Hem Sport Kristoffer Jakobsen om uråkningarna och VM-målet

Kristoffer Jakobsen om uråkningarna och VM-målet

förbi admin
0 kommentar

Kristoffer Jakobsen är riktigt snabb på ett par skidor, och kan göra riktigt bra resultat – om han bara passerar mållinjen.

Det sistnämnda var problemet för den svenska slalomåkaren under förra säsongen.

Jakobsen har tidigare berättat om uråkningarna, om grenslingarna som ställt till det. Problemet är bara att det handlar om en reaktion, en reflex.

– Det är så små detaljer som är svåra att se och kanske inte händer på träning. Det är mer när det blir tävling, när man är påkopplad och blir så mycket starkare som det händer, säger han.

Hur tränar man på något som inte går att träna på?

– Det är ju komplext. Vi får hitta andra saker som vi tror påverkar i svängen efter. Jag har några små tekniska detaljer, bland annat en onödig rörelse neråt som gör att jag tappar lite snökontakt.

– Men sedan är det att försöka träna på att vara kylig, och det är sjukt svårt. Det är en dryg grej att försöka träna bort. Det är mycket svårare än alla andra tekniska detaljer man jobbar på, som syns tydligt på en videoanalys.

Jag kan inte åka på något annat än hundra procent.

Samtidigt vet du om din kapacitet. Hur mycket sätter det sig i huvudet?

– Det är skitsvårt. Man måste ju satsa för att kunna vinna också. Jag kan inte åka på något annat än hundra procent.

– Men det sätter sig extremt mycket på huvudet. När jag grenslat fem race på rad är det svårt att se mig själv åka en bana utan att grensla, till och med när jag visualiserar åken.

– Det spelar ingen roll hur mycket man jobbar med mental träning och försöker jobba runt det. I det undermedvetna är det där. En gång är ingen gång och två gånger hanterar man. Men sedan börjar det bli tufft. Jag hoppas verkligen att de bitarna vi jobbar på ska hjälpa.Foto: Sammy Minkoff/TT

Den kommande säsongen bjuder som vanligt på världscupåkning, men dessutom ett VM efter årsskiftet.

Kristoffer Jakobsen har målsättningarna klara.

– I världscupen ska jag fortsätta kämpa för pallplatser och försöka ta första segern. Jag vill ha höga målsättningar. Det är där uppe man vill vara, det är där det är kul.

– Sedan vill jag gå för medalj på VM, och ha en liknande inställning jag haft på mästerskap tidigare. En tiondeplats kan jag ta på en världscup, men på ett VM måste man dra ur det där lilla sista. Det handlar om att ge mig själv chansen i första åket, sedan är det bara att bränna på i andra.

Svensken avslutade den förra säsongen med att köra hela vägen in i mål i världscuptävlingen i franska Méribel. Det blev till slut en trettondeplats.

– Jag tycker ändå att jag stängt den förra säsongen. Jag fick med mig ett resultat på slutet, och sedan har det varit en lång omladdning. Så de sitter inte kvar i alla fall, spökena.

Ett litet leende.

– Men sedan kommer de ju tillbaka snabbt, om det börjar jävlas.

Läs mer: Tårögd Swenn-Larsson tog karriärens första världscupseger: ”Jag har drömt om det så länge”

Du kanske också gillar