sidan på min tid. Jag är imponerad av farten och kraften, men jag saknar finessen i spelet. Det har blivit mindre variation och lite mer av robotspel, en del av det beror på bollarna numera som ger mindre skruv.

Vem har störst chans i EM?

– Jag skulle säga att allihopa har medaljchans på en bra dag, även Jon Persson som kommer lite längre bak.

– Truls har ju gått bäst på slutet. Men Anton Källberg har tagit de bästa kineserna till sex eller sju set och gick nästan rent i Bundesliga och Champions League. Han kan slå till närsomhelst.

– Mattias Falck har varit lite på nedgång, men är mentalt stark och udda med sitt nabbgummi på forehandsidan. Kristian Karlsson har en väldigt hög topp, säger J-O Waldner som under EM i München blir bisittare i SVT:s sändningar.

Han ser en stor fördel i att flera jämna spelare sporrar varandra.

Förbundskaptenen Glenn Östh tillsammans med guldgänget Mikael Appelgren, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson 1989.

Förbundskaptenen Glenn Östh tillsammans med guldgänget Mikael Appelgren, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson 1989.

Foto: Jan Collsiöö/TT

– På min tid var vi sex-sju galningar med vinnarskallar, vi ville verkligen utmana kineserna och bli bäst. Det blir bättre drag på träningarna när man är flera på hög nivå. När jag såg att ”Äpplet” (Mikael Appelgren) och Ulf Bengtsson vann EM kände jag att jag ville haka på dem. Det är lite samma nu att de kan sporra varandra.

I EM i München, där bordtennisen inleds på lördagen, spelas det singel och dubbel. Nästa år avgörs lag-EM i Malmö.

Herrarnas förbundskapten Jörgen Persson tycker att två medaljer är rimligt.

– Vi har alla våra fem killar seedade bland de 16 bästa och de har gjort bra resultat på slutet, säger han.

Vilka blir de svåraste utmanarna?

– De tre tyskarna (Dimitrij Ovtcharov, Timo Boll och Patrick Franziska) och slovenen Darko Jorgic. Sen har vi två unga bröder från Frankrike (Alexis och Felix Lebrun) som kan bli farliga.

På damsidan ställs hoppet till Linda Bergström och Stina Källberg, som är 47 respektive 59 på världsrankningen. Bergström hoppas på att förbättra kvartsfinalplatsen från senaste EM.

Kjell ”Hammaren” Johansson och Stellan Bengtsson efter VM-guldet i dubbel 1973.

Kjell ”Hammaren” Johansson och Stellan Bengtsson efter VM-guldet i dubbel 1973.

Foto: Olle Lindeborg/TT

Du kanske också gillar