Hem Sport Kosovare Asllani sågar Real Madrid

Kosovare Asllani sågar Real Madrid

förbi admin
0 kommentar

För tre år sedan var Kosovare Asllani en av de första stora värvningarna i Real Madrids damsatsning. Den spanska storklubben hade då tagit över det existerande damlaget CD Tacón och inledde en resa för att etablera sig även på damsidan.

Nu har Asllani lämnat klubben och skrivit på för en ny – vilken vill 32-åringen inte avslöja än. Men under landslagssamlingen i Båstad inför sommarens EM berättade hon hur de senaste åren inte blev vad hon hoppades på.

– Jag tycker det tyvärr har skapats en kultur i den klubben som jag skulle kalla ohälsosam för spelare att vara i. Där jag bland annat har blivit tvingad till att spela skadad och inte fått den hjälpen jag behöver. Där ledarteamet inte lyssnar på medicinska teamet, och i slutändan var att lämna ett beslut jag var tvungen att ta om jag vill ha en längre karriär.

Kosovare Asllani har det senaste året haft återkommande skadeproblem som hon menar kommer av att klubbens sportsliga ledning inte lyssnar på den medicinska kompetensen.

– Jag har haft en karriär där jag inte varit så skadad. Det är inte någon tillfällighet att jag varit skadad det här året. Det är klart det har varit frustrerande.

Kosovare Asllani under en match mellan Real Madrid och lokalrivalen Atlético Madrid i december 2020.

Foto: Ruben Albarrán/TT

– Det här har pågått under alla de här tre åren jag varit där. Med facit i hand kanske jag skulle lämnat redan förra sommaren, men jag tänkte att jag ville ge det en sista chans ändå, för man vill få till en förändring. Det är en storklubb och man vill hjälpa den till framgång. Det gäller inte bara mig, de är många spelare i den klubben som har fått gå igenom väldigt mycket som jag inte tycker är okej.

– Man ser oss spelare som produkter och inte som människor och spelare som ska ha långa karriärer. Man vill ha resultat nu, nu, nu men då går det ut över spelares hälsa. Det spelar ingen roll om någon blir skadad för då är det bara att byta ut den.

Ångrar du att du gick dit?

– Jag ångrar inte att jag gick dit, för jag ångrar inte mina beslut. Jag kände då att det var rätt steg. Men som spelare som har spelat på toppnivå, på professionell nivå under x antal år, så känner jag att man ska lyssna och göra grejer bättre. Jag säger detta för att jag vill att det ska vara en professionell miljö, och det vet de om. Det hoppas jag att det blir.

Jag säger detta för att jag vill att det ska vara en professionell miljö, och det vet de om. Det hoppas jag att det blir.

Skadorna innebar bland annat att Kosovare Asllani inte kunde spela Champions League-kvartsfinalen mot Barcelona på Camp Nou som lockade nästan 92 000 personer. Nu är hon skadefri och känner sig bra inför EM som inleds i juli.

Hon säger att hon försökte lyfta frågan i Real Madrid medan hon fortfarande stod under kontrakt.

– Jag har svårt att förstå anledningen till att det är så för man måste ju ta hand om sina spelare om man vill att de ska ha långa karriärer. Ska man få ut max av sina spelare så måste man lyssna på sina spelare. Men man ser oss mer som produkter. Det händer säkert i herrfotbollen också, men jag tycker det är en sjuk miljö och en ohälsosam miljö jag inte tycker ska finnas.

Hon menar att Real Madrid som klubb ”tyvärr är i fel händer” och att mycket måste till för att det ska kunna förändras.

– Först och främst att man har rätt personer och rätt anställda på rätt positioner i klubben. Ledare som bryr sig om sina spelare och deras hälsa och arbetar som ett lag på alla plan. Det medicinska teamet var varit väldigt överkört därborta, tyvärr.

Som kontrast hyllar hon miljön i det svenska landslaget, som för att hjälpa spelarna tillåter ett flexibelt träningsschema inför EM.

– Man kommer hit till landslaget och det är precis tvärt om. De frågar om man mår bra eller om man ska ta det lugnt. Det här är professionalitet. Det är så stor skillnad.

När Asllani valde ny klubbadress var en av de första frågorna hon ställde hur klubbarna såg på att spela med skador. Och hon är nöjd med vad hennes kommande arbetsgivare gav för besked.

– De sa att det medicinska teamet bestämmer. Så får man hoppas att de gav ett ärligt svar.

Läs mer:

Klubblös Lindahl inför EM: ”Har inte bråttom att bestämma min framtid”

Caroline Seger: Jag lever med press hela tiden

Så blir fotbolls-EM 2022 – allt du behöver veta

Du kanske också gillar