Hem Sport Jonas Eriksson kritisk till Stina Blackstenius bortdömda mål

Jonas Eriksson kritisk till Stina Blackstenius bortdömda mål

förbi admin
0 kommentar

Stina Blackstenius fick ännu ett mål bortdömt för offside.

Nu ifrågasätter före detta Fifa-domaren Jonas Eriksson hur VAR används.

– I det här läget tycker jag att de borde fria hellre än fälla, säger han i SVT.

Blågult har fått flera mål bortdömda för offside i detta mästerskap.

I gruppspelsmatchen mot Schweiz dömdes Rebecka Blomqvists 3–1-mål bort på felaktiga grunder. I efterhand visade det sig nämligen att linjerna som ritades vid VAR-granskningen var fel.

Och senast mot Portugal fick Stina Blackstenius två mål bortdömda efter VAR-granskning.

I kvällens kvartsfinal mot Belgien var det dags igen.

Jonas Eriksson kritisk

Blackstenius rann igenom i djupled och placerade in bollen i mål, men enligt VAR-granskningen var hon på fel sida varpå målet dömdes bort.

Ytterst tveksamt, menar före detta Fifa-domaren Jonas Eriksson.

– Vi pratar om millimeter och då blir det extra tufft att bedöma. Det finns en felmarginal här som kan bli upp till 13 centimeter beroende på när man fryser bilden, så Stina kan mycket väl ha varit på rätt sida, säger han i SVT:s studio och fortsätter:

– I alla andra situationer ska VAR bara ingripa om det är tydligt rätt eller fel, men det gäller inte för offside utan där bestämmer VAR vad som är ”sanningen”. Här är deras bild, deras ”sanning”. Den är svår att säga emot, men den är otroligt tuff att få emot sig.

Stina Blackstenius mål från första halvlek dömdes hårfint bort för offside.

Hälften så många kameror

Enligt Jonas Eriksson finns det ungefär hälften så många kameror att tillgå på damernas mästerskap jämfört med herrarnas.

– Det innebär att det beslutsunderlag som finns är undermåligt. VAR tar ett beslut men man gör det på en otroligt begränsad information. Jag tycker inte att VAR borde gå in och titta på sådana här situationer. Det tar två minuter för dem att bestämma sig och när vi inte ens på reprisbilderna kan bestämma av ett streck om Stina är på rätt sida eller inte så tycker jag att man borde fria hellre än fälla, säger Jonas Eriksson.

Sverige till EM-semifinal

Matchen blev till slut en jätterysare, men i den 92:a minuten klev Linda Sembrant fram och frälste och sköt Blågult till EM-semifinal.

Du kanske också gillar