Hem Sport Jonna Sundling och Emma Riboms beslut efter nobben

Jonna Sundling och Emma Riboms beslut efter nobben

förbi admin
0 kommentar

Skidlandslagets ledning väljer i sommar bort läger på höjd för sina åkare.

Nobben fick Emma Ribom och Jonna Sundling att agera på egen hand.

– Vi har betalat allt och jag är tacksam för att jag kunde åka iväg, säger Emma Ribom.

Normalt sett erbjuder svenska skidlandslaget sina åkare minst ett höjdläger per försäsong. Pandemisommaren 2020 var ett undantag, men annars har det varit kutym i flera år.

Den här sommaren väljer landslagsledningen dock bort upplägget av bland annat ekonomiska skäl.

När Emma Ribom och Jonna Sundling fick se lägerplaneringen i våras valde de att agera själva. Tidigare i sommar åkte duon till italienska Lavazè under två veckor.

”Superfina veckor”

Lägret har de, med hjälp av privata sponsorer, betalat själva. Emma Ribom är tacksam för sommarens träningsresa på hög höjd berättar hon för Sportbladet väl på plats hemma i Sverige igen:

– Båda jag och Jonna kände under förra året när vi fick många dagar på höjd att det var något som vi trivdes väldigt bra med. Vi bollade den här idén tidigt i våras och insåg att vi båda var sugna på att åka på höjd igen. Vi hade superfina veckor i Lavazè och jag tror att vid båda kände att vi gärna hade stannat längre. Vi fick till bra träning och hade väldigt kul vid sidan om.

Hur ser du på att landslaget valt att inte arrangera läger på höjd den här VM-säsongen?

– Det är inget som jag har lagt så mycket energi på utan jag har fått lösa det själv genom att åka på eget läger eftersom jag vill prioritera det. Sen har jag förståelse för att landslaget inte prioriterar det. Vi har betalat allt själva, men då är det tacksamt med samarbetspartners som gör det möjligt.

Strulig tid

Emma Ribom har en strulig tid bakom sig med sjukdomar. Lägret blev ett lyft efter en tung vår, men även efter resan till Italien blev hon sjuk.

– Jag fick ganska många dagar i sjuksängen då. Jag har fått ha tålamod. I maj var det verkligen som att starta från botten, säger Emma Ribom som dock hittat tillbaka till rätt spår.

Den lovande 24-åringen har inför VM-säsongen också gjort ett oväntat tränarbyte. Hon har avslutat samarbetet med Joakim Abrahamsson och bytt till landslagstränaren Stefan Thomson och hans kollega Magnus Ingesson.

– Jocke och jag har haft många fina år och han har verkligen varit med mig sedan starten. Men det har varit många år och jag var nyfiken på att testa något nytt och det kändes inspirerande att göra det nu, säger Ribom.

Nästa läger för skidlandslaget är i Planica, VM-orten, i september.

Du kanske också gillar