Hem Sport Jonas Desai: Ymergate är precis det svensk tennis behöver

Jonas Desai: Ymergate är precis det svensk tennis behöver

förbi admin
0 kommentar

Previously on Ymergate aka Båstadsbojkotten – för er som missat det:

Mikael Ymer, Sveriges bästa tennisspelare, fick ett så kallat wildcard – en gratisplats – till turneringen i Båstad i juli eftersom hans ranking inte räcker för automatisk kvalificering. Nej tack, fnös Ymer, och följde upp det med en absurd motivering tillika indirekt jämförelse med svensk idrotts kanske störste: ”Anledningen till varför jag inte spelar i Båstad är samma anledning till att Zlatan inte spelar i Allsvenskan”.

Uttalandet – misstänkt planerat fick tyckare innanför såväl som utanför tennisvärlden att koka. Många lade fram den oheta tejken att Ymer inte gjort sig förtjänt av att jämföra sig med en av svensk historias mest framgångsrika sportpersoner, andra tyckte ”ännu en idrottare med invandrarbakgrund som lever i skuggan av Zlatan”.

Men jag tycker vi kan vända på det. För äntligen har vi som följer sporten i Sverige något att prata om igen. Det är skönt att någon rör om i grytan – hur världsfrånvänt det än är – och kanske kan uttalandet fungera som en slags hjärtstartare för svensk tennis som är i desperat behov av en ny stjärna.

Mikael Ymer i samtal med domaren i Wimbledon. Senaste tiden har hans uttalanden utanför banan varit mer sensationella.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Vi behöver inte älta den svenska tennishistorien på nytt utan kan nöja oss med att den är extremt rik. Men sedan Robin Söderling lade av runt 2011 har svenska triumfer på högsta nivå varit mycket sällsynta – närmast obefintliga. Vissa skyller på ett stelfruset förbund, andra på den ”nya generationen” (läs dagens ungdom) som lockas mer av varumärkesbyggande än resultat.

Mikael Ymer är för tillfället den 88:e bästa tennisspelaren i världen men i jämförelse med det som en gång var finns ju så mycket mer att önska och hoppas på.

Men han är inget om inte intressant, den gode Ymer. Om inget annat vittnar Twitterkontot och hans numera borttagna poesi på Instagram om det.

Kanske försöker han nu ta bakvägen till framgång, genom att göra så stort anspråk som möjligt och sedan växa med ansvaret. Polemik blir till bränsle och bränsle blir till prestation.

Om han nu inte bara trollar oss alla, vill säga.

Du kanske också gillar