Hem Sport Kanadas hockeyförbund anklagas för att ha mörkat våldtäkt

Kanadas hockeyförbund anklagas för att ha mörkat våldtäkt

förbi admin
0 kommentar

Startskottet för en lång rad avslöjanden om hur Kanadas hockeyförbund använt miljontals kronor från en särskild fond till förlikningar i sexualbrottsärenden kom i våras, då en kvinna krävde förbundet på skadestånd.

Kvinnan, som nu är 24 år, har uppgett att hon våldtagits av åtta spelare år 2018 i ett hotellrum i staden London i Ontario, Kanada, i samband med en hockeygala. Kvinnans styvfar informerade hockeyförbundet om händelsen redan då och en intern utredning inleddes, men ledde inte fram till något.

Enligt förbundet riktade de en ”stark uppmaning” till de anklagade spelarna, som då spelade bland annat i junior-VM, att delta i utredningen. Det var dock inte obligatoriskt för dem.

Kvinnans skadeståndskrav slutade i en utomrättslig förlikning med förbundet. Pengarna togs ur en fond som finns uttryckligen för att hantera brottsanklagelser och andra ”skulder”. Den är delvis finansierad med avgifter betalade av klubbar i de kanadensiska juniorhockeyligorna.

Förlikningen avslöjades av kanadensiska The Sports Network (TSN) i maj, och sedan dess har skandalen bara vuxit.

Dels har anklagelser om ytterligare en gruppvåldtäkt kommit upp till ytan. Den ska ha begåtts i staden Halifax år 2003 av spelare som då var aktiva i Kanadas JVM-lag. Källor har berättat för TSN att det finns filmer som visar hur omkring sex spelare våldtar en kvinna som ligger till synes medvetslös på ett biljardbord. Spelarna är medvetna om att de filmas, och pratar in i kameran innan de begår våldtäkten, enligt källuppgifterna som TSN säger sig ha kunnat bekräfta.

Hockeyförbundet säger att de inte känt till fallet i Halifax. Båda de misstänkta gruppvåldtäkterna utreds nu av en tredje part på uppdrag av förbundet. Polisen har också inlett förundersökningar av båda händelserna.

Den särskilda fonden ska inte längre användas för förlikning i sexualbrottsfall, har hockeyförbundet lovat. Förbundet har också öppnat för att slopa tystnadsklausulen som ingått i förlikningsavtalen, men inte fattat något beslut i frågan.

Under veckans parlamentariska utfrågningar har det framkommit att motsvarande 61 miljoner svenska kronor från fonden har använts för att betala förlikningar i sexualmål sedan 1989. Summan är utöver fallet från 2018 och rör nio fall, skriver TSN.

Kanadas regering har dragit in sina anslag till hockeyförbundet med anledning av avslöjandena och inlett en utredning för att utreda om skattepengar gått till förlikningarna. Internt i förbundet har en rad utredningar startats och flera sponsorer hoppat av.

Samtidigt växer sig kraven på att de ansvariga inom förbundet ska avgå allt starkare, även från högsta politiska nivå.

– Det är svårt för någon i Kanada att känna tilltro till något på Hockey Canada (landets hockeyförbund reds. anm.), sade premiärminister Justin Trudeau i förra veckan.

Kanadensiska hockeyförbundets vd Scott Smith tillsammans med finanschef Brian Cairo och advokaten Andrew Winton under den parlamentariska utfrågningen på onsdagen.

Foto: Sean Kilpatrick/AP

Även i USA har NHL öppnat utredningar för att hantera fallen. De åtta som anklagats för våldtäkten från 2018 är inte namngivna och det är inte heller något av offren.

Senast på onsdagen sade förbundets vd Scott Smith att han inte kommer att avgå.

– Jag kommer inte att överge de krav som ni med rätta har ställt på oss. Jag står här för att gå i bräschen för förändringen, sade han i det kanadensiska underhuset, enligt Sportsnet.

I förra veckan publicerade det kanadensiska hockeyförbundet ett öppet brev till landets befolkning.

”Vi har hört från kanadensare, spelare, deras familjer, fans, sponsorer och de som påverkats av vad som hände 2018. Vi vet att ni är arga och besvikna på Hockey Canada – med rätta. Vi vet att vi inte har gjort tillräckligt för att ta itu med agerandet från några medlemmar av 2018 års juniorlag, eller för att stoppa kulturen av giftigt beteende i vårt spel. För det ber vi oreserverat om ursäkt”, står bland annat i brevet.

Utfrågningarna i parlamentet ska återupptas i september.

Du kanske också gillar