Hem Sport JVM i handboll spelas utan klister – Tomas Axnér dömer ut påfundet

JVM i handboll spelas utan klister – Tomas Axnér dömer ut påfundet

förbi admin
0 kommentar

”Det blir en annan sport”

Damernas JVM är det första handbollsmästerskapet någonsin som spelas utan klister.

Förbundskapten Tomas Axnér konstaterar att den klisterfria bollen inte är framtiden för sporten.

– Jag vill inte se den här bollen i seniorsammanhang, säger Axnér.

Det internationella handbollsförbundets omstridde president Hassan Moustafa har i flera år försökt driva igenom att handboll ska spelas utan klister i framtiden och gett den bolltillverkare som levererar bollarna till de globala mästerskapen i uppgift att ta fram en klisterfri boll.

Nu är den framtagen och i det pågående JVM för tjejer födda 2004–05 som spelas i Nordmakedonien testas den klisterfria bollen för första gången i ett mästerskap.

Den etablerade handbollsvärlden har varit mycket skeptisk till att handboll ska spelas utan klister i framtiden, för att inte säga direkt motståndare till tanken.

”Blir ett jäkla handikapp”

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér, som fick hoppa in som förbundskapten för JVM-laget efter att ordinarie förbundskaptenen Pontus Ward Wiklund blivit avstängd av förbundet efter ”bombskämtet” på Kastrup i förra veckan, är inget undantag.

– Jag vill inte se den här bollen i seniorsammanhang. Skulle den införas på seniornivå skulle det förändra sporten väldigt mycket och den skulle bli väldigt oattraktiv. Passningskvaliteten ser visserligen bra ut här på JVM. Det är färre dåliga passningar. Ungdomar brukar ju ta väldigt mycket klister som sedan påverkar passningskvaliteten. Men du blir väldigt begränsad i skottet. Det är inte många som klarar att gå upp i luften och trycka ner ett hoppskott i stolproten. Det förekommer knappt här. Det går inte att knorra med den och det är svårt att flippa. Linjespelarna blir väldigt begränsade. Du kan inte fånga den med en hand om du har kroppskontakt. Det blir en annan sport med den här bollen och den kommer inte bli lika rolig att se på. Det går inte att göra lika mycket, säger Axnér.

– Då håller jag den ändå med min ”manshand”. Många av tjejerna har rätt små händer. Då blir det ett jäkla handikapp om man inte får ha klister.

Under OS förra sommaren sa Axnér, apropå att de norska damerna klagade på OS-bollen, att ”själv kunde jag göra mål med en sockerbeta när jag spelade, man spelar med den boll man får”.

Om du fick välja mellan att spela med en sockerbeta och den klisterfria bollen nu?

– Haha! Då skulle jag nog välja den här bollen ändå.

”Hellre spelat med klister”

Han kan dock se ett användningsområde för den klisterfria bollen i framtiden.

– Den kan vara ett alternativ för barn och ungdomar i hallar där du inte får träna med klister. Den är trots allt lättare att skjuta med än en vanlig barnboll.

De svenska spelarna har fått vänja sig vid den nya bollen.

– Det funkar okej men jag tycker inte att det ska införas permanent. Det begränsar handbollen väldigt mycket om man skulle ta bort klistret. Det är en del av handbollen att flippa och knorra. Jag hade hellre spelat med klister här, säger kantstjärnan Stella Huselius, den nyblivna 18-åringen som redan spelat Champions League med Sävehof.

I det inledande gruppspelet har Huselius & Co utklassat Algeriet men fått rejält med däng av Island. I kväll behöver man vinna mot Montenegro, som står på tre poäng, i den sista gruppspelsmatchen för att ta sig vidare som ett av två lag från gruppen.

– Vi har stora chanser. Montenegro är bra och tuffa men vi är väldigt bra när vi får träff, säger Huselius.

Stella Huselius

Du kanske också gillar