Hem Sport Kramer förberedd på hårda nypor i friidrotts-VM

Kramer förberedd på hårda nypor i friidrotts-VM

förbi admin
0 kommentar

Han är bara 25 år men har redan avverkat elva mästerskap. Nu stundar Andreas Kramers tredje friidrotts-VM, och visst har han samlat på sig en del värdefull erfarenhet längs vägen.

– Det betyder en hel del, mer än vad man kan tro. Att möta de här löparna regelbundet, veta deras starka och svaga sidor och ha det i bakhuvudet är bra. Hade jag varit helt ny hade allt varit så mycket större, säger han nyanländ i Oregon från det svenska landslagets förläger i Berkeley, utanför San Francisco.

Formen är god, meddelar han, och det kan mycket väl bli en putsning av det svenska rekordet på banorna i Eugene.

Detta förutsatt att han kan undvika trassel. Det gjorde han nämligen inte när inomhus-VM avgjordes i Belgrad i mars. Efter att ha fått en armbåge i ändan från Noah Kibet blev han femma och var efteråt inte nöjd med kenyanens sätt att ta sig fram.

– Just det, det där hade jag glömt, säger Kramer när DN uppfriskar hans minne.

Trångt och hårda nypor på upprakan i Belgrad på inomhus-VM.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Är du mer förberedd på tuffa tag den här gången?

– Det är ju en grej som är kul med 800 meter, men också lite jobbigt ibland, att den taktiska delen kommer in. Hade det bara varit en egen bana runt så hade man ibland haft en fördel av det och bara kunnat springa det man har för dagen. Nu är det inte bara att göra det för det är sju andra att ta hänsyn till, säger han och medger:

– Det är klart att man måste vara tuff i såna här sammanhang och jag hoppas kunna undvika de mest stökiga situationerna.

Kramer har sprungit på 20:e bästa tid i världen i år (1.44,59, tolv hundradelar från personbästat) men det är oerhört jämnt på världsårsbästalistan och det taktiska och fysiska upplägget kommer att vara utslagsgivande när försöksheaten inleds natten mot onsdagen.

– Det finns ju en del löpare som kan springa lite oförsiktigt. Det är ingen jag kan nämna här men det är klart att det är vissa som man håller sig en extra decimeter ifrån. Men det ingår i 800. Ibland klarar man sig undan och då är det skitbra, men ibland hamnar man i en tråkig situation och då är det mindre kul.

Det taktiska upplägger blir lika viktigt som att vara i bra form på 800 meter, medger Andreas Kramer.

Det taktiska upplägger blir lika viktigt som att vara i bra form på 800 meter, medger Andreas Kramer.

Foto: Christine Olsson/TT

För att åka hem från Eugene riktigt nöjd vill han känna att han har gett sitt absoluta max – men mer konkret är det en finalplats han satsar mot, en tuff målsättning som inte kommer uppnås med en för mjäkig taktik.

– Det ingår närkontakt i 800 men sen finns det en gräns som är lite oklar. Det finns domare som dömer hit och dit, ibland är det regler som går ens väg och ibland inte. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Men man springer med benen och att använda allt annat mot de andra ska man egentligen inte göra.

Skulle du tjäna på att bli mer cynisk och ta för dig lite mer?

– Ibland kan man göra det. Men har man själv börjat fajtas med någon får man oftast en smäll tillbaka, så bara för att man tar för sig mer behöver det inte betyda att man får en bättre resa.

– Men absolut, att ta för sig mer i loppen är något man kan göra så klart.

Läs mer:

Eugene snuvade Göteborg på friidrotts-VM: ”Så mycket korruption det kan vara”

Etiopisk vinnare i maraton – favoriten bröt

Petterssons oväntade styrkebesked – klar för diskusfinal med Ståhl

Du kanske också gillar