Hem Sport Karim Benzema vann Ballon d’Or: Belönar inte privatmoral

Karim Benzema vann Ballon d’Or: Belönar inte privatmoral

förbi admin
0 kommentar

PARIS. En superstjärna från Barcelona med Ballon d’Or-rutin och en 34-årig fransman från Real Madrid som är grön i de här sammanhangen.

Det var svårt att ha några invändningar mot vare sig det ena eller andra den här kvällen i Paris.

Inte ens Florentino Pérez lyckades förstöra festen.

Det är något med de här postpandemiska prisagalorna som gör att man förlåter det mesta. Det är som att alla har längtat efter glitter, högtidlighet och värme. Utanför Théâtre du Châtelet i centrala Paris trängdes inresta förortskids för att få en skymt av de anländande idolerna, på insidan tog Andrea Bocelli ton och inledde Ballon d’Or-galan med en vidunderlig Nessun dorma.

Några minuter senare var det dags för brassen Raï, legendarisk mittfältare för Paris Saint-Germain och bror till den ännu mer legendariske brasilianske landslagskaptenen och demokratikämpen Sócrates, att presentera ett nytt pris i broderns namn. Sócrates-priset går till en fotbollsspelare som gör skillnad och jobbar för social rättvisa. Raï lyfte det pågående presidentvalet i Brasilien, konstaterade att det inte var något tvivel om vem brorsan skulle ha röstat på i år och avslutade med att höja knytnäven i luften. Jag försökte räkna hur många uttalade Bolsonaro-vänner bland de brasilianska fotbollsspelarna som fanns i publiken, men gick bet.

Sen klev Andrij Sjevtjenko upp på podiet i en blågul slips och pratade ur hjärtat om situationen i Ukraina. Så kan också en kväll på teatern se ut.

Alexia Putellas.
Alexia Putellas.

Men så var det dags för kvällens riktiga ärende när Alexia Putellas fick ta emot sin andra raka Ballon d’Or. Barcelonas kapten missade sommarens EM, men har varit minst lika dominant den gånga säsongen fram till skadan just före mästerskapet. Ballon d’Or delas numer ut efter den gångna fotbollssäsongen och inte kalenderåret, och med liga- och cupsegrar i Spanien, en Champions League-final och dominans i ett av världens bästa klubblag är det svårt att ha invändningar. Möjligen vill Englands lagkapten Beth Mead, tvåa i omröstningen, anmäla en avvikande åsikt.
På presskonferensen efteråt glittrade Putellas ikapp med sin strassklänning, numer en rutinerad räv i de här sammanhangen och den första damspelare att ta emot priset två gånger.

Brände vinnaren i tv-intervju

På frågan om hon har svårt att ta in att hon tar emot priset en andra gång svarade Putellas något som påminde om hur ung damfotbollen är i de fina salongerna:

– Jag har fortfarande svårt att ta in att jag har fotboll som yrke.

Det var förstås ingen skräll att herrpriset skulle hem i år. Inte desto mindre brände Real Madrids president Florentino Pérez vinnaren i en intervju med L’Équipes tv-kanal under uppsnacket.

– Jag har känt Karim sedan han var en grabb och han förtjänar att till slut ha fått här priset, resonerade Pérez på felfri franska till reporterns alltmer stressade uppsyn.

Zinedine Zidane, Karim Benzema och mamma Wahida Benzema
Zinedine Zidane, Karim Benzema och mamma Wahida Benzema

Ballon d’Or hade inte förärats en fransman sedan Zinedine Zidane vann den 1998 och det var, förstås, Zidane som delade ut priset i kväll. Och det händer något med alla lokaler som den mannen träder in i. På Théâtre du Châtelet gick publiken upp i gemensam falsett när ”Zizou” klev upp – eller snarare skred fram – på scenen, och frågade om han skulle dra ut på spänningen lite.

Benzema äldste spelaren någonsin

Men kvällens högsta hemmajubel fick förstås Karim Benzema. Under några sekunder förvandlades den parisiska 1800-talsteatern till en fotbollsarena (vad nu skillnaden egentligen är) och publiken skanderade ”Karim, Karim, Karim!” Och det är svårt att inte känna med den 34-årige fransosen visst är det? Resan som tagit honom hit saknar ju inte skönhetsfläckar direkt. Zahia-affären, där Benzema och flera andra franska spelare misstänktes ha utnyttjat en minderårig prostituerad, Valbuena-affären, där Benzema nyligen fälldes för att var inblandad i utpressningen av lagkamraten Valbuena med hjälp av en sexvideo. Uteslutningen från franska landslaget och Benzemas svar att Didier Deschamps fallit för en rasistisk opinion i Frankrike. Nu är ju inte Ballon d’Or ett pris som belönar privatmoral, men någonstans känns Benzemas revansch märkligt rättmätig. Förmodligen för att han ropade upp sin mamma på scenen under tacktalet.

Karim Benzema blir därmed den äldste spelaren någonsin att ta emot priset (hur det ligger till med hans mamma vet jag inte, men hon ser ut att vara kring 35 hon också). Det är något sympatiskt bara över det.

Benzema har bidat sin tid. Han fick vänta ut de jämnåriga suveränerna Lionel Messi och Cristiano Ronaldo som abonnerade på priset i över ett decennium. Han fick se nästa generation med Kylian Mbappé och Erling Haaland ta över rubrikerna. Men precis däremellan, förmodligen i absolut sista stund, mejslade fransk fotbolls mest bespottade spelare fram sin kanske bästa säsong i karriären. Och stjärnorna stod rätt och regnet föll lätt över Paris och Karim Benzema gick hem med världens finaste idrottsutmärkelse, halvvägs in i medelåldern.

Du kanske också gillar