Hem Sport Jesper Tjäders nya roll efter OS-bronset – backdesigner

Jesper Tjäders nya roll efter OS-bronset – backdesigner

förbi admin
0 kommentar

Kollegan Henrik Harlaut hade redan tagit ett brons i big air (trick i ett stort hopp). När Jesper Tjäder en vecka senare tog brons i slopestyle (trick på räcken och hopp) var freeskiinglandslagets OS-succé i vintras ett faktum.

Båda Harlaut och Tjäder hade varit med sedan sporten kom in på OS-programmet 2014. Resan mot medaljerna hade varit lång, och knappast spikrak.

– Det är sjukt egentligen. Men det var nio års jobb som äntligen lönade sig, säger Tjäder till DN inför vinterns världscuppremiär i slopestyle, där han är klar för lördagens final i österrikiska Stubai.

Bild 1 av 2

Foto: Jonas Lindkvist

Bild 2 av 2

Foto: Jonas Lindkvist


2014 var svenskarna osäkra på om OS ens var rätt väg att gå för den annars så fria skidsporten. 2018 missade både Harlaut och Tjäder final. 2022 kom medaljerna – via en helt ny inställning till både träning och tävling.

När vi ses är det på gymmet i Åre, där landslaget de senaste åren har tillbringat alltmer tid.

– När jag började tävla i världscupen hade jag aldrig klivit in i ett gym, berättar Tjäder.

Han fortsätter om bronset i Kina:

– För mig personligen betydde det sjukt mycket.

– Jag tror att mina två första OS-resor var väldigt lärorika, mer än man kan tro. Vi hade aldrig förberett oss så mycket som inför det tredje. Vi blev uttagna redan ett år innan och sen var det bara fullt ös, liksom ”vad krävs för att ta medalj?”.

Jesper Tjäder har tränat mer i gymmet än på snö inför världscuppremiären.Foto: Jonas Lindkvist

Under vinterns VM-säsong har Henrik Harlaut tagit en tävlingspaus. Jesper Tjäder inledde dock tävlingsåret med att bli nia i big air-premiären i oktober. Nu väntar alltså första finalen i slopestyle – och uppladdningen har varit speciell.

Visserligen har landslaget inför veckans tävling legat på läger i Stubai. Men träningen där har varit den första på snö, på hela försäsongen.

Svenskarna har tränat på inlines och i gymmet i Åre, på plast i big air-anläggningen i Kläppen, på konstsnö i en inomhusbacke i Oslo – och på gräs i Hammarbybacken i Stockholm.

Grässkidåkningen i Hammarbybacken invigdes i september.

Som ny ambassadör för Skistar, företaget som arrenderar backen av Stockholms stad, är det Jesper Tjäder som har designat slopestyleparken.

– Jag fick höra om Hammarbybacken på sensommaren och sen hade jag en dag på mig att bestämma vilka ”rails” (räcken) jag ville ha, berättar OS-trean.

Vad var viktigt?

– Vi körde mycket tjocka ”rails”, rör, som funkar för både oss och för nybörjare. Det var viktigt för mig, att det ska funka för alla nivåer.

– Sen är det superviktigt att kunna träna sånt här på hemmaplan. Jag trodde inte att underlaget skulle kännas så likt skidåkning som det gjorde. Men det kändes nästan exakt som på snö.

Målen i år? Det blir att utveckla trick till 2026, säger 28-åringen.

– Störst fokus nu är kanske inte att vinna utan att börja preppa inför nästa OS.

– Just i slopestyle är det viktigt med småtricks, som kanske inte är de största, men som är bra utfyllnad i åken. De ger en unik ”style”, så man sticker ut lite i mängden.

”Störst fokus nu är kanske inte att vinna utan att börja preppa inför nästa OS”, säger Jesper Tjäder.Foto: Jonas Lindkvist

Läs mer:

Världsmästaren startar om efter OS-besvikelsen: ”Kan det inte gå fyra år direkt?”

Freeskiinggänget valde ny väg – inlines, skumgummi och en airbag bakom OS-succén

Du kanske också gillar