Hem Sport Kläbo vann 10-kilometersloppet i Oberstdorf – Halfvarsson ledde länge

Kläbo vann 10-kilometersloppet i Oberstdorf – Halfvarsson ledde länge

förbi admin
0 kommentar

Det var utmanande förhållanden i Oberstdorf, VM-ort för två säsonger sedan, där ett ensamt spår var det åkarna hade att åka i. Lägg där till ett gäng plusgrader.

Leo Johansson kastade in handduken innan start på grund av förkylningssymptom. Dagens stora utropstecken var Sågmyra SK:s Calle Halfvarsson, 13:e i sammandraget inför tävlingen, som öppnade starkt. Redan vid första mellantiden var han i ledning, fyra sekunder före giganten Kläbo från Norge. i Varvning (3,1 kilometer) var Halfvarsson hela åtta sekunder före Kläbo.

– Jag öppnade lite väl optimistiskt, jag fick höra att jag ledde med över åtta sekunder över Kläbo, då förstod jag att det hade gått rätt fort, säger Halfvarsson till SVT Sport.

– Men jag tänkte att jag bara skulle åka stabilt, men då fick jag en smäll ut på andra varvet och kände att det gått för fort, säger han.

Historisk seger – Kläbo bäst någonsin

Halfvarsson höll i ledning upp till passering 3,6 kilometer, och efter halva loppet var han tvåa, två sekunder efter Kläbo. Men därefter stumnade Halfvarsson.  I mål var svensken 24 sekunder efter Kläbo, men bara två sekunder från pallen. Kläbo vann med 12 sekunder före landsmannen Simen Hegstad Kruger.

– Då är det bara att överleva, när mjölksyran börjar krypa sig på, då är det svårt att återhämta sig från det, säger Halfvarsson.

I och med segern är Kläbo historisk, hans 14:e etappseger i Tour de Ski, en mer än landsmannen Petter Northug. Finlands stora hopp Ivo Niskanen bröt loppet och därmed hela touren.

Du kanske också gillar