Hem Sport Kanadas hockeyförbund har tystat ner sexuella övergrepp

Kanadas hockeyförbund har tystat ner sexuella övergrepp

förbi admin
0 kommentar

Andrew Winton, Scott Smith och Brian Cairo frågades ut i Ottawa.
Andrew Winton, Scott Smith och Brian Cairo frågades ut i Ottawa.

Kanadas ishockeyförbund har använt cirka 70 miljoner kronor för att tysta ner sexuella övergrepp.

Skandalen växer efter att förbundet pressats i parlamentet men ordföranden Scott Smith vill ändå sitta kvar.

– Jag tror att jag har erfarenheten för att göra det, säger han.

I maj kom rapporter om att flera spelare i det guldvinnande kanadensiska JVM-laget från 2018 anklagades för sexuella övergrepp av en nu 24-årig kvinna.

Åtta spelare från laget ska ha utnyttjat kvinnan sexuellt på ett hotellrum i samband med en golfturnering sommaren efter JVM-turneringen.

Det kanadensiska hockeyförbundet var i allra högsta grad inblandat i frågan och ska enligt TSN ha nått en förlikning med kvinnan som drygt 20 miljoner kronor i skadestånd.

Använde 70 miljoner

Händelsen – plus ytterligare fall med anklagelser om övergrepp från hockeyspelare – har nu lett till att Kanadas hockeyförbund frågats ut av landets parlament.

Då erkände hockeyförbundet att man har använt stora summor pengar för att göra upp med offren i fall med misstänkta sexuella övergrepp. Förbundet har sedan 1989 betalat ut 8,9 miljoner kanadensiska dollar – cirka 70 miljoner kronor – till 21 personer, rapporterar CBC.

Hockeyförbundets finanschef Brian Cairo vittnade också om att man använt cirka 60 miljoner kronor från fonden ”National Equity Fund” för att betala ut förlikningspengar. Det är en fond som till stor del får sina intäkter från förbundets medlemsavgifter.

När uppgifterna kom upp till ytan slog förbundet fast att man kommer sluta använda fondens pengar till att tysta ner sexuella övergrepp.

– Jag tycker förstås att det är ett steg i rätt riktning, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som kritiserat hockeyförbundet, enligt CBC.

Svarar efter kritiken

Scott Smith, ordförande och vd för det kanadensiska hockeyförbundet, planerar att sitta kvar på sin post trots den växande skandalen. Han kritiserades under onsdagens utfrågning av parlamentet.

– Det måste ske en större kulturförändring än vad du utlovar i Kanadas ishockeyförbund, säger den liberale politikern Anthony Housefather till Smith enligt TSN.

– Jag tror väldigt mycket på att det måste till ett nytt ledarskap i Kanadas ishockeyförbund, säger den konservative John Nater.

Scott Smith svarade att han är beredd att ta på sig ansvar för att få till en förändring inom förbundet.

– Jag tror att jag har erfarenheten för att göra det. Men skulle styrelsen eller en statlig utredning föreslå att jag inte är rätt person, då jag är beredd att acceptera det, säger Smith.

Du kanske också gillar