Hem Sport Knapp premiärseger för Tre Kronor – Wallmark tvåmålsskytt i OS-debuten

Knapp premiärseger för Tre Kronor – Wallmark tvåmålsskytt i OS-debuten

förbi admin
0 kommentar

Tre Kronor tog en viktig skalp i OS-premiären i Peking. Lucas Wallmark gjorde två mål i sin mästerskapsdebut för Tre Kronor när Lettland besegrades med 3-2. Lagkaptenen Anton Lander blev den andra svenska målskytten i en match där Sverige höll på att tappa en bekväm ledning.

Under den tidiga torsdagsmorgonen, närmare bestämt 05:10 svensk tid, så gick Tre Kronor ut på isen för första gången i herrarnas OS-turnering. På andra sidan isen fanns Lettland som premiärmotståndare, ett Lettland som brukar kunna bli ett tufft motstånd i stora internationella turneringar.

Matchens första tio minuter var något trevande från båda håll. Den första tunga målchansen för Sverige kom efter drygt tio minuter när Fredrik Olofsson slog en passning över banan till Lucas Wallmark som sköt direkt. I efterdyningarna av målchansen så plockade Olofsson upp pucken igen och passade till Pontus Holmberg som åkte bakom mål. Samme Holmberg passade i sin tur in en läcker pass till en fri Lucas Wallmark i slottet, som kunde sätta dit 1-0. Härlig start för Tre Kronor efter tio minuter.

Innan den första periodens slut så fick Tre Kronor två möjligheter i numerärt överläge. Den första powerplay-formationen med Tömmernes, Pudas, Wallmark, Lander och Klingberg imponerade under sina minuter men utan att få in pucken. Den första perioden vanns av Tre Kronor med 1-0. En bra förstaperiod från Sveriges sida i en match som var jämn precis som förväntat på förhand.

Andra perioden

Den andra perioden öppnade magiskt för Tre Kronor. Förstakedjan med Mathias Bromé och Zug-duon Klingberg och Lander låg bakom den öppningen. Lagkapten Anton Lander blev den sista spelaren på pucken efter lite flipperspel i den lettiska zonen. 2-0 Tre Kronor efter endast 30 spelade sekunder av period två.

Efter det tidiga målet så åkte Tre Kronor nästan direkt på en utvisning efter en hög klubba från Lucas Wallmark. Det gav Lettland chansen i numerärt överläge i fyra raka minuter. Letterna fick dock ingen utdelning på sitt powerplay. Tre Kronors boxplay-formationer tillsammans med Lars Johansson i målet höll tätt.

Tre Kronors första powerplayformation imponerade sedan när Sverige utökade sin ledning till 3-0. Snabbt efter tekning så kom pucken upp till Henrik Tömmernes på blålinjen. Den passningsskicklige backen serverade i sin tur Lucas Wallmark som sköt in 3-0 på ett direktskott. Målet var Wallmarks andra i matchen och han var onekligen en viktig faktor i den svenska ledningen.

Medan Lucas Wallmark satt i utvisningsbåset för andra gången i matchen så kom Lettlands reducering i slutet på den andra perioden. I powerplay så tryckte Renars Krastenbergs in 1-3 bakom Lars Johansson och letterna fick lite vittring. Tre Kronor gick in till den tredje perioden med en tvåmålsledning efter en spelmässigt mycket stark andraperiod.

Tredje perioden

Sverige ville stänga till i den tredje perioden och tog inte allt för många risker i inledningen av perioden. Oroande bilder kom från Peking när Mathias Bromé låg i smärtor på isen. Domarna blåste inte av matchen utan lät Bromé hasa ut sig själv till båset och en svensk spelare hoppade in på banan för tidigt. Domarna noterade sex svenska spelare på isen och dömde utvisning för Tre Kronor. Och precis som i den andra perioden så utnyttjade Lettland sitt powerplay. I numerärt överläge så satte Nikolajs Jelisejevs dit 2-3 för Lettland efter sju minuter spelade av den sista perioden. Glädjande var att Bromé snabbt var tillbaka i spel efter situationen.

Tre Kronor var definitivt pressat efter Lettlands reducering. En bekväm ledning med 3-0 hade helt plötsligt minskat efter två utvisningar. Sverige såg också nervösa ut stundtals under de sista tio minuterna. Mycket pucktapp och svårt att få ner pucken i den lettiska zonen, vilket inte bådade gott inför avslutningen.

När Lettland jobbade för en kvittering så jobbade samtidigt den svenska kedjan med Marcus Krüger, Max Friberg och Joakim Nordström fram en lettisk utvisning. Med fyra minuter kvar så fick Tre Kronor därmed spela powerplay. Sverige skapade inga direkta farligheter men kunde spela av två minuter av de sista fyra av matchens ordinarie tid.

Lettland tog ut målvakten under slutminuten och spelade i sex mot fem. Lettland skapade en farlighet under slutminuten och den kom med två sekunder kvar av matchen. Men Lars Johansson höll tätt och kunde rädda Tre Kronor. Sverige vann OS-premiären med 3-2 mot Lettland efter en tuff sistaperiod.

Nästa match för Sverige i gruppspelet är redan imorgon (fredag). Då ställs Tre Kronor mot Slovakien med matchstart 09:40. Matchen sänds i vanlig ordning på Kanal 5 och Discovery Plus.

Sverige – Lettland 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)

1-0 Lucas Wallmark (Pontus Holmberg, Fredrik Olofsson)
2-0 Anton Lander (Mathias Bromé, Carl Klingberg)
3-0 Lucas Wallmark (Henrik Tömmernes, Jonathan Pudas)
3-1 Renars Krastenbergs (Uvis Balinskis, Lauris Darzins)
3-2 Nikolajs Jelisejevs (Lauris Darzins, Uvis Balinskis)

Så startade Tre Kronor:

Målvakt:

Lars Johansson
(Magnus Hellberg)

Förstafemman:

Lukas Bengtsson – Oscar Fantenberg

Carl Klingberg – Anton Lander – Mathias Bromé

Andrafemman:

Christian Folin – Philip Holm

Fredrik Olofsson – Lucas Wallmark – Pontus Holmberg

Tredjefemman:

Jonathan Pudas – Henrik Tömmernes

Gustav Rydahl – Jacob de la Rose – Dennis Everberg

Fjärdefemman:

Linus Hultström (sjundeback)

Max Friberg – Marcus Krüger – Joakim Nordström

Linus Johansson (extraforward)

Ej ombytta:
Adam Reideborn (mv)
Theodor Lennström (b)
Daniel Brodin (fw)

Sverige – Slovakien

Betsson 11.43 X5.20 25.60

Du kanske också gillar