Hem Sport Johan Untersteiner dömd till två fall av djurplågeri

Johan Untersteiner dömd till två fall av djurplågeri

förbi admin
0 kommentar

Stjärntränaren fälld för två fall i Göteborgs tingsrätt • Nekar till brott: ”Domen är fel”

Johan Untersteiner.

Stjärnkusken Johan Untersteiner, 37, döms för två fall av djurplågeri i Göteborgs tingsrätt.

Påföljden blir 60 dagsböter à 300 kronor.

Johan Untersteiner nekar till brotten.

– Vi tycker domen är fel, säger han till Trav365.

Det var efter travloppen med hästarna Opulent Tile i november 2020 på Jägersro och med Stand by Ken på Åby i mars 2021 som Johan Untersteiner anmäldes av Länsstyrelsen efter att märken uppmärksammats på hästarna.

”Länsstyrelsen anser att Johan Untersteiner har gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen/djurplågeri då han utsatt hästen Opulent Tile för misshandel genom spödrivning…”, skrev Länsstyrelsen i sin anmälan efter V75-segern med Opulent Tile 2020.

”Jag vet vad jag gjort”

I november i fjol åtalades Johan Untersteiner för djurplågeri – något han hela tiden har nekat till. Under onsdagen förra veckan hölls förhandlingar i Göteborgs tingsrätt.

– Jag vet vad jag har gjort och det är därför jag heller inte mått dåligt över det. Jag kör 1 000 travlopp om året och vet att jag inte gjort mig skyldig till att ha plågat någon häst. På det sättet har det heller inte plågat mig eftersom jag inte känner mig skyldig, sa Johan Untersteiner till Trav365 under måndagen.

”Utdelat fyra slag”

Under onsdagen dömdes han av Göteborgs tingsrätt för två fall av djurplågeri. Straffet blir 60 dagsböter à 300 kronor. Men tingsrätten bedömer inte att handlandet skett med avsikt att plåga djuren, därför stannar straffet vid böter.

”Genom filmsekvenser från de båda travloppen ses hur Johan Untersteiner använder körspöet mot hästarnas bakdelar. Med hänsyn till dessa iakttagelser finner tingsrätten bevisat att Johan Untersteiner under upploppen i travloppen utdelat i vart fall fyra slag med spöet mot hästen Opulent Tile och i vart fall två slag mot hästen Stand by Ken.

Fråga i målet är om dessa slag med spöet har träffat hästarna och därigenom orsakat hästarna lidande. Filmsekvenserna ger inget entydigt stöd för hur hårt spöet använts mot hästarna. Utöver denna bevisning har vissa bilder på hästarna bakdelar förevisats.

Bilderna på hästarnas bakdelar har visat på tydliga smala längsgående svullnader. Dessa iakttagelser stämmer mycket väl med att hästen träffats av spöet under travloppet”, står det bland annat att läsa i domen.

”Orsakat varaktigt lidande”

Veterinärerna på både Åby och Jägersro har vittnat om händelserna. I domen meddelar tingsrätten att: ”Tingsrätten har ingen anledning att ifrågasätta veterinärernas uttalande om att slag med körspöet orsakar hästarna ett varaktigt lidande”.

Beslutet var dock inte enhälligt. En av nämndemännen ansåg att Johan Untersteiner skulle dömas till åklagarens andra yrkande: brott mot djurskyddslagen.

Untersteiner: ”Kommer överklaga”

Johan Untersteiner har pratat med sitt juridiska ombud Jesper Arvenberg under onsdagen. Untersteiner kommenterar domen så här för Trav365:

– Vi tycker domen är fel, men vi har inte hunnit gå igenom allt som står i domen, därför kan vi inte uttala oss för mycket. Vi kommer att överklaga domen, säger han.

Johan Untersteiner är en av landets mest framstående travtränare och kuskar.

Hittills i år har stallet kört in 7,5 miljoner kronor vilket placerar stallet på tredjeplats över mest vinstrikaste.

Efter Derbysegern 2017 med Cyber Lane utsågs han till årets tränare på Hästgalan.

En överklagan ska ha ställts till Hovrätten senast den 6 juli.

Trav365 söker Johan Untersteiners advokat Jesper Arvenberg.

Du kanske också gillar