Hem Sport ”Känner mig inte som Judas”

”Känner mig inte som Judas”

förbi admin
0 kommentar

“Om jag ska åka i väg och vara med laget så tycker jag att man ska göra saker bättre och optimera saker”, säger Maja Dahlqvist till TT i Falun.Foto: Anders Hansson/TT

Maja Dahlqvist berättar om ett bra träningssamarbete med gruppen i Falun och med Linn Svahn och Frida Karlsson.

Maja Dahlqvist berättar om ett bra träningssamarbete med gruppen i Falun och med Linn Svahn och Frida Karlsson.Foto: Anders Hansson/TT

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist under en löprunda i OS-byn i Zhangjiakou i vintras, tillsammans med Moa Olsson, längst till höger.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist under en löprunda i OS-byn i Zhangjiakou i vintras, tillsammans med Moa Olsson, längst till höger.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Maja Dahlqvist, som förra säsongen vann världscupens sprintcup och tog två silver och ett brons i Peking-OS, tror att det kan bli en trend att allt fler gör egna försäsongsupplägg:

– Det är inte samma skidsport nu som för fem år sedan. Utvecklingen går framåt och man måste följa utvecklingen. Vi tränar inte exakt samma som vi gjorde för fem år sedan, säger hon.

I Norge kör storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo eget upplägg under försäsongen. I Sverige gjorde Anna Dyvik detta för ett år sedan och nu gör Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist detta inför kommande säsongen.

Detta hände

Det är en av sommarens varmaste dagar och Maja Dahlqvist återhämtar sig mellan två träningspass på Lugnet i Falun. I en miljö hon vill vara i. Vardagen med att träna, äta och vila på egen hand fungerar bra.

– Om jag ska åka i väg och vara med laget så tycker jag att man ska göra saker bättre och optimera saker. Jag vill åka i väg och känna att här utvecklas jag till hundra procent som skidåkare och inte bara vara på ett läger för att det är kul. Det ska ge mig något.

– När man var yngre var det liksom att hänga med kompisar. Nu känns det som att man vill ha något mer. Det är inte katastrofdåligt att vara med i laget. Men vi har det så bra på hemmaplan.

“Bra dialog”

Maja Dahlqvist berättar vad som hände bakom kulisserna när beskedet lämnades i slutet av maj att hon och Frida Karlsson skulle köra försäsongen utanför landslaget.

– Det blev snabba puckar. Jag och Frida hade haft en bra dialog (med landslagsledningen) och förväntat oss en kompromiss. Så fick vi inte det. Då gick det så här, säger hon och knäpper med fingrarna:

– Pressreleasen som gick ut var helt fel. Då var vi riktigt besvikna. Det var inte bra. Att vi inte hade hunnit berätta för våra närmsta och våra sponsorer och förklara läget. Att vi inte var ute efter pengar. Vi hade en önskan om att de skulle ge oss en dag att själva berätta. Det hade blivit bäst för båda parter.

“Ingen Judas”

TT: Hur har samtalen med landslagschefen Anders Byström varit efter beskedet?

– De har varit bra och det är inga hard feelings från något håll.

TT: Har kompisarna i landslaget och sponsorer förstått beslutet?

– Ja. Jag känner mig inte som Judas. Gruppen är super. Både tjejer och killar. Det jag nu känner mest är mot alla yngre skidåkare. Jag har alltid drömt om att vara med i A-laget. Det strävar man mot. Så är det nu tre personer som inte är med i år.

TT: Utgår framtidens landslagsmodell från hemmaplan?

– Det är på hemmaplan man gör jobbet. Någon typ av sådan modell. Jag tror någonstans att det är en väg att gå. Därför tycker jag att man ska göra ett landslag som blir riktigt exklusivt. Det ska inte handla om att få pengar för att åka i väg. Det ska vara den bästa optimala miljön för oss att samlas på.

Egen träningsgrupp

Det här upplägget innebär inte att Maja Dahlqvist tränat helt själv i sommar. Hon betonar betydelsen av träningskompisarna som ingår i Dala Sports Academy i Falun, bland annat landslagsåkarna Anna Dyvik och Johanna Hagström.

Dessutom har trion Frida Karlsson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist tränat tillsammans. Bland annat i Östersund och de kommande dagarna träffas de i Sollefteå.

– Vi planerar att köra lite ihop framöver. Det är dumt att inte nyttja varandra. Vi kan göra bra träning tillsammans. Vi trivs ihop, säger Maja Dahlqvist.

Fakta: Avhoppen som skakat landslaget

2021

Maj: Anna Dyvik hoppade av landslaget eftersom hon trivdes bäst med ett eget upplägg. Hon återvände dock till landslaget inför kommande säsong.

2022

Maj: Linn Svahn hoppade av landslaget för att göra en försäsong anpassad för hennes skadade axel.

Ëtt par veckor senare meddelade Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de inte kommit överens med landslagsledningen och därför gör egen försäsongsträning utanför landslaget.

Juni: Jonna Sundling och Emma Ribom meddelade att de genomför ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, har synpunkter på att inget höghöjdsläger finns i landslagets försäsongsprogram.

När tävlingssäsongen börjar i november är det tänkt att dessa åkare ska vara tillbaka till landslagsmiljön.

Fakta: Avhoppen som skakat landslaget

Svenska A-landslaget i längdskidåkning 2022-2023 ser ut såhär:

Damer: Ebba Andersson, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Moa Olsson, Emma Ribom, Jonna Sundling.

Herrar: Anders Burman, Calle Halfvarsson, Anton Persson, William Poromaa, Oskar Svensson, Marcus Grate.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar